TOP 09 a Starostové: Řeči o našich sporech jsou lži

Představitelé TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí se včera ohradili vůči spekulacím o jejich údajném štěpení.

11. 8. 2012

Oba politické subjekty podepsaly před sněmovními volbami v roce 2010 strategickou spolupráci, která vyprší na konci roku. A právě podle některých spekulací se uvnitř obou množí spory: mnohým představitelům Starostů prý vadí zejména nepopulární vládní reformy, které TOP 09 prosazuje.

Navíc hlavní důvod, proč se vůbec Starostové s TOP 09 sbratřili, bylo prosazení zákona o rozpočtovém určení daní, který přinesl víc peněz menším obcím, a ten už je schválen. Projektu tak údajně hrozí rozštěpení.

Včera ale tyto spekulace místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a šéf Starostů Petr Gazdík rezolutně dementovali. Jedná se podle nich o lži, které šíří jejich političtí konkurenti. Podle nich 41 poslanců zvolených na kandidátkách TOP 09 bude „jednotně podporovat programové prohlášení vlády po celé volební období“.

„Stejně tak se budou chovat v krajských zastupitelstvech zastupitelé zvolení na koaličních kandidátkách TOP 09 a STAN. Takzvané informace o vnitřních frakcích uvnitř TOP 09 jsou jen účelovou lží a nestojí za nimi nic jiného než úpěnlivé přání politické konkurence,“ stojí v Kalouskově a Gazdíkově prohlášení.

Dále reagovaly na spekulace, že TOP 09 je rozdělená na dvě křídla „kalouskovců“ a „schwarzenbergovců“. „O žádném rozporu mezi TOP 09 a Starosty nevím, žádný není. Já jsem měl například jiný názor na hlasování v kauze CASA, ale to je věc mého svědomí, nikoliv spor mezi oběma subjekty,“ vysvětloval včera Právu Gazdík, který je i šéfem společného poslaneckého klubu.

Smlouva vyprší na konci roku

Gazdík narážel na to, že hlasoval pro vydání poslankyně Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání, zatímco Kalousek a jiní poslanci TOP 09 hlasovali proti. Smlouva TOP 09 a Starostů nicméně 31. prosince vyprší a Gazdík připustil, že o jejím obnovení se bude jednat. Podle jeho slov je pravděpodobné. „Předpokládám, že bude obnovena. Ale je to proces, který začneme až po krajských volbách. Pak si společně sedneme a zhodnotíme, jeli k tomu vůle,“ uvedl.

„Nevidím důvod, proč by neměla být smlouva mezi Starosty a TOP 09 obnovena. Díky ní máme možnost věci měnit a prosazovat je na parlamentní půdě. Má to svoji cenu, musíme strpět některá nepopulární opatření. Ta jsou však součástí programu, který jsme dávali dohromady společně,“ dodal Gazdík.

Jan Martinek

Právo, 11. 8. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme