TOP 09 chce prosadit pakt i po summitu

24. 2. 2012

TOP 09 neprosadila své požadavky na připojení Česka k unijní dohodě o rozpočtové odpovědnosti, strana ale naznačuje, že boj úplně nevzdává. Předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg včera uvedl, že se bude snažit změnit stanovisko premiéra Petra Nečase (ODS) i po nadcházejícím summitu EU.

Nečas už totiž podle náznaků z jeho okolí počítá s tím, že se příští týden na schůzce špiček sedmadvacítky potvrdí dosavadní odmítavý český postoj k dohodě. Fiskální pakt má zajistit rozpočtovou odpovědnost a stabilitu eurozóny. Nečas k němu přistoupit nechce, stejně jako britský premiér David Cameron.

„Tím, že se můžeme připojit, byť za změněných podmínek, i po summitu, jsme získali čas na další jednání,“ řekl včera Schwarzenberg.

O věci má příští týden jednat ještě vláda, která musí pro summit zahajovaný 1. března „vybavit“ českého premiéra mandátem. Podle státního tajemníka pro EU při úřadu české vlády Vojtěcha Bellinga se premiér na minulém evropském summitu neodmítl připojit ke smlouvě, ale odmítl se zavázat k tomu, že ji podepíše už na březnovém summitu.

ČTK

Lidové noviny, 24. 2. 2012, Rubrika: Domov, str. 4

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme