Supervolební rok 2010

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg hostem pořadu Otázky Václava Moravce

5. 5. 2010 | 21:00
Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Čtvrtina lidí uvažuje v souvislosti s blížícími se sněmovními volbami o tom, že podpoří občanskou iniciativu Defenestrace 2010. Vyplývá to z průzkumu agentur STEM, SC&C pro dnešní Otázky. Iniciativa nabízí pod heslem: Kroužkujte ty dole, jednoduchý způsob výměny volených zástupců. Řešení mají být preferenční hlasy. Jedním z nejtěžších úkolů v souvislosti s nadcházejícími volbami je pro sociology odhadnout volební účast. Zatím se zdá, že s blížícím se termínem voleb ona volební účast, nebo respektive deklarovaná volební účast roste. Podívejme se na aktuální data bleskových výzkumů agentur SC&C a STEM pro dnešní Otázky. Už to vidíte sami. V hlavním městě České republiky deklaruje ochotu jít k volbám dokonce 8 z 10 Pražanů. Chcete-li 83 % dotázaných. Předpokládaná účast mužů a žen je téměř vyrovnaná. Celkové podíly kladných odpovědí jednotlivých věkových skupin jsou také překvapivě vyrovnané. Před 2 dny mi známá říkala, že mezi prvovoliči na gymnáziích nebo respektive na gymnáziu, jak chodí její dcera, platí věta: Kdo nejde k volbám, je trapnej a jít k volbám je in. Podívejme se tedy na to, jak by dopadly volby a jaký je volební model v hlavním městě České republiky v Praze z těch 83 %, kteří deklarují, že půjdou k volbám. Dopadlo by to v tuto chvíli následovně. 5% hranici jako klíč k pozvání do pražské předvolební debaty Otázek by překročilo 5 politických stran. Hlavní město Česka by tradičně se stalo volební baštou ODS, i když pokles od těch minulých voleb je zřejmý, 23,5 % respondentů by volilo Občanskou demokratickou stranu. V tom volebním modelu dýchá na záda Občanské demokratické straně TOP 09 a ČSSD. Ty by shodně získaly po 19,5 %. Na místě 4.ve volebním modelu skončily Věci veřejné se 16 % a pražskou pětku uzavírají komunisté se 7 %. Strana zelených skončila v Praze 6., se 4,5 % a Strana práv občanů - Zemanovci má společně s lidovci 3 % voličských preferencí. I tady připomínám, že dva nezávislé výzkumy agentur SC&C a STEM pro Českou televizi se uskutečnily koncem minulého týdne na reprezentativním vzorku necelé tisícovky respondentů v hlavním městě České republice. A přichází pětice lídrů. Hvězdná sestava. Začněme volebním lídrem KSČM Jiřím Dolejšem. Jiřímu Dolejšovi je 49 let, je stínovým ministrem KSČM pro resort financí, členem Komunistické strany je od ledna roku 1989, od roku 1999 byl místopředsedou ÚV KSČM. Na funkci rezignoval v září loňského roku na základě skandálu vyvolaného deníkem MF Dnes. Poslancem je Jiří Dolejš od roku 2002. Hezký dobrý večer, přijměte místo.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Krásný hezký večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Volebním lídrem Věcí veřejných, bývalý novinář Radek John a předseda Věcí veřejných. Je mu 55, spisovatel Radek John pracoval i jako novinář v letech 1994-2008 byl například tváří televize Nova v pořadu Na vlastní oči. Předsedou politické strany Věci veřejné se stal Radek John loni v černu. Dobrý večer.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Dobrý večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Politickou stranu TOP 09 vede v Praze její předseda Karel Schwarzenberg, právě přichází. Karlu Schwarzenbergovi je 72 let, je senátorem, v roce 1948 emigroval a vrátil se na konci roku 1989. V 90.letech byl vedoucím kanceláře prezidenta Václava Havla. Až do zániku Občanské demokratické aliance byl do roku 2007 jejím členem. Do Senátu byl zvolen v listopadu 2004. Od ledna 2007 do loňského dubna zastával post ministra zahraničí za zelené. Loni v listopadu byl Karel Schwarzenberg zvolen předsedou nové politické strany TOP 09. Hezký dobrý večer, vítejte.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Dobrý večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A přichází volební lídr České strany sociálně demokratické, ministr vnitra Martin Pecina. Martinu Pecinovi je 41 let. Nejdříve byl členem ODS, později vstoupil do řad sociální demokracie. V letech 2003-2005 zastával Martin Pecina post náměstka ministra průmyslu a obchodu. Od září roku 2005 byl předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Kvůli tomu pozastavil své členství v ČSSD, od května loňského roku zastává post ministra vnitra. Dobrý večer. Vítejte v Otázkách.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Dobrý večer, dobrý večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A jako poslední přichází volební lídr Občanské demokratické strany v Praze, 1.místopředseda ODS pan David Vodrážka. Davidu Vodrážkovi je 39 let, členem ODS je od roku 1998. Zkušenosti má z komunální politiky. Od roku 2002 do současnosti zastává post starosty městské části Praha 13. 1.místopředsedou ODS je David Vodrážka od roku 2008. Hezký dobrý večer, vítejte, přijměte místo.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Dobrý večer vám i divákům.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jsme tedy, dámy a pánové, kompletní. Nemůžeme začít jinak, než aktuální zprávou, ke které došlo v Brně, došlo ke zranění 1.místopředsedy České strany sociálně demokratické Bohuslava Sobotky na mítinku. Ministr vnitra Martin Pecina má ty nejnovější informace. Už zná policie důvod napadení 1.místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky?

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Tak, hovořit o důvodu je asi předčasné. V tomto okamžiku můžeme říct, že ten pachatel byl zadržen, státní zástupce podal návrh na vazbu a chce řešit tento problém ve zkráceném řízení. To znamená, můžeme očekávat potrestání toho člověka velmi rychle.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To je to zranění natolik závažné, že proto byl pachatel vzat do vazby?

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
To rozhoduje státní zástupce, respektive bude to rozhodovat soudce. Státní zástupce usoudil, že by pravděpodobně mohlo docházet k pokračování trestné činnosti. Nevím ten důvod. Mě volala paní doktorka Vesecká v tomto okamžiku a sdělila mi tedy, jak se státní zástupce rozhodl a že tento případ bude řešit ve zkráceném řízení. Jak je zranění vážné, v tomto okamžiku nevím.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
O čem podle vás, pánové vypovídá, řekněme, ta agresivita a i ten dnešní incident. David Vodrážka.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Tak já bych zaprvé chtěl tento čin kategoricky odsoudit, protože násilí na jakémkoliv politickém mítinku, jakékoliv politické strany je nepřípustné. Neznamená to, že člověk nemůže říct svůj názor, ale násilí tam prostě nepatří. Ono to svědčí o tom, že ta politická scéna je velmi polarizovaná, negativní kampaň v tom určitě sehrála také svou roli. A já bych tímto chtěl vyzvat trošku k uklidnění situace, abychom se opravdu bavili věcně o tom, jaký program má levice, jaký má pravice, jaký mají strany středu a tyto věci opravdu od těch se jasně distancovat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Karel Schwarzenberg a stejná otázka i pro vás. O čem podle vás vypovídá ta agresivita letošní předvolební kampaně i to poslední napadení?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
No, nesmíme zapomenout, že ten volební boj hlasitěji, nebo tišeji, ale probíhá už 10 měsíců a že bohužel během toho volebního došlo k osočování, osobním útokům na lidi. Nikoliv násilím a bez slovy by jim vytýkání nejrůznější činy v minulosti. Prostě ta úroveň postupně, což je pochopitelně, docházejí nové myšlenky, docházejí argumenty, o programy už se nikdo nezajímá, tudíž to pomalu jde do té osobní úrovni a že potom jeden to bere vážně, potom na někoho zaútočí, místo, aby si uvědomil, že volební boj je show, která se nesmí brát příliš vážně. Je pochopitelné. Přesto bych to nepřeháněl. Hlavně bychom neměli zákeřným útočníkům, kteří ještě k tomu útočil zezadu, dát šanci, aby byl nějakým prominentem. To jsme bohužel dělali, to byla chyba s těmi různými /nesrozumitelné/ a podobnými. Tiše, žádnou hysterii, ano, byl zákeřný čin, je to ale, když to srovnám, ten volební boj v jiných zemích, tak máme ještě bohudíky opravdu nenásilnou scénu. Si člověk pamatuje dřívější volební boje v Evropě, tak bohudíky, můžeme říct, Česká republika ještě poměrně střízlivá země.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Odpověď Radka Johna. O čem vypovídá ta agresivita plus napadení Bohuslava Sobotky?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
No, my sice máme lepší situaci, ale ten trend je děsivý a tahle společnost hrubne. My jsme samozřejmě velmi proti jakémukoliv násilí, proti jakémukoliv házení, kterýchkoliv předmětů a je to to nejhorší, co lze dělat. Ale upozorňujeme, kdo to provokuje. Ten, kdo šíří lži a urážky a negativní kampaně. To je ten začátek. Nebo-li atmosféru ve společnosti vyostřují některé strany, které šly do negativních kampaní. Takže tohle je ten konec a já bych velmi rád, abychom aspoň občané by mohli předvést, že jsou slušnější než politici. Ono to nebude tak těžké, protože někteří politici se uchylují k totální neslušnosti a tu je třeba zastavit.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A odpověď Jiřího Dolejše.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Že je třeba takové chování odsoudit, je myslím jasné. Že to není překvapení, to si myslím, že je také pravda, protože to chování na české politické scéně, atmosféra politické konkurence není dobrá už dlouhodobě. Koneckonců zažili jsme podobné události i v minulé volební kampani. Takže jestliže my jsme v lednu, už lednu jako strana varovali před agresivitou v kampani a některé politické subjekty na nás nedaly, tak je od nich teď trošičku buď licoměrné nebo s křížkem po funuse, vyzývat, aby jsme se zklidnili. Je to přilévání do ohně, pokud politici používají urážky, pokud utíkají od obsahu a pokud zanášejí do kampaně emoce, protože ty emoce mají takovou tu magickou moc, že získávají voliče, kteří nejsou rozhodnutí. Ale takto usilovat o voličské hlasy, je špatné.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ještě otázka pro Martina Pecinu a možná o Davida Vodrážku. Na kolik může k takovým činům přispívat i to, že v rámci předvolebních kampaní se rozdává na těch mítincích alkohol? Teď mluvím například o pivu a dalších alkoholických nápojích.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Ale na tom mítinku v Brně se rozdávalo chviličku pivo za 2 koruny, jako reakce na humornou kampaň ODS.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já se jenom zeptám, nemyslíte si, promiňte ...

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Ne, ne, ne, já bych se chtěl, pane redaktore ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, promiňte, nemyslíte si, že i toto může přispívat pak k tomu, že někteří příznivci nebo odpůrci některých politických stran pak jsou agresivnější, když na těch mítincích je alkohol?

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Ale na tom mítinku se přece nikdo neopije. Jestli si tam někdo koupí pivo, tak z toho se samozřejmě neopije. Jestli takový člověk na mítink už přijde opilý, tak je to něco jiného. Ale já bych se k tomu tématu taky chtěl vyjádřit. Nedostal jsem možnost. Prosím vás, já to považuju v tomto okamžiku za vůbec největší nebezpečí pro naši demokracii. Nejenom, že ta politická scéna hrubne, ale podívejte se, jakým způsobem regujou média? Včera došlo k útoku lahví, nikomu se nic nestalo, protože ta slečna, na kterou skleněná láhev plná vody a bůh ví čeho měla spadnout, měla deštník, nic se jí nestalo. Dneska jsem si přečetl v médiích, že jsme si to možná udělali sami, jako sociální demokraté, že to vlastně žádný problém není. Teď tady od pánů slyším, že to vlastně žádný problém není. Chtěl bych ocenit přístup tady pana Vodrážky, který prostě říká, že tomuto musíme přeci čelit. Tomuto musíme zamezit, to je největší nebezpečí pro demokracii. Stavět jednu stranu proti druhé, stavět černé proti bílým, staré proti mladým. Tomuto musíme zamezit. To si myslím, že je největší problém, který nás teď tíží.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Davide Vodrážko, uvažujete o tom, jako Občanská demokratická strana, že by bylo například dobré stáhnout z mítinků vaší politické strany také alkoholické nápoje, pivo?

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Já se domnívám, že alkoholické nápoje v tom mohou sehrát roli, ovšem opravdu dílčí. My nečepujeme nebo neděláme z toho takzvané oktoberfesty, my tam opravdu prezentujeme náš program. Chtěl bych říci, že začíná ta agresivita se rodit zejména ve sněmovně. Když si vezmeme různá vystoupení všech možných politiků ve sněmovně, to zanáší agresivitu. To, že soutěží levice s pravicí nebo jiné politické strany spolu, to je naprosto normální. To, že napíšeme na bilboard, že Jiří Paroubek nám vrátí Elvise, to si myslím, že není nic vulgárního, mě se to dokonce líbí a dokonce bych si to možná i přál, protože mám Elvise Presley rád, ale ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Proto podporujete Jiřího Paroubka?

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Ne, ne, ne, to určitě ne. Ale myslím si, že toto, v kampani nebo v průběhu volební kampaně není nic špatného, nadsázka, humor, určitě ano. Ta agresivita je nepřípustná, je úplně jedno, jestli je to zleva nebo zprava. Prostě, když je někdo hulvát, tak v případě, jestli si dá pivo nebo ne a udělá něco takového, tak je to nepřípustné a prostě na žádný politický mítink to nepatří.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pojďme si teď tedy rozebírat programové otázky a pojďme se bavit to, co by mělo být předmětem předvolební kampaně a snad na to uslyšíte od lídrů v hlavním městě České republiky od naší pětice tedy jasné odpovědi. Začneme u Radka Johna. Jak často dostáváte, pane předsedo, otázku, že Věci veřejné nejsou čitelnou politickou stranou a tudíž jsou sázku na nejistotu?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Zajímavé je, že na besedách nikdy. Stačí si přečíst program a lidé, kteří přijdou na besedy velmi dobře vědí, co od nás čekat ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tedy promiňte, je to škoda, že u vás na besedě nebyl prezident republiky Václav Klaus, protože ...

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Já ho pozvu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pozvete Václava Klause na besedu? On totiž naposledy v pondělním vydání týdeníku Euro hořekoval, a tady jsou jeho slova, citujme: "Vždycky jsem se ve světě chlubil, že přes všechny problémy, které u nás máme, je naše politická scéna velmi dobře definovaná. Měla standardní spektrum politických stran od jasné levice k jasné pravici. Každá politická strana byla jasně definovaná. Všechny měly za sebou staletou ideologii. Některá se mi líbí více a některá méně, ale byly jasně definované. A to byla naše obrovská výhoda. Zdůrazňoval jsem, že máme i standardně nazvané politické strany, nemáme žádné Vzhůru Itálie, či autostrany nebo pirátské strany. Již z názvu strany se u nás dalo jasně odhadnout, jaký program prosazuje. Se vznikem TOP 09 a Věcí veřejných se to totálně rozmazalo. A to je obrovský pokles a obrovská ztráta, která mě dlouhodobě deprimuje." Konstatoval v pondělním rozhovoru pro týdeník Euro prezident Václav Klaus. Jak byste se vypořádal s tou námitkou, že za Věcmi veřejnými není jasná ideologie, což prezidenta deprimuje?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Tak já ho pozvu na besedu. Může být klidný. Naše besedy jsou po knihovnách, nečepujeme alkohol, nedošlo tam nikdy k ničemu neslušnému a uslyší tam naše názory. On dokonce řekl: "Od Radka Johna neznám žádný politický názor." Můj politický názor je zastavme rozkrádání a korupci a je mi líto, že to nebyl politický názor Václava Klause, protože bychom neměli ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To je ideologie?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Tady rozkradenou zemi.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, to je ideologie, zastavení rozkrádání a korupce?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
No ne, my říkáme, že ideologie je úplně vyprázdněná, pravolevé vnímání je věc minulého století a my říkáme, jsme středová strana chytrých řešení, chceme nabízet ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, tudíž názor Václava Klause je názor muže minulosti, minulého století?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Absolutně, to je pravolevé vnímání z časů studené války.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Podobná otázka i na Karla Schwarzenberga. Pane předsedo, jaký argumenty vy byste položil proti názoru, že se vznikem nových politických stran, se stává politika nepřehlednou, zvlášť, když u těch nových chybí zřetelná ideologie?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Já se vším respektem, který dlužím panu prezidentovi, obyčejně nesdílím jeho názory. A zaprvé bych rád věděl, co je standardní politická strana, to ať mi někdo definuje. Zadruhé co je jasná levice, co je jasná pravice v České republice? To je taky ještě pro mě veliká otázka. Takže ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Podle vás ODS není jasná pravice a ČSSD jasná levice?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Ne, popírám. A ani jeden ani druhej. A do třetice, politické strany jsou účelové spolky, ty vznikají a zanikají. To není věčně dáno. Prostě vždycky politický strany vznikaly, potom odešly, kde jsou dneska Mladočeši a ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Chápu-li to tedy správně, TOP 09 je účelový spolek, TOP 09 je účelový spolek, který vznikl a zanikne?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Všechny politické strany jsou účelové spolky, aby dosáhly politických účelů. Nic jiného. Je to spolek lidí, který se za jistými politickými cíli vydají na cestu společně. Nic jiného to není. To není nic svatého. Politická strana je normální společenství lidí, jak nám kázali ještě komunisté nebo také fašisté, že strana je všechno, strana je obsah života, nic, to je spolek, se kterým spolupracuju, moje představy budoucnosti mé země. Nic jiného.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kam byste se zařadili tedy jako TOP 09 ideologicky? Když Václav Klaus neví, jak vás číst?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
My jsme konzervativní strana, to jsme jasně říkali, která vychází z tradičních judaistickokřesťanských hodnot. To je náš základ, z toho vychází vše ostatní.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane místopředsedo Vodrážko, Václav Klaus měl asi na mysli v souvislosti s pravicí Občanskou demokratickou stranu. Znamená to, že ta jeho slova mohou být přiblížením se opět Václava Klause k Občanské demokratické straně, když to byl přitom on, který také podporoval novou politickou stranu a to Stranu svobodných občanů, která je hluboce pod tou 5% hranicí?

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Ten dotaz by spíše příslušel panu prezidentovi. Ale je pravdou, že Občanská demokratická strana v posledních měsících a týdnech prošla poměrně razantními změnami, zejména v tom personálním obsazení, byť někdy je často říkáno, že to bylo poměrně málo. Já si myslím, že výměna na postu předsedy určitě není málo. Takže může to být z jeho strany jakési přiblížení. Ale já bych to nechtěl v žádném případě nějak interpretovat, protože panu prezidentovi nevidím do hlavy. Ale dovolte mi, abych řekl straně například TOP 09, pokud pan kníže, při vší úctě říká, že je to strana konzervativní, mě tam trošku nesedí to, že ve vedení nebo v čele jsou politici, kteří prošli celou řadou stran a udělali mnoho názorových veletočů. To mě trošku mate, ale možná na to dostanu odpověď.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To je tak jako možná mate některé voliče Občanské demokratické strany, že také v ODS v těch 90.letech byli bývalí komunisté.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
To je pravda. Nicméně teď máme rok 2010 a my se s těmi věcmi snažíme rázně vypořádat, protože Občanská demokratická strana je strana s tradicí, která je čitelná a funguje již 15 let.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když ještě se obrátím na Radka Johna. Tak když se, pane předsedo, jasně říkal, že Věci veřejné jsou jasně definované, nemůžeme tu možná nečitelnost nebo některé překvapivé kroky Věcí veřejných ilustrovat na vzniku sociálněintervenčních hlídek. Ty jste vyslali do ulic Prahy 1 a Prahy 5, 1,5 měsíce před volbami na internetových stránkách vaší politické strany bylo několik dní možné spatřit záběry z práce hlídek. Ty jste ale stáhli. Skupinka mladých lidí v reflexních vestách na videu mluvila s lidmi označenými za, cituji: "sociálně nepřizpůsobivé" v parku v Praze 5, upozornila je, že by kolem nich mělo být uklizeno, neměli by být cítit alkoholem a neměli by se pohybovat v blízkosti dětského hřiště. Když se podíváte na to, co se dělo kolem hlídek Věcí veřejných, není na čase se omluvit za tuto iniciativu?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Omluvit se?

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ano, omluvit se.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Tak to znamená omluvit se a říci, správně, bezdomovci mají být na dětských hřištích, mají kolem sebe šířit nepořádek, narkomané mají házet jehly tak, aby se vaše děti zranily na pískovišti, všechno je, vážení, v pořádku, policie si toho nemá vůbec všímat a my se musíme být posílat naše děti do ulic. Pak by jsme se omluvili.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, to znamená, nevidíte důvod, abyste se kvůli tomu omlouvali. Záhy ale zareagoval předseda zrušené Dělnické strany Tomáš Vandas, který chce k pátku obnovit činnost ochranných sborů Dělnické strany, pokud do té doby ministerstvo vnitra nevyvine nějakou aktivitu.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Ano, nemáme nic společného s Dělnickou stranou ani s domobranou. Toto je sociální intervence, která pomáhá bezdomovcům a asociálům, kteří už nemají občanky, a kteří nemají kde být, směruje je, kde mají přežít a pomáhají jim tyto věci ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Budete tedy v té iniciativě pokračovat, chápu to správně?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
No, já doufám, že by to měl přebrat stát a mimochodem to je iniciativa z Prahy 1, kde my jsme 6 let zastupitelé a kde radnice tyto věci 20 let neřešila. Ta situace se zhoršuje a jsme velmi rádi, že jsme na to ukázali. A nejlepší by bylo, kdyby ty radniční vlastně činitelé si řekli, no tak musíme to honem změnit, aby nám tady hlídky Věcí veřejných nejezdily, velmi rádi ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dokud se to tedy nezmění, budete v tom pokračovat?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Ne, ne, ne, ne ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, počkejte, já chci jasnou odpověď.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Ne, my máme, to jsou dobrovolníci, kteří to dělají zadarmo a vydrží to do voleb a jsme rádi, že jsme upozornili na zcela krizová místa v Praze, kde je o strach posílat své děti. Takže vážení, podívejte se na mapy, kam nemáte posílat své děti. Pokud my ta místa vyklidíme.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jste, Davide Vodrážko a Martine Pecino, ochotni připustit, že je to nečinnost Policie České republiky nebo nečinnost radních a Praha ovládá Občanská demokratická strana, proč tady Věci veřejné přicházejí s takovými hlídkami? Martin Pecina.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Ale já myslím, že je to naprosto absurdní. Prosím vás, jestli připustíme to, že si tady budou politické strany dělat jakousi domobranu, že si to bude dělat Dělnická strana, Věci veřejné, já se nechci zmiňovat o modrém týmu, protože to je přece jenom trošičku něco jiného, to uznávám, ale v okamžiku, kdy připustíme, že tady budou bojůvky, tak se vracíme někdy do doby Lidových milicí nebo 30.let minulého století, to je ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Myslíte, že ...

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
To je nepřípustné.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když jde o sociálně intervenční hlídky, jak se nás tady snaží přesvědčit Radek John, tak vy si nemyslíte, že to je i selhání policie, že se o některá místa, o některé části Prahy nestará tolik, aby nebylo bezpečnostním rizikem pro každého občana jít na to místo?

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Víte co, pane redaktore, já si zejména myslím, že policejní téma se nesmí před volbami zneužívat. Že nesmí už nikdy dojít k tomu, k čemu došlo minulý týden v Pardubicích. V okamžiku,kdy si policie koná své povinnosti, tak jí šikanovat mediálně, vyběhnou zastupitelé, začnou policisty, kteří pouze konají svou povinnost, šikanovat, křičet po nich. To se už nikdy nesmí zopakovat. Protože, když ty policisty potom budeme potřebovat v Praze nebo jinde, tak potom třeba nepřijdou, protože se budou bát, že za to budou postiženi. Čili já si myslím, že policie musí konat svoji funkci, samozřejmě jak státní, tak městská policie nikdy nebude všude, ale nemůžeme ji nahrazovat domobranou, to je naprosto nepřípustné.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Davide Vodrážko, jste ochoten připustit, že se radnice některých částí hlavního města nestarají dostatečně o bezpečnost a proto toho využívá jedna z politických stran?

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Já myslím, že je potřeba vrátit se trochu na zem a uvědomit si, že za pár dní máme volby, takže používají se všechny možné metody i ke zviditelnění. Nicméně je potřeba říci, že v hlavním městě České republiky, jsou také problém s bezpečností, s bezdomovci, s nezaměstnanými různými, kteří prostě se chovají tak, že je to nepřípustné, zejména u stanice metra Anděl, jsou to všechna místa v širším centru. Ale máme tady od toho městskou polici, státní policii a já bych byl pro, aby byla zřízená takzvaná metropolitní policie. To by určitě v hlavním městě vyřešilo ten problém nebo z větší části. My jsme ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Proto, promiňte, ale proto jste byli už i v tom uplynulém volebním období, měli jste vládu v rukou, takže opakujete slib, který už jste voličům dávali.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Měli jsme v rukou pouze část vlády, jednali jsme, nebo byli jsme ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Měli jste premiéra, ale to je hodně podstatná část vlády ...

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Byli jsme v koalici, ale premiér nezřizuje metropolitní policii, takže my jsme vládli v koalici. Já chci říct, že v tuto chvíli děláme třeba to, že v metru bude jezdit o 200 strážníků více, kteří budou k dispozici, a to si myslím, že je ten směr. Další věcí je potom, aby fungovaly správně úřady, aby správně fungovaly jednotlivé radnice, protože každá radnice ví, kde má problematická místa, určitě to neví hlídka dobrovolníků. Ona to může dejme tomu zmapovat, ale já bych to spíše přičítal, řekněme, tomu předvolebnímu boji. Je to hezké gesto ke zviditelnění, ale určitě to není koncepční záležitost.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Stručně, jasně, výstižně Radku Johne, proč jste s tím nepřišli až po volbách? To znamená, že nemusel se ozývat šéf zrušené Dělnické strany a ...

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
No, s tím nechceme mít nic společného, ale ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, ale proč jste s tím nepřišli po volbách tedy s tím nápadem hlídek?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
My jsme přišli s řadou věcí, jak chránit dětská hřiště už dávno před volbami a přijdeme i po volbách. Ale vymezuji se proti názvu bojůvky. Jedinou zbraň, kterou mají naše hlídky, jsou hlukoměry, protože zoufalí občané v Praze na mnoha místech se nedoberou práva, mají tam obrovský hluk a když zavolají na radnici, nic se nestane. Naše hlídka to změří, zdokumentuje a oni mají možnost se bránit a žádnou jinou zbraň ty hlídky nemají. Takže nejsou to bojůvky, jo?

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak, diváci Otázek mají možnost ptát se prostřednictvím webkamer, prostřednictvím počítačů, je tady první z dotazů.

divačka
--------------------
Dobrý den, ráda bych se zeptala jakou máte konkrétní představu o novém premiérovi? Děkuji.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak, otázka, která se týkala budoucího premiéra. Tedy, když otázku té první divačky ještě rozšířím. Nakolik pro vaše politické strany je vůbec osoba budoucího premiéra České republiky podstatná? Je to podstatná věc, Karle Schwarzenbergu?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Samozřejmě je podstatná otázka, poněvadž předseda vlády je v denní politice nejdůležitější. Samozřejmě je hlava státu, ale ta neingeruje obyčejně do běžné politiky. Má se vyjadřovat k zásadním problémům státu. Ale premiér ten vede vládu a tudíž je to nejdůležitější osoba české politiky, samozřejmě. Rozhodnutí o něm je klíčové.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jste byl poměrně kritický k Jiřímu Paroubkovi a jeho vedení České strany sociálně demokratické, zároveň v politickém zákulisí se říká, že vy po volbách případně odejdete z čela TOP 09 a Miroslav Kalousek by mohl tedy se sociálními demokraty vytvořit koalici. Můžete tuto variantu odmítnout?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
To vylučuju za A a nehodlám odejít z čela strany, to po volbách ani o tom nebudu přemýšlet, to je zaprvé. Zadruhé, já nemám nic proti sociální demokracii, pokud je to opravdová sociální demokracie. Já mám problémy s partnerem, který nedodrží slovo. A poněvadž už jsem to několikrát s panem Paroubkem zažil, tak mám tudíž, řekněme, zábrany s ním uzavřít koalici. A to setrvává.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jiří Dolejš. Vaše odpověď. Je klíčová osoba premiéra pro to, aby KSČM nějakým způsobem tolerovala vládu?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Zaprvé premiér je osoba, která sestavuje návrh na vládu, zadruhé řídí vládu, která pracuje ve sboru, čili je to velmi důležitá osoba a myslím si, že je výrazem respektu k těm demokratickým výsledkům voleb, když je pověřen sestavením vlády představitel vítězné strany. To zaprvé a zadruhé si myslím, že by tento návrh neměl být omezován nějakou politickou diskriminací. Pokud slyšíme, že s některými stranami se pan prezident nechce bavit, popřípadě podmiňuje sestavení vlády 101 hlasy z jiné části politického spektra, tak si myslím, že to formou politické diskriminace, či politického rasismu je.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Odpověď Radka Johna. Osoba důležitého premiéra, na kolik je?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Premiér vlády je samozřejmě klíčová osoba, protože garantuje vlastně politickou roli vlády, protože jinak my si umíme přestavit některé ministry, kteří jsou odborníky na rozdíl od praxe, kterou tady máme, kdy řada ministrů není odborníkem na nic a proto řídí různá ministerstva a je úplně jedno, která, protože tam stejně nic neumí uřídit. Takže ten politický premiér je potom samozřejmě garantem a ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kdo z těch předsedů politických stran nebo kandidátů, když necháte sebe sama stranou, by byl dobrým premiérem, kterého by Věci veřejné byly ochotny tolerovat?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Když tady pan kolega z TOP 09 říkal, že strana je účelový spolek, tak my jsme spolek lidí, aby už nevládli političtí dinosauři. Nechceme, abychom v této zemi měli lidi spojené se skandály z privatizací, s restitucemi, se skandály kolem korupce u státních zakázek, u armádních zakázek ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy si tedy myslíte, že nový dinosauři mohou být lepší. Osoba premiéra, která je z těch politických špiček, pro vás jako Věci veřejné, osobou kredibilní?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Myslíme si, že k ozdravení atmosféry této země by bylo, aby premiérem nebyl politický dinosaurus.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Můžete jmenovat takovou osobu?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
No, můžu jmenovat hned, pana Paroubka, můžu jmenovat i ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To jmenujete dinosaury nebo nedinosaury?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
No, můžu jmenovat, abych to dokončil, i pana Kalouska. Pro mě je politický dinosaurus ten, který byl u podivných věcí a pan Kalousek na ministerstvu obrany byl u spousty podivných věcí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže mi neřeknete tu pozitivní volbu, zatím jste stále jenom mluvil ...

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Já jsem neslyšel, jestli jste se ptal na pozitivní volbu ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já jsem se ptal, kdo je tak kredibilní a vy jste mi začal odpovídat negativně.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Aha, v rádiu dneska řekl pan Nečas, že si myslí, že není politický dinosaurus, a já si to myslím také.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže Petr Nečas by pro vás byl dobrý premiérem. Davide Vodrážko, předpokládám, že pro ODS je právě Petr Nečas kandidátem na premiéra?

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Já musím souhlasit s tím, že političtí dinosauři by měli odejít. Já jsem se díval do nedávného vydání časopisu Nature a tam se hovoří o tom, že dinosauři než vymřeli, tak byli oranžoví s červenými pruhy,to je pravda, to se tam opravdu píše, já jsem to tam viděl. Takže a ještě se tam píše ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když teď necháme stranou vaši badatelskou činnost a čtení časopisu Nature, tak rozhlédl jste se ...

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Ještě se tam píše, že pak přežili ptáci ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, rozhlédl jste se v grémiu Občanské demokratické strany, když nemáte také dinosaury rád?

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Petr Nečas je samozřejmě volebním lídrem, který je automaticky, řekněme, nominován naší politickou stranou na funkci premiéra, takže ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A byli by ve vládě Ivan Langer, Petr Bendl či Petr Gandalovič?

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Museli byste se zeptat budoucího premiéra, který bude sestavovat vládu a jsou to řádně zvolení místopředsedové, takže dá se předpokládat, že budou po volbách, pokud budou volby vítězné, mít vliv na chod, řekněme, politické strany a tím pádem i tomu, jak bude Petr Nečas vládu sestavovat. Ale v případě, že k tomu dojde. Ale premiér budoucí v tomto má poměrně volnou ruku.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tady volební lídr České strany sociálně demokratické. Jiří Paroubek, přes toho lidově nejede vlak, to je kandidát ČSSD, nebo jste ochotni případně obětovat Jiřího Paroubka, aby se vám zvýšil koaliční potenciál?

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Prosím vás, já jsem tady slyšel dvě věci, ke kterým se musím vyjádřit. První je, že Jiří Paroubek je politický dinosaurus a Petr Nečas ne. Tak já chci zdůraznit, že Jiří Paroubek přišel do vrcholové politiky, to znamená na ministerstvo pro místní rozvoj někdy v roce 2004 nebo 2005, kdežto pan Nečas přišel do parlamentu nebo do té vrcholové politiky někdy v roce 92 nebo 94. Takže to je velký rozdíl, to je velký rozdíl, jestli je někdo dinosaurus, tak to určitě není pan Paroubek, ale je to pan Nečas. Potom bych chtěl při vší úctě k panu knížeti říct, když říkal, že pan Paroubek nedrží dohody, tak ať příště řekne, jaké dohody nedodržel, protože většina dohod, o kterých já jsem slyšel, tak byly postupně vymyšleny. Jiří Paroubek ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak počkejte, jenom, jenom, když jste se, ne, promiňte, když jste se ...

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Jiří Paroubek, ano, já to dopovím, pane redaktore ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, ale promiňte, buď se tedy odnaučíte vyzývat si někoho, aby vám odpověděl a pak nebude reagovat Karel Schwarzenberg a nebo si to odpusťte. Protože Karel Schwarzenberg se probudil a chtěl vyjmenovat ty dohody. Které dohody tedy, pane předsedo Schwarzenbergu, Jiří Paroubek porušil? Abyste odpověděl na tu otázku Martina Peciny.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
U jedné, u které jsem byl přímo, když jsme dohodli společný volební termín v říjnu, aby po rozsudku Ústavního soudu byl volby v listopadu. V pátek jsme si dali na to ruku všichni tehdá předsedy politických stran jsme se setkali, dohodli to a už v pondělí to neplatilo, zajedno. Zadruhé, když vytvořil pan předseda Paroubek vládu svého času z lidovci a se zesnulými unionisty, tak to byla koalice oficiální, ale kdykoliv se mu to hodilo, tak je přehlasoval, tehdá s Komunistickou stranou Čech a Moravy, s odpuštěním partnerství když zahejbám, je trošku pofidérní. Do třetice, když my nejdřív jsme měli slavný Janotův balíček, pak se ten naboural, když byl rozpočet, tak se slavnostně usneslo v rozpočtu a pak přišly další požadavky, takže dneska je to úplně rozbouraný a máme deficit jak hrom. S odpuštěním to není politika, kde se drží slovo. Je mi líto, že to tak musím říkat, ale jináč bych řekl, že se mi nelíbí slovo dinosaurus, myslím taková hanlivá slova bychom neměli používat v politice a nechme tento výraz mimo dnešní diskusi.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Snad vás Radek John vyslyší. Pane předsedo. Vy jste teď, Martine Pecino, slyšel tři příklady nedodržení dohod Jiřím Paroubkem.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Takže, kdo si nepamatuje, tak předčasné volby zrušil Ústavní soud a Česká strana sociálně demokratická se obávala, že by to udělal znovu a pravděpodobně ano, protože by došlo znovu k porušení pravidel v průběhu volebního období. To byl důvod, proč se parlament nerozpustil. Za to nemohl pan předseda Paroubek. To je jedna věc. Druhá věc, hlasovat ad hoc o jednotlivých zákonech ve sněmovně s různou podporu, je ve sněmovně naprosto normální. Zákony, které byly schváleny jakousi koalicí KSČM a ODS, by jsme zcela jistě také našli v té sněmovně, čili tuto kritiku nepřijímám. A na tu otázku, kterou jste pokládal na začátku, ano, pan Jiří Paroubek je naším nejenom volebním lídrem, ale také naším řádným předsedou a zcela jistě je to náš kandidát na budoucího premiéra.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ještě ve stručnosti. Druhá otázka, kterou posílají diváci prostřednictvím youtube. Poslechněme si tedy další otázku, která nám přišla od diváků. Tady je.

divák
--------------------
Dobrý den. Já bych se chtěl zeptat, ČSSD v případě, že dosáhnete většiny s komunisty, jestli budete vládnout s nimi nebo jestli případně s Marťany? Děkuji.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Martine Pecino, vaše odpověď.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
My jasně řekli, že do otevřené koalice s komunisty nepůjdeme, na druhou stranu v případě, že volební výsledek bude takový, že bude umožňovat sestavit menšinovou vládu sociální demokracie, potom budeme hledat podporu napříč politickým spektrem ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Včetně KSČM.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Včetně KSČM, ano.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane poslanče, Dolejši, myslíte si, že vy budete schopni ustoupit, protože jste dali v uplynulém týdnu podmínku sociálním demokratům, aby se vystoupilo z vojenské části Severoatlantické aliance, prý ta podmínka není míněna vážně, protože to je takové to Mečiarovské, nadsadí se laťka a pak přijde podmínka, která bude uskutečnitelná. Tak nám ji prozraďte, prosím.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Tak já bych především řekl, že Jurský park dělají z politiky ti, kteří nerespektují své volební programy a nerespektují sliby voličů. A náš program a náš slib voličům je, že chceme prosazovat sociální priority, a že jsme jakousi kotvou, nebo chcete-li zárukou, že se levá polovina spektra neposune doprava. Takže to je naše priorita. A pokud tato priorita bude respektována, tak samozřejmě budeme prosazovat takovou vládu, která zatím bude stát. A požadavky samozřejmě jsou dány programem. Kdo četl náš program, tak, nejenom tento, ale i ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, ale tak to chcete říct, že by sociální demokracie plnila váš program, pokud by vy jste ji nepřímo podpořili při sestavení vlády?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Já si myslím, že sociální program naší strany má určité styčné plochy. S některými stranami, se sociální demokracií také, musím říct, že by se něco našlo i u strany lidové a u dalších stran, ale ty styčné plochy tam jsou. Pokud ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Nebudete tedy nutně trvat na vystoupení z vojenské části Severoatlantické aliance? Ta podmínka se může změnit?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Já k této vaší otázce řeknu ještě dvě věty, nebojte. Já jsem na to nezapomněl. Jestliže v našich programech opakovaně je vyjádření nedůvěry k tomuto způsobu řešení bezpečnostní architektury Evropy, tak to neznamená, že to požadujeme, aby od zítřka to bylo vyhlášeno. Chceme alternativu propagovat, o alternativě diskutovat, ale rozhodně neznamená, že tato alternativa nám zablokuje sociálnější, odpovědnější vládnutí v této zemi.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tedy podporu menšinové, případné menšinové vlády ČSSD. Nadcházející volby do Poslanecké sněmovny s sebou přinášejí, respektive ona předvolební kampaň i nečekané iniciativy, jednou z nich je například iniciativa Defenestrace 2010, ta tvrdí, že by bylo dobré výrazně změnit současné okoukané politické tváře a dát příležitost tvářím novým. Pod heslem: Kroužkujte ty dole, nabízí jednoduchý způsob výměny volených zástupců. Řešením mají být preferenční hlasy. Každý volič je může udělit až 4 politikům na kandidátní listině té politické strany, kterou bude volit. Zajímalo nás tedy v sociologickém výzkumu, jak to vypadá tady v Praze. Jestli lidé vůbec věcí o té iniciativě Defenestrace 2010. Podívejme se na to, jak to dopadlo v hlavním městě České republiky. Dočkali jsme se těchto odpovědí. Vidíte sami, že třetina Pražanů zaznamenala výzvu Defenestrace 2010 nabádající k preferenčnímu kroužkování posledních 4 kandidátů, stran, které budou lidé volit. Z hlediska stranických preferencí, data ze sociologického výzkumu ukazují, že výzvu nejčastěji zaznamenali stoupenci politické strany Věci veřejné a nejméně naopak příznivci KSČM. Zajímalo nás také, kolik lidí uvažuje i tom, že by případně tuto výzvu uposlechlo, to znamená, že by kroužkovalo ty dole, čímž by vyskočili nahoru. Tady jsou data ze sociologického výzkumu. Opět to vidíte. Podporu záměru iniciativy Defenestrace 2010 považuje téměř čtvrtina oprávněných voličů v hlavním městě České republiky za dobrou a uvažuje o tom, že tedy tento záměr podpoří. Ženy hodlají iniciativu podpořit o něco častěji než muži. Připomínám, že bleskový výzkum agentur SC&C a STEM pro dnešní Otázky se uskutečnil na reprezentativním vzorku zhruba tisícovky respondentů, 1050 je to číslo respondentů, tedy velmi robustní sociologický vzorek. Míříme za sociologem, ředitelem agentury STEM Janem Hartlem. Pane řediteli, stoupenci kterých politických stran počítají s tím, že by mohli kroužkovat čtveřici kandidátů tam dole, aby přeskákali lídry?

Jan HARTL, ředitel agentury STEM
--------------------
Tak podíváme-li se na ty výsledky, tak zjišťujeme, že rozdíl mezi různými skupinami obyvatel v této otázce není velký. A takový ten odtažitý vztah k té iniciativě je patrný zejména u komunistů, ale jak jsme slyšeli, stoupenci komunistů tu iniciativu vlastně zaznamenali až teprve tehdy, když jsme se na ní ptali. Ale pokud například, bychom měli srovnat dvě nové strany, Věci veřejné a TOP 09, tak se ukazuje, že TOP 09 v tomto ohledu je takovou formací konzervativní, její vztah k té iniciativě je podstatě odtažitější než u Věcí veřejných. Jejich politickému stylu naopak takováto iniciativa vyhovuje. Jinak je zajímavé, že rozdíl v názorech ČSSD a ODS vlastně není téměř žádný. a

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jakou roli v rozhodování voličů, zda se připojí k té iniciativě, hraje věk, je-li tam nějaká role?

Jan HARTL, ředitel agentury STEM
--------------------
Jak jsem říkal, ty rozdíly nejsou velké a jdou očekávaným směrem. Takováto iniciativa samozřejmě více vyhovuje mladým lidem, nese s sebou určitý protest, je příznakem změny. Takže mladí lidé více než staří by takovouto iniciativu podpořili. A jak říkám, ale ty rozdíly jsou téměř neznatelné. Je to jenom jistý takový náznak tendence.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říká pro tuto chvíli ředitel STEMu sociolog Jan Hartl. A právě přicházejí osobnosti regionu. Jako první politoložka profesorka Vladimíra Dvořáková. Vladimíra Dvořáková se stala první profesorkou politologie v České republice. Zabývá se také politickými systémy Latinské Ameriky a přechody k demokracii. Působí na Vysoké škole ekonomické v Praze a také ji bezesporu znáte jako předsedkyni akreditační komise. Vítejte v Otázkách. Hezký dobrý večer, paní profesorko.

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, VŠE
--------------------
Dobrý večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A jako druhou osobností regionu, kterou jsme pozvali do dnešních Otázek, také profesor, český a švédský jaderný fyzik, profesor František Janouch. Právě přichází. František Janouch je nejen fyzik, ale také spisovatel a publicista, v roce 1974 emigroval do Švédska, v roce 1978 ve Stockholmu spoluzakládal nadaci Charty 77, která finančně podporovala disidenty a vede Chartu, respektive Nadaci Charty 77 až do současnosti. Nedávno inicioval právě vznik občanské iniciativy Defenestrace 2010. Vítejte v Otázkách, hezký dobrý večer, přijměte místo.

František JANOUCH, jaderný fyzik, zakladatel Nadace Charty 77
--------------------
Dobrý večer.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Paní profesorko, o čem taková iniciativa a nejde jenom o Defenestraci 2010, ale i o další iniciativy, které chtějí využít toho, co umožňuje volební systém České republiky, o čem ta mobilizace na internetových, sociálních sítích vypovídá?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, VŠE
--------------------
Tak, já si myslím, že to je iniciativa velmi pozitivní a vlastně již před několika volbami jsme o tom hovořili. Politologové upozorňovali, že vlastně mají voliči mnohem větší šance než které si uvědomují i vlastně signály politickým stranám. Mimochodem, tady se hovořilo o vlastně preferencích nebo o tom, jak by které politické strany, nebo voliči kterých politických stran toho využili. Ale třeba v případě KSČM a tady pan Dolejší sám ví, že jemu se vlastně díky tomuto podařilo tehdy přeskočit pražského volebního lídra. Takže ta zkušenost se stala, ty případy jsou veliké. Zároveň třeba mi nepřipadá příliš podstatné, jestli ve Věcech veřejných nebo TOP 09, což jsou nové strany, by měli to brát odspodu, tedy, aby došlo k výměně těch lídrů, kteří ještě v té politice nebyli. Ale je to řešení ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Myslíte si, že nám taková iniciativa vůbec může přinést kompetentnější politiky, když nám poslední 4 přeskáčí a vystřídají nám první 4?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, VŠE
--------------------
Já bych to nedělala, poslední 4 nebo první 4. Já bych jako doporučovala, aby lidé, třeba mají určitý vztah k politické straně, souhlasí vcelku s programem, ale vadí jim třeba lídr nebo někdo, kdo je na druhé straně, na druhém místě kandidátky, nebo třeba vadí, že tam se neobjevují ženy, a v tomto okamžiku je vlastně velká šance, pokud více lidí začne vlastně vyznačovat, kterým kandidátům dá preferenční hlasy, že zaprvé tito kandidáti mohou přeskočit ty lídry, kteří třeba tu společnost polarizují, což je velmi významné. Ale i když nepřeskočí, tak v politických stranách se velice silně sleduje, kdo měl kolik těch preferenčních hlasů a postavení toho člověka v té politické straně se také od toho odvíjí. Takže člověk, proti kterému jsou velmi silně preferenční hlasy, to znamená, ho někdo chce přeskočit, tak může mít potom vlastně skončit politickou kariéru.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane profesore Janouchu, třetinová znalost občanů hlavního města Prahy vaší iniciativy. Úspěch nebo neúspěch?

František JANOUCH, jaderný fyzik, zakladatel Nadace Charty 77
--------------------
Já bych řekl, že je to úspěch, protože je to za 14 dní a do voleb je, jsou ještě 3 týdny. Takže v dnešní době internetových možností já to považuju za velký úspěch.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A námitka, kterou jsem říkal paní profesorce Dvořákové, že ta zadní čtyřka nám přece nepřinese kompetentnější politiky a jít jenom po neokoukaných tvářích, není to poněkud málo?

František JANOUCH, jaderný fyzik, zakladatel Nadace Charty 77
--------------------
Podívejte se, já jsem přímo jsem se zhrozil negativními názory občanů, spoluobčanů, přátel o naší politické scéně. Stačí, aby jste se podívali na přímý přenos z parlamentu a musí, řeknete si, tito lidé nás mají reprezentovat, to jsou lidé, kteří tuto zemi, která má takové tradice, mají reprezentovat?

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Myslíte, že ta spodní čtyřka, ještě jednou ptám se, bude lepší ...

František JANOUCH, jaderný fyzik, zakladatel Nadace Charty 77
--------------------
Nemůže to bejt horší. Nemůže to bejt horší.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pokud byste teď měl možnost položit všem 5 lídrům za hlavní město Praha otázku. Jakou otázku byste položil?

František JANOUCH, jaderný fyzik, zakladatel Nadace Charty 77
--------------------
No, já bych položil otázku, jestli se povede tato iniciativa? Budete nutit a lídři, ty první 4 nebo těch prvních 8 se dostane z kandidátky, vypadnou ze hry, přijdou tam noví lidé, budete na ně, budete je nutit, budete je žádat nějakými způsoby, víme, jak se to v české politice dělá, aby odstoupili, aby stáhli svoji kandidaturu? Já bych chtěl od každého z vás slyšet, budeme to akceptovat, nebudeme to akceptovat. Tuto voličkou prostě iniciativu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak, začněme u Jiřího Dolejše, dvouslovná odpověď. Budete akceptovat, nebudete akceptovat?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Mě vůbec překvapuje tedy ten tón té otázky. Já vím, že je to myšleno dobře, ale prostě, kdo je zvolen tímto způsobem, tak je zvolen vrcholně demokraticky a legitimně. Takže neexistuje způsob, pokud ta strana nepoužívá nějaké pokoutní metody, například nějaké tajné úpisy či něco podobného, aby tento zvolený, řádně zvolený člověk nevykonával svůj mandát. Takže to já považuji za absurdní. Ale ještě dvě věty k tomu tématu. Ono je to uvedeno, inspirací Járou Cimrmanem. Já mám cimrmanovský humor také rád, ale tohle je vážná věc. Já si myslím, že volič by měl mít právo ovlivňovat složení politické reprezentace, a to právo je samozřejmě dáno i těmi preferenčními kroužky a kvituji, že někdejší hranice 7 % se snížila na 5 % a že ty kroužky je možno rozdávat. Ale začít od konce kandidátky je právě ten humorný prvek. Já si myslím, že je třeba myslet na sociálně profesní, osobnostní, morální profil těch lidí a nikoliv jenom mechanicky otočit kandidátku nohama nahoru, to by asi nebylo to nejšťastnější.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Odpověď, František Janouch, pane profesore, stručná reakce.

František JANOUCH, jaderný fyzik, zakladatel Nadace Charty 77
--------------------
Chcete říci, že dáváte problematické lidi na kandidátku jenom, abyste zaplnili? Kteří by neměli prostě možnost začít řídit tuto zemi?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Ne, to v žádném případě. Já si myslím, že všichni kandidáti na kandidátních listinách KSČM jsou hodni toho, sedět v Poslanecké sněmovně. Mě šlo spíše o to, aby ten profil byl dán, řekněme zájmem o to, co ty lidi jsou, co umí a co mohou přinést.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Odpověď Radka Johna. Budete akceptovat, nebudete akceptovat?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Tady vám všichni slíbí cokoli a je třeba si pamatovat, v komunálních volbách pan Jančík byl na prvním místě a byl překroužkován a skončil 41. Tajnou dohodou pana Laudáta nyní výrazné postavy TOP 09 a pana Béma se Jančík stal opět starostou. Takže teď vám všichni řeknou, že budou respektovat a pak se tak nestane. My budeme respektovat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Prosím vás, nekádrujte ODS. Teď řekněte za Věci veřejné.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
My budeme respektovat, samozřejmě. V pohodě.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Akceptování Věcmi veřejnými. Karel Schwarzenberg a odpověď.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Nejprve se musím tady ohradit. Tady mluveno o tajné dohodě pana Laudáta, ano, našeho kandidáta s panem Bémem. Máte tu tajnou dohodu někde, je-li tajná, nebo co? Tak mi to ukažte, co tam je napsáno, když je tajná, když máte veřejný.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Už, už není tajná, protože jsme ji dvakrát zveřejnili v našem časopise.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Tak není tajná.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Jinak... no, protože my jsme ji zveřejnili.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Ale já se ještě podívám na ten text, ale to je jiná otázka. Já vám řeknu...

František JANOUCH, jaderný fyzik, zakladatel Nadace Charty 77
--------------------
Ale neříkáte odpověď.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte...

František JANOUCH, jaderný fyzik, zakladatel Nadace Charty 77
--------------------
Ano - ne.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já se omlouvám, abyste, pane předsedo, nezamluvil tu, vy případně vašeho kandidáta Františka Laudáta, když se ukáže, že ta dohoda, teď víme, že tedy není tajná, že je veřejná, protože vy ji máte a Radek John vám ji předal, tak se podle toho nějak zařídíte?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Když je to veřejná dohoda, která tady byla akceptována obouma stranami, tak je to podle mě v pořádku. To je jiná. Teď prosím k otázce.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A odpověď.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Tady, tady, pane profesore, po pravdě řečeno, kdyby byli vykroužkováni nahoře, tak nevím, jak bychom to mohli opravdu teď ještě provést, neboť kandidátní listiny jsou podány do těch voleb, když budou zvoleni, jak někoho, kdo je právoplatně zvolený, můžu přinutit, komu odstoupit, můžu říct: já odstoupím, ano, prosím, ale nemůžu to od nikoho jiného vyžadovat, když je právoplatně zvolený. Tedy já jsem to spíše chápal jako dobrý nápad, abychom si připomněli, my někdy příliš lepíme na svých židlích. Když bychom se měli podívat, jestli za námi nejsou mladší, inteligentnější a svižnější, ano. Ale že bych mohl někoho, kdo je právoplatně zvolený do české sněmovny nebo do českého Senátu, mě nutit, aby odstoupil, to by mně připadalo naprosto protiústavní.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tedy jasná odpověď Karla Schwarzenberga, že TOP 09 by to akceptovala. Odpověď Martina Peciny, stručně, jasně, výstižně.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Ta odpověď je jasná, samozřejmě ano, respektovat to budeme a nejenom to. Takový člověk samozřejmě nejenom že nebude nucen k odstoupení, ale i uvnitř té strany zpětně samozřejmě posílí tím, že má podporu občanů, tím, že mu občané dali své preferenční hlasy, o tom není žádných pochyb. Já ale chtěl bych se připojil k tomu, co říkal pan Dolejš. Je to skutečně tak, že asi bezmyšlenkovitě zaškrtnout 4 lidi úplně dole by taky nebylo dobře. Já jsem přesvědčený, že lidé by měli kroužkovat ty lidi, které znají, ke kterým mají důvěru, ano, vykroužkovat a dostat z kandidátky lídra nebo první 3 na kandidátce, to je naprosto v pořádku. Ale nedívat se bezmyšlenkovitě jenom dolů, ale skutečně hledat ty jména, které tam chci dostat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A kdyby vás Pražané vykroužkovali, tak vy byste to akceptoval a odešel z politiky?

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
No, samozřejmě. Když mě vykroužkují, tak, tak nebudu v Poslanecké sněmovně, to je zjevné.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No, abyste pak nekandidoval někam jinam.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Za 4 roky myslíte, nebo?

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Třeba na podzim v senátních volbách.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Ne, to si myslím, že by asi nebylo dobře.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
David Vodrážka, tady byl jeden konkrétní příklad starosty Prahy 5 Milana Jančíka.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Tady to zaznělo, kandidát, dnes kandidát TOP 09 držel Milana Jančíka v křesle tou dohodou. Já z toho radost nemám, ale to je tak všechno, co s tím mohu udělat, protože nejsem zastupitel ani člen ODS na Praze 5.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale byla to ODS, která umožnila Milanu Jančíkovi, aby se uzavřela tato, tato dohoda.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Byla to ODS na, byla ODS na Praze 5 a hlasy sociální demokraté, které zvolily Milana Jančíka starostou. To je prostě legitimní, mně se to nemusí líbit, ale to je tak všechno, co s tím mohu dělat, protože...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A co se týče akceptování, vykroužkování některých?

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Já to, já bych to akceptoval, já nevstávám a neusínám s tím, že budu v Poslanecké sněmovně. Přiznám se, že práce starosty, kterou vykonávám, je daleko kreativnější a je ta práce podle mého názoru daleko více za mnou vidět. Nicméně právě proto, že jsem komunální politik, tak si myslím, že bych mohl v Poslanecké sněmovně pomoci. Ale pokud budu přeskákán, tak s tím nebudu mít problém. A například na posledním místě naší kandidátky Jan Florian nebo starosta Řeporyjí František Blažek jsou velmi kvalitní kandidáti a já s tím nebudu mít absolutně žádný problém, pokud budou na čelných místech, protože naše kandidátka od 1. až do 36. místa je poskládána ze samých kvalitních lidí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane profesore, slyšel jste jasné odpovědi.

František JANOUCH, jaderný fyzik, zakladatel Nadace Charty 77
--------------------
Já bych chtěl říct, my jsme se statisticky koukali, dívali na ty výsledky z minulých voleb. Třeba v Liberci jedna z velkých stran, dvou velkých stran měla asi 60 tisíc hlasů, to znamená, 5 procent preferenčních jsou 3 tisíce. To je reálné. Když se to bude rozhazovat po celém tom, tak je malá pravděpodobnost, že se dosáhne těch 5 hlasů. A já si myslím, Karel Schwarzenberg se na mě nebude snad zlobit, když řeknu, dinosaur, slovo, použiju slovo dinosaurus, já si myslím, že skutečně zvonění klíči na Václaváku nepomáhá. Tady je potřeba změnit styl a je potřeba změnit aktéry politiky, protože já jsem nenašel člověka, kromě snad z nějakých stranických sekretariátů, který by byl spokojen s tím, jak se naše země vyvíjí, korupce, prostě skandály, podplácení v prezidentských volbách, v parlamentních většinách a tak dále. To je prostě...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
O tom bude, o tom bude i řeč v souvislosti se zakázkami veřejnými a státními, téma, na které za pár okamžiků zamíříme, ale je vidět, že voliči České republiky vědí, že mají možnost kroužkovat, tedy preferenční hlasy, na to jsme dostávali od diváků poměrně časté otázky, abychom také vysvětlili i věci, které mají voliči k dispozici. U preferenčních hlasů, když jsme si tady v Praze ověřovali, na kolik voliči znají tuto možnost, podívejte se na to, jak to dopadlo. Lidé vědí, že umožňuje volební zákon udělit až čtyřem politikům na kandidátní listině té volené politické strany ony preferenční hlasy, tedy tady máte data, podporovat vybrané kandidáty pomocí preferenčních hlasů v Praze chce 30 procent voličů, dalších 20 procent se k tomu přiklání, to znamená, až polovina lidí v Praze uvažuje o tom, že využije té možnosti a nutně nemusí jít o iniciativu Defenestrace 2010, ale že využije té možnosti zakroužkovat některého z lidí, který jemu na kandidátce politické strany, kterou bude volit, sympatický. Podívejme se na dotaz z YouTube, protože i televizní diváci se ptali na to, jak je to s kroužkováním, nebo jestli existují volební systémy, kde se uplatňuje ona negativní volba. Možné křížkování a odsouvání těch nepohodlných lidí na kandidátce, tady je otázka.

osoba
--------------------
Dobrý den, jmenuji se Jiří a rád bych se kandidujících politiků zeptal, zda by podpořili změnu volebního zákona v tom smyslu, že by občan mohl nejenom kroužkovat jednotlivce na kandidátkách a posouvat je tak do jejího čela, ale i například křížkovat a poslat je tak na její konec? Myslím si, že by to byl velmi účinný nástroj v boji se zkorumpovanými politiky, ale i s nešvarem velrybaření.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zeptal se prostřednictvím videokanálu YouTube a prostřednictvím Otázek jeden z televizních diváků našeho pořadu. Vy ostatní se také můžete ptát prostřednictvím webkamer. Je to, paní profesorko, běžné, že by ještě existovala ta negativní volba, když přitom je volba pozitivní, tedy kroužkování?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, VŠE
--------------------
Já si myslím, že bývá spíše tradice buďto jedno, nebo, nebo druhé, nebo bývá systém vlastně různého pořadí a preferenčních, že se počítá, kdo dostal první, nejvíce prvních hlasů, potom ty, co byly případně druhý a prostě to dává vlastně volič to určitého pořadí a to je vždycky hrozně těžké to vysvětlovat takhle stručně. Já bych tam chtěla říct jenom jednu drobnost. Ono někdy nemůže být i trošinku riziko i takhle ta označování v Itálii, která je pověstná určitým způsobem, řekněme, řešení politických problémů, byla pověstná mikrotužková taková pod nehtem taková... mívaly ty sčítací komise, tam mívaly takhle pod nehtem tu malinkou tuhu a označovaly a vyznačovaly své kandidáty. To byla taková poměrně dosti slavné období asi 60., 70. let, kdy se ukázalo, že toto je riskantní. Takže je pravda, že je nutné nějakým způsobem trošinku i tyhle ty věci si hlídat a čím více zásahů je do této kandidátky, tak samozřejmě tím potom je mnohem... musí být větší důraz vlastně na tu transparentnost toho sečítání, přepočítávání hlasů a podobně.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jestli můžete, pánové, každý z vás odpověď jednou větou, jestli ten stávající volební zákon, který umožňuje kroužkování, je z vašeho pohledu dostatečný a není zapotřebí ještě volit model křížkování jako negativní volby na kandidátce. Jednou větou, Jiří Dolejš.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Já si myslím, že podstatná je šance, dát šanci voliči vyjádřit svou vůli, i pokud jde o složení, o složení kandidátky, jestli je to pozitivní, nebo negativní vůle, to vidím až jako druhotné. Já si myslím, že současný systém to přeci jenom umožňuje.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
David Vodrážka, místopředseda ODS.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Nejsem zastánce negativní volby z principu, protože myslím si, že lidi by měli i uvažovat pozitivně, to znamená kroužkovat kandidáta, kterého vidí jako toho pozitivního a oprostit se od těch negativních myšlenek. A kdyby to byla kombinace, tak bych to viděl jako velmi komplikované a myslím si, že by to mohlo vnést do toho volebního systému jako takového chaos. Čili tento volební systém tak jak funguje dnes.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Radek John a jeho odpověď.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Já bych se velmi bál toho švindlování. Podle mých zpráv i komise, které dneska existují, si dávají pozor, kdo nepřišel do voleb a tam potom jeho hlasy dávají. Takže tohle by byla další možnost švindlu a není to dobře. Ale rád bych...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď se bavíte o podvodech v Česku?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
No, samozřejmě. Ale rád bych, rád bych upozornil...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy máte nějaké konkrétní důkazy o tom, že se švindluje ve volbách?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Mám, no. A budeme to hlídat tyto volby.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže budete mít další hlídky?

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Ne, nebudeme mít další hlídky, ale naši kandidáti budou hlídat, budou na to velmi upozorněni, protože máme ty signály. Ale chtěl bych upozornit na důležitou věc. Křížkování totiž existuje, když se vám nelíbí lídři té strany, volte jinou stranu, to je křížkování. Čili jinak je vše v pořádku.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže byste volební zákon neměnil. Karel Schwarzenberg a jeho odpověď.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Já bych měl obavy ze změny, neboť tak jak jsme zažili takovou krásnou českou specialitu velrybařením, tak si můžu představit, že by se některý lidi domluvili a vykřížkovali někoho, kterým vadí v politice, poněvadž je rovný a nedává se podplácet. Takže já bych v těch věcech byl velice opatrný. A jednou v životě vždycky jsem se držel /nesrozumitelné/, byl mým učitel, jednou musím odporovat panu profesorovi Janouchovi, vždy může být ještě hůř. Že už nebude být horší tady, to vám nevěřím, může být.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže byste také neměnil ten systém, stávající stačí. A Martin Pecina.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Já bych v prvé řadě řekl, že já jsem tady byl několikrát u volební komise a že všechny strany, které o to mají zájem, si tam můžou dát svoje členy, že by tam bylo možné podvádět, jak říká pan John, to považuju za absurdní a s něčím podobným jsem se nesetkal. To je první věc. Druhá věc, já si myslím, že, že křížkování by se technicky určitě zvládlo, z toho bych strach neměl. Myslím si, že i občané by to pochopili. Já nejsem zásadně proti. A to, co říká pan kníže, tomu, tomu moc nerozumím, protože já si myslím, že pokud se voliči domluví, že tam toho člověka nechtějí, tak to je přece dobře, to není velrybaření. Velrybaření je v nějakém malém množství členy strany přijímat, ale pokud se bavíme o lidech, o voličích, pokud někoho nebudou chtít, tak ať ho vykřížkují.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pro tuto chvíli vám děkuji. A další téma.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Problematické veřejné zakázky, mezi podnikateli i obyvateli České republiky se neustále mluví o jejich zneužívání, vypisování výběrových řízení na míru, rozdělování veřejných zakázek a velkých zakázek na ty menší, tedy jejich drolení, a nikdo to programově neřeší. Jenom hlavní město má skoro padesátimiliardový rozpočet. Velká část těchto peněz se rozděluje za práci soukromým subjektům, a jak ukázala ona akce Opencard, tedy asi nejznámější kartičky v České republice, nezřídka je kolem utracených peněz nemálo otazníků.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka
redaktorka
--------------------
Podnikatelé hovoří o domluvách při rozdělování veřejných zakázek jako o běžné praxi. Nemusí jít nutně o úplatky, stačí jenom znát ty správné lidi. Na kameru ale mluvit podnikatelé nechtějí, mohli by totiž přijít o jisté peníze.

podnikatel
--------------------
Pokud chci veřejnou zakázku, tak se musím domluvit. Dělají, děláme to všichni. Co vám zbejvá, jo. A je to, člověk je z toho frustrovaný.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka
redaktorka
--------------------
Systém známostí funguje v Česku podle podnikatelů už zhruba 10 let, a to na principu jednou ty - jednou já.

podnikatel
--------------------
Takové to nejjednodušší pravidlo je, že, že se domluvíte s dotyčným a uděláte si křoví, to znamená, že si vezmete 2 nebo 3 zpřísněné firmy, které dají třeba vyšší cenu.

Tomáš KRAMÁR, Oživení
--------------------
Situace v  zadávání veřejných zakázek v České republice je skutečně katastrofální. Potvrdí vám to všichni uchazeči o zakázky, všichni zadavatelé. Většina zakázek je zmanipulovaných. Veřejně se o tom ví, už to vlastně není ani veřejné tajemství, ale málokdo si, se odváží navrhnout nějakou skutečně funkční změnu.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka
redaktorka
--------------------
Veřejné zakázky přes kamarády se dají podle podnikatelů získat ve všech veřejných institucích. Pražský magistrát nevyjímaje. Nejčastěji se jedná o ty v oboru stavebnictví.

Milan RICHTER, náměstek primátora /ODS/
--------------------
Z  externích auditů, z toho, jak šetřil ÚOHS, veškeré zakázky na hlavním městě Praze a nic nenašel, nic neprošetřil, žádné přestupky nebyly, tak jsem přesvědčen, že všechno je v pořádku.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka
redaktorka
--------------------
Třeba skandál kolem Opencard ale ukazuje, že problémy pražský magistrátu při zadávání veřejných zakázek má. Audit, který objednal náměstek primátora Rudolf Blažek, ukázal, že správcovská firma Haguess byla jediná, kdo se do soutěže přihlásil. Neměla s podobnými projekty zkušenosti a navíc její služby stály Prahu víc, než musely.

Jiří WITZANY, pražský zastupitel /SNK ED/
--------------------
Tady ty zakázky jsou velmi složité, je to neprůhledné. Často ty technologie jsou specifické, takže výsledkem té zakázky je jeden zájemce.

Karel BŘEZINA, pražský zastupitel /ČSSD/
--------------------
Někdy se to, je to dobře, tak dobře napsané, že se to nedá úplně jednoznačně potvrdit, že to je šité na míru, ale už například to, že se do soutěže přihlásí jenom jeden uchazeč, je velmi podivné.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka
redaktorka
--------------------
Vedení Prahy přišlo s vlastním řešením. Protikorupční strategií. Zastupitelé ji schválili teprve minulý týden. Na úřadě přitom ležela už od roku 2006.

Oldřich KUŽÍLEK, Otevřená společnost
--------------------
Trošku je legrační celková věc, že to, co bylo dlouhodobě připravováno, upozorňovalo se na to, tak různými způsoby to vázlo a najednou teď v  tom módním předvolebním protikorupčním období je to přijímáno s takovou vehemencí.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka
redaktorka
--------------------
A co se změní? Praha bude mít svého protikorupčního ombudsmana, sníží limity pro zadávání veřejných zakázek a z výběrových řízení vyřadí firmy, které mají nejasnou majetkovou strukturu.

Milan RICHTER, náměstek primátora /ODS/
--------------------
Jsem plně přesvědčen, že těch 70 konkrétních opatření, které zavedeme do praxe, tak samozřejmě velmi významně omezí možnost korupčního jednání a selhání jednotlivců.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka
redaktorka
--------------------
Necelý měsíc před volbami mají korupci téměř všechny politické strany na prvních místech svých programů. Všechny jejich sliby už ale voliči slyšeli před 4 lety a většina plánů boje s korupcí se nechytila. Přitom podle odborníků by stačilo pár jednoduchých předpisů, například, stejně jako teď v Praze, snížit limity pro veřejné zakázky. Štěpánka Martanová a Barbora Straňáková, Česká televize.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Na Prahu je teď nejvíc vidět, ale jak to vypadá v celé České republice? I tam jsou problémy. Když se podíváme na částku, která jde ze státního rozpočtu, na státní a veřejné zakázky, je obří. Poslouchejte pozorně. Balík peněz se zvětšuje, stát loni investoval do veřejných zakázek 630 miliard korun, to je přibližně 17 procent hrubého domácího produktu České republiky. Od roku 2006 se objem veřejných investic, rozumějme zakázek, zvýšil o 66 miliard. Každý z vás, pánové, teď bude mít k dispozici časový limit půl minuty a požaduji po vás odpověď na otázku, jak velké je podle vás, vyjádřeno v procentech, předražení veřejných a státních zakázek z analýz vašich politických stran, které máte k dispozici, a které 3 kroky by mohly vést k tomu, že se to předražení sníží. Takže procentuálně předražení veřejných a státních zakázek z vašich materiálů, které máte k dispozici a 3 kroky, které to odstraní. Začneme uprostřed, tedy u volebního lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga, vašich 30 vteřin.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Tedy procento, o kolik předraženo jest, to vám nemohu říci. Podle mě je to u  různých zakázek jiných. A jsou, řekněme, místa, které jsou více zkorumpovaná a některé méně, tedy to vám nemůžu říct. Kroky nejdůležitější je prostě naprostá průhlednost všech veřejných zakázek, a sice už od začátku, poněvadž když, když vypisuju ten konkurz, tak by mělo být to uveřejněný, aby bylo jasný, jestli to není šitý na míru.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tečka. 30 vteřin vám uplynulo.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Prosím?

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Že vám 30 vteřin uplynulo. Odpověď Jiřího Dolejše, vašich 30 vteřin.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Ano, děkuji. Expertní odhad, myslím, velmi umírněný 10 procent, to by bylo zhruba 60 miliard v celé zemi. Kudy na to, za prvé, transparentnost veřejných zakázek, elektronický celý průběh veřejných zakázek. Dále, protože se rozhoduje i na radnicích nebo zejména na radnicích a v  krajích, tak přístup opozice ke zpracování příslušných zakázkových, řízení zakázkových listů. Omezit, omezit objemy dělení zakázek na malé objemy. To znamená...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Také vašich 30 vteřin uplynulo. Neslyšeli jsme 3 recepty. David Vodrážka, vašich 30 vteřin.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Čili recepty prevence, průhlednost a postih. To znamená, všechno zveřejňování prostřednictvím elektronických médií na internetu. My na hlavním městě Praze jsme jednomyslně schválili, zastupitelstvo to schválilo jednomyslně to, že budou například občané ve výběrových komisích, že rodný list té zakázky bude na internetu od začátku až do konce. Už v tuto chvíli nebo respektive od roku 98 jsou všechny zakázky hlavního města na internetu. My to chceme rozšířit ještě o ten rodný list a zřízení protikorupčního ombudsmana, který by byl jakýmsi nárazníkovým pásmem mezi občanem a policií.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
30 vteřin Davida Vodrážky. 30 vteřin Radka Johna.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Tak 75 procent zakázek v této zemi je podlimitních, to znamená, 75 procent se vyhýbá veřejným soutěžím a dělá se to tak, že se rozdělují. Audit dopravního podniku se rozdělí na 3 audity, proto se to vyhne veřejné soutěži. Takže snížit samozřejmě ty stropy pro veřejné zakázky. Za druhé, odstranit nesmyslné kvalifikační požadavky. V metru se řekne: uklízet smí jenom firma, která už uklízela 6 tisíc metrů vagonů. To je jediná firma v republice.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
I vašich 30 vteřin už uplynulo. A Martin Pecina, vašich 30 vteřin, odpověď na otázku.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
K  těm procentům, napřed k těm procentům, to je u různých typů zakázek různé. Já když jsem vysoutěžil, já když jsem vysoutěžil registry správným způsobem, tak jsem je vysoutěžil za polovičku ceny, která byla očekávána v zakázce připravené Ivanem Langerem. Ale u jiných zakázek to samozřejmě nebude 50 procent, v tom IT je to skutečně maximální. Maximální průhlednost zakázek, to je jasné. Bohužel pravicový Senát nám teď tu, tu novelu zákona, která právě hovoří o průhlednosti...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A konec, i vašich 30...

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
... o průhlednosti...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
... vrátil zpátky. Za druhé, důvěryhodní lidé...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, buďte, buďte stejně tak disciplinovaný jako vaši 4 kolegové. Vy veřejnost máte šanci si tedy udělat názor na to, jak odpovídají jednotliví lídři. Martin Pecina to zmínil. V Senátu byl předloh nebo byla předloha novely zákona o veřejných zakázkách. Ta se teď vrací do Poslanecké sněmovny. Myslíte si... vy jste dostal svých 30 vteřin.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Nedostal.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale nevešel jste se do nich. Neumíte odhadnout 30 vteřin. Je podle vás na místě, aby tato novela zákona, která je teď v Poslanecké sněmovně a která umožňuje, aby došlo ke zpřísnění zákona o veřejných zakázkách, spadla pod stůl, protože se to nestihne, anebo by se kvůli tomu ještě měla sejít Poslanecká sněmovna a doufat, že prezident nebude ten zákon vetovat? Karel Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
My, já mám dojem, že není důležitý, jestli je ještě do voleb projede, nýbrž aby důkladně antikorupční zákon prošel už v nové sněmovně, kde bude všeobecný souhlas. Teď to padne zase pod ten předvolební boj, každý nedopřeje tomu druhému, aby byl dobrý zákon. Já bych byl, aby tyto závažné věci se dělaly ihned po volbách, kdy se nebudeme prát a nebudeme vytýkat: já nesouhlasím s tvým zákonem, pač ti nedopřeju ten úspěch.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, práce kvapná málo platná a dobré by bylo, aby byla ucelená, ucelená novela.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jiří Dolejš a odpověď.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Příliš často jsem slyšel o potřebě počkat na vládní komplexní návrh, zřídit na to komisi. To jsou takové odkládací taktiky. Já si myslím, že sněmovna promeškala příležitost, protože skoro půl roku nepracovala, protože některé strany trucovaly a hrály si na páku. Takže je to škoda, mohlo vzniknout...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, ale vy osobně si nemyslíte, že někdy ta rozhodnutí Poslanecké sněmovny jsou nekompetentní, když si vezmeme například návrh na rušení těch takzvaných anonymních akcií, kdy i profesor Dědič jasně říká: anonymní akcie existují v dalších zemích evropské sedmadvacítky a lepší je ta varianta, aby do výběrového řízení nešly firmy s těmito, s touto formou akcií. To znamená, je opravdu možné očekávat, že poslanecká iniciativa je natolik dobrá, že nám umožní lepší situaci ve veřejných zakázkách a nebylo by opravdu dobré počkat na vládu?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Ale tento názor zazněl během projednávání příslušného zákona. Nebyl problém ho inkorporovat do návrhu legislativy. Ale protože někdo chce být podepsán a ten druhý mu závidí, že pod tím podepsaný není, tak se to zablokuje před tou volební kampaní, to je ten problém. Samozřejmě že je důležité, aby ve výběrových řízení bylo možno dohledat, komu, komu ty peníze vlastně dávám. To je kauza openkarty, myslím, jak vyšitá. Když se expo zjišťuje, kdo tam je fyzická, fyzická osoba v té právní osobě, kdo je vlastně skutečným vlastníkem, tak když to zjistíte 5 minut po 12, tak už je vám to málo platné. Takže...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Chápu-li to správně, sněmovna by se měla sejít a ještě přehlasovat veto Senátu teď před volbami do sněmovny.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Jaký bude program 18. května nebo jestli se sejde ještě sněmovna jednou, to, to vám neřeknu. Obávám se...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já se ptám na váš názor jako KSČM.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Obávám se, že ta nevůle cokoliv do voleb projednat zvítězí nad rozumem. Ale my to určitě blokovat nebudeme.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
David Vodrážka.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Ono je potřeba říct, ono je potřeba říci, že Senát to vrátil mimo jiné také proto, že bylo do toho zákona potřeba zapracovat to, aby ty zakázky byly zveřejňovány na internetu, protože tam byla jistá klička, která by to neumožňovala. To je potřeba říci, že to prostě bylo šité horkou jehlou a byla by, byl by schválen paskvil, který by prostě potom nefungoval. A podívejme se na to, my nepotřebujeme ten zákon rychle přijmout na druhou stranu, ale například hlavní město Praha prostě přijmulo tak, tak, tak tvrdé podmínky, jsou tvrdší než zákon, ať to přijmou i ostatní kraje, ať to přijmou klidně ministerstva, nepotřebují na to žádný zákon, a já jsem zvědav jenom, jestli ministerstvu vnitra, případně ÚOHS neshodí to, když vyloučíme nějakého uchazeče, který bude mít anonymní akcie, jako diskriminaci. To je, na to jsem velmi zvědav.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To vám odpoví bývalý šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ministr vnitra Martin Pecina.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Hovořit o tom, že budeme vylučovat společnosti, které mají anonymní vlastnictví akcií, je nesmysl. To samozřejmě diskriminace je, nemůže to projít ani přes ÚOHS ani přes soudy, ani přes Evropskou unii. To je jenom kouřová clona. Dokud budeme mít společnosti s anonymními akciemi, do té doby si nepomůžeme. A vrátil bych se k tomu případu Haguessu, jestliže byla vysoutěžená Opencard jediným zájemcem, Haguess v té době byl ještě společnost s ručením omezením, a stal se tou anonymní akciovou společností až mezi ukončení soutěže a podepsáním smlouvy. To znamená, toto opatření nám skutečně neřeší vůbec nic a není zákonné.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A odpověď Radka Johna.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
My si, my si také, my si také uvědomuju, že jediné řešení je zrušit tady možnost míti akcie na majitele, protože jenom třetina zemí Evropy to má, tak to nemějme, protože v této zemi se toho dramaticky zneužívá. Dneska se za pražský magistrát platí nájem firmě s nejasnou strukturou do Lucemburska. Vůbec nevíme, komu platíme. Takže zrušme. A všechny tyhle věci před volbami, každá strana tady strašně před volbami bojuje. Pak řekne: a ještě musíme počkat po volbách a pak to dotvořit. Proboha přijměme aspoň něco, protože moje zprávy z terénu jsou, že lobby si chtějí dodělat svoje kšefty a každý měsíc odkladu je dobrý.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že...

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Pro ty lobby.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
... že přijmout i tu vrácenou novelu. Jenom velmi stručná reakce Davida Vodrážky na to, že...

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Je, je vidět, je vidět, že jsme před volbami, ale uvědomme si, že velmi významné velké firmy mají akcie na... které jsou, dejme tomu, známy, ale jsou potom emitovány někam do cizích zemí a vy nikdy nedohledáte toho konkrétního majitele. Jsou to prostě různé fondy a podobně. Čili vy pak můžete vyloučit i tyto firmy, to je ten problém totiž. To není jenom říct: vyloučíme všechny firmy, nebo zrušíme akcie, které nebudou, nebudou známé. Velké stavební a jiné firmy mají prostě akcie uloženy úplně někde jinde, je to na fondech a nezjistíte majitele.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zkušenost s  politickou je zjevná a volič je velmi, velmi ostražitý, protože když se podíváme na výsledky sociologického šetření, ptali jsme se na docela zajímavou otázku: jestli lidé věří tomu, že se situace okolo průhlednosti, transparentnosti veřejných a státních zakázek může v tom následujícím volebním období změnit. Skepse je značná. Data už vidíte sami, vidíte to, že téměř polovina respondentů z toho bleskového šetření agentur SC&C a STEM pro Českou televizi je skeptická, že by tedy jasně odpověděla, že 21 procent říká ano, máme pocit, že se ta situace okolo zadávání státních zakázek může zlepšit, zelená barva, 46 procent lidí pak říká ne a 33 procent na to nemá názor. Opět připomínám, že se ten výzkum uskutečnil na vzorku víc než tisícovky respondentů v hlavním městě České republiky. Znovu naposledy míříme za Janem Hartlem, sociologem a šéfem STEMu. Pane řediteli, ta otázka je jasná, která část voličů už dnes nevěří tomu, že by v příštím volebním období se transparentnost a průhlednost státních a veřejných zakázek mohla různými zákonnými normami změnit?

Jan HARTL, ředitel agentury STEM
--------------------
To se dá říct velmi lakonicky, v podstatě žádná skupina našich obyvatel v to nevěří. Ta skepse je skutečně hluboká, prochází napříč společností, a dokonce bychom mohli očekávat, že mládež bude trošku naivnější a bude mít představu, že přece jenom věci se dají do budoucna řešit lépe. Ale ta data spíš napovídají o tom, že ta mládež je ještě skeptičtější než ten běžný průřez. Snad jistá naděje je v tom, že stoupenci velkých politických stran jsou skeptičtější o trochu méně než ty ostatní. Takže koneckonců velké strany to mají ve svých rukou.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A zajímalo nás také, co si myslí lidé o tom, zda je možné korupci v tomto směru vymýtit na základě stávajících zákonů, nebo přijmout zákony nové. Co si veřejnost o tom myslí? Opět nabízíme data. Takhle dopadly odpovědi, Pražané se většinou domnívají, že boj proti korupci vyžaduje přijetí nových protikorupčních zákonů, to je názor bezmála dvou třetin respondentů v našem výzkumu. Muži se poněkud častěji domnívají, že korupci lze bránit i v rámci stávajících zákonů, ale že tak nečiní policie a státní zástupci. Ještě jednou stručná otázka na Jana Hartla, co ukazuje to roztřídění voličů podle stranických preferencí, když jim položíte takovou otázku?

Jan HARTL, ředitel agentury STEM
--------------------
Naznačuje, že pravicové strany, konkrétně ODS a TOP 09, vidí přece jenom určitou rezervu ve stávajících zákonech, to znamená, že ten problém není v tom, že ty zákony by byly zcela špatné, ale že se špatně uplatňují. To je takový základní rozdíl. Jednak je vidět, že ten problém je hluboký a to, že vlastně je potřeba vymyslet úplně nový systém, jak bysme s tímto nešvarem bojovali ve společnosti, převládá, je to výraz takové nejenom skepse, ale i takového dlouhodobého pocitu nečinnosti a zmaru.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Děkuji řediteli STEMu a také sociologovi Janu Hartlovi, se kterým se loučíme, na shledanou.

Jan HARTL, ředitel agentury STEM
--------------------
Na shledanou.

 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A ještě na závěr si připomeňme volební model, už se na něj právě teď díváte, jak by dopadly volby tady v hlavním městě České republiky. Připomínám, že vedou občanští demokraté 23,5 procenta, pak TOP 09 a ČSSD 19,5 procenta, Věci veřejné 16 procent a KSČM 7 procent. Drtivá většina v hlavním městě České republiky je už také přesvědčena o volbě. Pevnost přesvědčení je tady v hlavním městě poměrně velká. Opět pohled na sociologická data sesbíraná koncem minulého týdne v našem šetření. Drtivá většina lidí tedy už podle svých vyjádření v Praze ví, koho bude volit. Jde o 87 procent dotázaných. Nejvíc přesvědčeni jsou o své volbě možní voliči komunistů, nejméně pak, a to je podstatné z toho, jestli udělají tak dobrý volební výsledek, Věci veřejné a TOP 09. Podíváme se teď do fiktivní Poslanecké sněmovny, jak dopadly minulé volby. Pražští voliči jsou poměrně angažovanými voliči, míříme na Malou stranu pražskou, kde sídlí Poslanecká sněmovna, dolní komora českého parlamentu. V ní máme Marcelu Augustovou, která nám shrne, jak se volilo před 4 lety v hlavním městě Česka.

Marcela AUGUSTOVÁ
--------------------
Kdybychom vycházeli pouze ze statistik minulých voleb do sněmovny v roce 2006, nebyli bychom dnes v Praze, ale v Kladně, tedy ve Středočeském kraji. Ten byl tehdy třetím největším volebním regionem. Metropole byla druhá. Jenomže za 4 roky se počet oprávněných voličů změnil. Hlavní město ztratilo, kraj kolem něj naopak získal. Podle údajů z loňského hlasování do europarlamentu měla Praha na voličských seznamech 955 836 jmen, Středočeský kraj asi o 20 tisíc víc. Metropoli to ale nemusí mrzet. Zdejší voliči jsou vůbec nejukázněnější z celé republiky. O dění kolem sebe, volby nevyjímaje, mají největší zájem a vnímají, že jejich pražští poslanci můžou potom účinně ovlivňovat celostátní politiku. V roce 2006 jich hlasovalo 68,51 procenta. Odměnou za to byla osmina všech mandátů, 25, nejvíc ze všech krajů. Jako zatím vždycky tu vyhrála pravice a s velkým náskokem. ODS obsadila 14 křesel, ČSSD 6, po dvou pak shodně zelení a komunisti. 1 mandát dostal i Cyril Svoboda z KDU-ČSL, byť lidovci v Praze samotné nepřekročili pětiprocentní hranici. Velmi slušný počet hlasů, 23 386, dostala taky strana SNK-ED, která ale nezískala 5 procent v celé republice.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Už se nám naše Poslanecká sněmovna zaplňuje, protože před námi jsou pouze 2 kraje, Středočeský a Moravskoslezský. Do středních Čech se podíváme příští středu. Vladimíra Dvořáková, politoložka, profesorka. Když se vy podíváte, paní profesorko, na to, co vás jako politologa zajímá v souvislosti s těmi volbami a jaké otázky podle vás ještě lídři nezodpověděli v té předvolební kampani, jaké otázky to jsou?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka, VŠE
--------------------
Tak mě ty otázky napadají opět ke korupci, o které se tady hovoří velmi hodně. A zdá se mi, že tady se dělají jakoby zástupné problémy nebo pořád se vnímá ta korupce, že to je něco, že někdo přijde a dá někomu obálku za nějakou protislužbu. To asi tady také probíhá tímto způsobem. Ale já si myslím, že jsou tady dvě základní věc. První: jak říkají hráči pokeru, někdy se musí vyhrnout rukávy a být vidět, jak se hraje. A mě by zajímalo, jak dalece jsou ochotní politici, tady lídři těchto stran připustit toto vyhrnutí rukávů, to znamená, klidně sdělovat veřejnosti, jak strávili svoji dovolenou, klidně sdělovat a dávat daňová přiznání nebo teda zveřejňovat své majetky, to je jedna nesmírně důležitá věc, která může tyto věci vlastně napomoci vyřešit. A druhá: nezmizí korupce, dokud nenastane tady aspoň jeden případ, který bude vyšetřen. Já neznám korupční případ v České republice, který by byl vyšetřen, proběhl soudem a byl uzavřen. Velký korupční případ. A proto ta obrovská skepse. Můžeme přemýšlet o mnohých zákonech, já si myslím, že je celá řada zákonných norem, který jsou potřeba udělat, ale to klíčové je za prvé vyhrnout ty rukávy a připustit a nehledat důvody, proč by měli být politici šetřeni a že nesmí tedy jako opravdu odhalovat, že tam nemají žádné falešné karty. A druhá věc, nesmí být zásahy státních zastupitelství, rozhodování procesů, otázka soudu, otázka policie, otázka finanční policie, která byla zrušena, otázka inspekce ministra vnitra, jejich postavení. To je celý okruh problémů. Aspoň k některým z nich bych byla ráda, kdyby se vyjádřili.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak jestli vás můžu, protože čas vymezený pořadu končí, abyste odpověděli sami za sebe. Vyhrnutí si rukávů a vlastní transparentnost. Jestli nám tady můžete slíbit, když se dostanete do Poslanecké sněmovny, že zveřejníte o sobě víc nad rámec toho, co umožňuje zákon tedy v rámci toho, co překládají už dnes poslanci do Poslanecké sněmovny? David Vodrážka.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany, starosta Prahy 13 /ODS/
--------------------
Tak samozřejmě že ano. Já jako starosta předkládám každý rok své přiznání, do kterého může každý nahlédnout. To znamená, jaký jsem nabyl majetek, movitý, nemovitý, to je standardní věc, která probíhá. Navíc na hlavním městě v rámci etického kodexu každý rok také přiznáváme veškeré majetky, které jsme nabyli. Takže já s tím nemám vůbec žádný problém a na dovolené jsem byl v Chorvatsku.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jiří Dolejš.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
Já bych, já bych především podpořil tu myšlenku, aby orgány činné v trestním řízení lépe pracovaly, a proto si myslím, že můžeme udělat dvě věci. Za prvé ti, kteří jsou u moci, by neměli podlehnout pokušení vměšovat se do jejich práce, nezávislost je základ. A druhá věc je zaplatit a pěstovat odbornost těchto orgánů, protože to, že se zrušila například finanční policie, to byl hřích.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Odpověď...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/
--------------------
A k té dovolené, k té dovolené a majetkovým poměrům. Osoba veřejná je samozřejmě hodna podrobnější přezkumu. My navrhujeme majetkové přiznání pro všechny bohatší lidi. Politici už to dávno měli udělat. Já nemám problém zveřejnit své majetkové poměry. A kdo se chce podívat na mou dovolenou, rád ho pozvu, většinou sjíždím Sázavu nebo Vltavu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Odpověď Martina Peciny, a opravdu končíme.

Martin PECINA, ministr vnitra /za ČSSD/
--------------------
Majetková přiznání rozhodně pro všechny bohatší lidi. My máme limit 10 milionů pro nemovitý majetek, 2 miliony pro movitý majetek. Politici už to samozřejmě měli udělat dávno. Já sám jsem prověřený na stupeň tajné a své účty skládám Národnímu bezpečnostnímu úřadu. Nebudu mít žádný problém je skládat i veřejnosti. A jinak samozřejmě nezávislost orgánů činných v trestním řízení je klíčová a zrušíme finanční policie bylo špatně.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Radek John, vaše stručná odpověď.

Radek JOHN, předseda strany, publicista /VV/
--------------------
Tak já, já už jsem, já už jsem svoje majetkové poměry zveřejnil v Mladé frontě, i když to není moje povinnost. Upozorňuju, že veškerý majetek, který mám, vznikl moji autorskou prací. A v podstatě já si myslím, že je třeba vyhrnout rukávy a hlavně se vrhnout k odhalování korupce, a to jsou testy korupční odolnosti politiků a státních úředníků. To je ten způsob, jak to získat, jak se dostat k těm datům a jak to zastavit.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já se jenom omlouvám, protože celé programové oddělení České televize na obou dvou programech už, lidově řečeno, řádí. Karle Schwarzenbergu, můžete-li být velmi stručný.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
Já jsem už samozřejmě všechno, co se mě týká, uveřejnil. Majetky, příjmy a tak dále, to jest naprosto jasné, to jsem udělal už jako senátor, teď jsem to začátkem roku ještě jednou přezkoumal, jestli pač jsem nějaký pozemky koupil, aby to bylo kompletní. Mám dobré svědomí, že jsem nic neopomenul a doufám, že je to opravdu do nejmenších podrobností jasný a samozřejmě to budu každý rok opakovat, dokavaď jsem v politice, pač jsem toho názoru, že když je člověk v politice, tak musí být naprosto jasný a průhledný. Nedotýkal bych se soukromého života...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tečka, pane předsedo.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/
--------------------
... normálních lidí, to ne.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Slyšeli jste odpovědi všech 5 lídrů v hlavním městě České republiky. Děkuji dvěma osobnostem regionu, Vladimíře Dvořákové a Františku Janouchovi a 5 lídrům. Děkuji vám, divákům tady a děkuji i divákům jedničky a čtyřiadvacítky. Těším se příští týden opět ve středu při speciálu, tentokrát ze středních Čech.

 

ČT1 a ČT 24, 5. 5. 2010, Pořad: OVM speciál
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme