Tesař: U Vilémova v Krkonoších se přehrada stavět nebude

Rozhovor s náměstkem ministra životního prostředí Tomášem Tesařem

2. 9. 2011

Přehrada Vilémov v Krkonoších se stavět nebude. Nádrž plánovaná ještě v dobách socialismu měla vyrůst na Jizeře. Začínala by pod Harrachovem, hráz dlouhá 570 metrů a 134 metrů vysoká by byla u Vilémova v Rokytnici nad Jizerou. Obce i ekologové, kteří proti plánům zatopit cenné lokality v Krkonoších bojovali, jsou spokojeni. Hostem Stalo se dnes je teď náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař, dobrý den.

Dobrý den.

Co vás k tomu vedlo, že jste se rozhodli plány na tuto stavbu zastavit?

Tak my jsme s panem kolegou náměstkem Kendíkem z ministerstva zemědělství velmi pečlivě posuzovali některé projekty. Jedním z nich byl projekt nádrže Vilémov, který měl být zařazen do generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod, což je záležitost, která, jak si všichni uvědomujeme, je poměrně velmi odpovědná, protože voda do budoucna bude komoditou, o kterou, abych tak řekl, se budeme prát. Čili velmi vážně jsme zvažovali všechny možnosti a všechny alternativy. Já musím říct, že tak jak vy jste poznamenal na začátku, v tomto případě se skutečně jaksi přírodovědecký a ekologický pohled setkal s pohledem obcí a obyvatel, kteří zde žijí, protože ta nádrž například v porovnání s Orlíkem, který má hráz 91, svou výškou 134 metrů by byla velmi velkou stavbu a velmi výrazně by ovlivnila místní biotopy. A samozřejmě ta zátopná zóna a objem vody, který by tam byl, tak by poměrně výrazněji ovlivnil klima.

A skutečně je to tak ekologicky cenné místo?

Určitě ano. Je to samozřejmě na hranicích národního parku. Předpokládám, že všichni toto údolí znají, kdo jeli kdy z Harrachova směr Rokytnice a Špindlerův mlýn. Je to jak z botanického hlediska, tak samozřejmě i z mineralogického hlediska záležitost velmi zajímavá. Je to unikátní údolí, a proto je velmi cenné, a proto jsme velmi pečlivě posuzovali všechny plusy a mínusy této stavby.

Vy už jste se o tom také zmínil, přehrada měla sloužit jako zdroj pitné vody. Nebude tedy v regionu chybět?

To musí říct vodohospodáři. Samozřejmě pokud by to byla jediná možnost, která by do budoucna byla možná, tak bychom to museli zvažovat. V současné době ten stav takto kritický není, aspoň pokud já mám informace. A pochopitelně toto zařazení do tohoto generelu je rozhodnutí v této době. Těžko můžeme uvažovat, co bude za 100, za 150 let. Ale dneska při tom velmi pečlivém zvažování převážilo to hledisko, které tuto stavbu do tohoto generelu nezařadilo.

Jde o, řekněme, ojedinělé rozhodnutí, zastavujete podobně i některé další plány?

Ne, tak určitě to není ojedinělé rozhodnutí. Každá takováto stavba, která má nepochybně velmi významný dopad na životní prostředí a na to území, kde k té zátopě dochází, tak se velmi pečlivě zvažuje. A je potřeba vždycky zvážit plusy a mínusy, čili není to zastavování staveb, které z ekologického hlediska bychom odmítali. Tak to není. V tomto generelu jsou zařazené i přehrady, které z hlediska ekologického taky nejsou optimální, ale víme, že tady v těchto případech zase převáží jiný zájem.

Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař. Děkuji a na slyšenou.

Na slyšenou, děkuju taky.

Martin Křížek

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 2. 9. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme