Tesař: Komunistický hejtman je skutečností

Komentář předsedy TOP 09 v Ústeckém kraji Tomáše Tesaře

Inaugurace prvního komunistického hejtmana v naší zemi se stala skutečností. Skutečností je i fakt, že slabinou demokratické společnosti je, že se ve svobodných volbách mohou dostat k moci síly, které už ze své podstaty demokracii potírají.

22. 11. 2012

Jejich ideologie se opírá o nadřazenost jedněch vůči druhým, a to s odkazem na barvu kůže, třídní původ, příslušnost k určitému národu či vyznání. Za těmito silami jsou miliony zavražděných, umučených ať již formou soudní politické frašky či střelbou do týla na služebnách tajné policie, nebo masovým vyvražďováním. Stovky zmařených osudů, zákazů číst vybrané knihy, zákazů studovat, zákazů cestovat… Vždy v minulosti to tak dopadlo, a to i u nás.

Je důležité si to připomínat a je jedno, zda jsme smýšlení levicového, či pravicového, je jedno, zda jsme liberálové, konzervativci, či socialisté, věřící, či nevěřící.

S ohledem na tyto skutečnosti věřím, že je povinností všech, kteří věří ve svobodu člověka, postavit se těmto silám. Náš systém a to, v jakém stavu je naše společnost, není rozhodně dobrý. Má velké chyby a nedostatky, které jsou i nepochybně důsledkem této situace. Přesto jsem hluboce přesvědčen, že dnešní stav je stále neskonale lepší než systém, který byl u nás před rokem 1989 pod praporem Marxe a Lenina. Pojďme společně náš systém kultivovat a zlepšovat. Nebude to jednoduché, ale cena, kterou bychom zaplatili, pokud to neuděláme, by byla strašlivá.

Síla demokracie je v tom, že dokáže zvednout varovný prst právě tímto způsobem, který jsme zažili zatím jenom v krajských volbách. Myslím, že je tak zřetelný a jasný, že víc už to nejde. Pojďme se společně postavit tomuto nebezpečí, které na naši slabou demokracii vycenilo zuby, a nedejme ji!

Tomáš Tesař
předseda krajské organizace TOP 09 v Ústeckém kraji

Mladá fronta DNES, 22. 11. 2012, rubrika: Severní Čechy, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme