TOP 09 chce pro ústavní soudce neopakovatelný 12letý mandát.

14. 6. 2014

Poslanec Stanislav Polčák připomněl na páteční tiskové konferenci nedávné zamítnutí kandidatury na ústavního soudce Jiřího Nykodýma a Miloslava Výborného. Podle neoficiálních informací jim totiž levicový senát neodpustil jejich postoj při posuzování ústavnosti zákona o církevních restitucích.

„Senát opakovaně dokazuje, že není ústavní pojistkou, ale naopak se stává ústavní rozbuškou,“ prohlásil Polčák.

Předložil proto do Sněmovny novelu, podle které by byli ústavní soudci jmenováni jen na jedno funkční období, které by se ale prodloužilo ze současných deseti let na dvanáct. Důvodem je omezení vlivu hlavy státu, neboť prezident může být zvolen maximálně dvakrát na pět let. TOP 09 zároveň navrhuje, aby bývalí soudci vytvořili jakýsi poradní orgán.

Jen exhibování, soudí ANO

Proti návrhu TOP 09 se vyslovil místopředseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). Návrh je podle něj nekoncepční, domnívá se, že není zapotřebí v tomto případě měnit Ústavu.

„Bohužel, ze strany předkladatelů z TOP 09 to není první takovýto případ, kdy můžeme poukázat na velmi podobnou reakci. Po rozhodnutí Poslanecké sněmovny o vydání poslance Bohuslava Svobody k trestnímu stíhání byl obratem předložen nepropracovaný návrh na zrušení imunity poslanců. Takovéto postupy jsou spíše politická gesta, která slouží ke zviditelnění daného tématu v médiích, a ne seriózní legislativní návrhy,“ reagoval.

Václav Lang

novinky.cz, 13. 6. 2014, rubrika: Domácí