Strana není nic svatého, to kázali komunisté. Změnit dres nevadí

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

20. 5. 2010

* HN: Přerušili jste volební kampaň ve třech moravských krajích. To je výraz účasti, nebo technická nutnost?

 

- Lidi mají jiné starosti, vodu v botách a plné ruce práce. Obtěžovat je politikou je teď s odpuštěním blbost.

 

* HN: Třeba Martin Pecina a Petr Nečas vyrazili na Moravu. Vy se tam nechystáte?

 

- Co bych tam dělal?! Kdyby mně bylo třicet nebo čtyřicet, tak dejme tomu. Teď už velké pytle bohužel nosit nemůžu a jenom bych se tam procházel ve vysokých botách. V tom nevidím smyslu.

 

* HN: Troubky jsou po třinácti letech opět pod vodou. Co si myslíte o tom, že si lidé postavili znovu domy na místě, kudy se už prohnala velká voda?

 

- Když to postavili tam, kde už to jednou bylo postiženo, ženo, tak je to velmi mírně řečeno omyl. Asi jim měl stavební úřad nebo starosta domluvit. Ale je těžko lidi přemlouvat, to je jejich věc.

 

* HN: Starosta Troubek si naopak stěžuje, že je stát ani po třinácti letech nedokázal ochránit...

 

- Nemůžeme zajistit celou liku proti staletým povodním. To je blbost. To prostě nejde. Když hodně naprší, tak je povodeň. Vždy to tak bylo a vždy bude. To ať si lidi uvědomí. Byl jsem někde pod Pernštýnem dva roky po povodni a čuměl jsem, že si někdo stavěl novej barák těsně vedle Svratky. To je trestuhodná nezodpovědnost či blbost. Když ho to pak vyplaví, ať si nestěžuje. Něco jinýho ale samozřejmě je, když je to historická vesnice.

 

* HN: Mimochodem - co máte o boji s povodněmi v programu?

 

- Prozatím vůbec nic. Opakuju vám: Nelze celou republiku zajistit. Není to možné. Konec.

 

* HN: Nemáte pravdu. V programu píšete, že „budete podporovat úpravy a hospodaření v krajině, které povedou k zadržení vody“.

 

- No ale to není o tom, že chceme něco zabetonovat, ale že máme nechat vodu, aby se na horních tocích rozlila. Vrátit se k přírodnímu stavu. Pod protipovodňovými opatřeními se obyčejně rozumí to, že se vybudují velké hráze. Ale obyčejně se tím věci jen zhorší.

 

* HN: Kdo vymyslel složenky, které vyzývají lidi, ať zaplatí 121 tisíc korun nebo volí TOP 09?

 

- To vzniklo, když jsme diskutovali o volebním boji. Já to považuji za správný krok. Je to léčba šokem, aby se lidi probudili a uvědomili si, jaký je stav veřejných financí. Že stát není anonymní, ale jsme to my, tudíž bude každej z nás dluh platit. A to si lidi maj uvědomit.

 

* HN: Vymyslel to Miroslav Kalousek?

 

- Možná jo. Ale nevím. Já vím jenom, že jsem s tím souhlasil. Považuju to za vtipný a správný a omlouvám se, jestli se tím někdo cítí dotčen.

 

* HN: To vás opravdu nenapadlo, že z toho může někoho ranit mrtvice?

 

- To je asi nejblbější argument proti tomu. Mrtvice může někoho ranit, i když se dívá na televizi. Někdy je nutné na něco drasticky upozornit. Lidé vidí státní dluh jako něco neosobního. Když jim to takhle ukážete, tak si uvědomí, o kolik jde. Navíc si musíme uvědomit, že je rozdíl, jestli má dluh malý stát nevalné pověsti, jako je Česko, nebo jestli je to třeba Německo.

 

* HN: Proč myslíte, že máme nevalnou pověst, když dluhy platíme?

 

- Protože máme ve světě pověst dosti zkorumpované země, která má neseriózní postoj k politice. Začátkem devadesátých let jsme měli vynikající pověst, ale teď bohužel jsme si to vlastní vinou pokazili.

 

* HN: Obraz celé jižní Evropy je mnohem horší.

 

- To tedy mám rád, tenhle český způsob uvažování. My se nebavíme o tom, že máme napravit, že se u nás krade. Ale řekneme, že jinde se krade ještě víc. Takže můžeme nadále krást. To je typicky česká argumentace.

 

* HN: Vážně si myslíte, že Paroubek tím, že shodil vládu, prodražil úroky ze státního dluhu?

 

- Ne. Ale zhoršil pověst státu. Ono se to akumuluje a pak se to nakonec projeví i v ceně splátek. V marxismu nás učili - od jisté kvantity je to také skok v kvalitě. Od jistého množství průserů v této zemi se to objeví také v kvalitě ohodnocení této země.

 

* HN: Jaká je vaše podmínka pro účast ve vládě?

 

- Krom vyrovnaného rozpočtu v dohledné době je třeba hlavně nastolení vlády práva. Za základní problém našeho státu považuji disrespekt k právu na všech úrovních. Úplně seshora: když rozhodne Ústavní soud, vysocí ústavní činitelé se na něj vrhnou a začnou sprostě nadávat. To v žádné jiné civilizované zemi není. A směrem dolů to vede k tomu, že se o cokoli soudíte třeba deset let. A spousta případů tunelování a korupce zůstala nepotrestána.

 

* HN: Myslíte, že když zmizí korupce, bude to společně se škrty stačit k vyrovnanému rozpočtu? Protože pokud jde o příjmy, tak vůbec nemluvíte o nějakém zvyšování daní.

 

- Kdybychom zamezili tomu, že mizí peníze úplně do neznáma a zastavili plejtvání, který je tady veliký... Dám vám příklad. Když jsem byl ve vládě, ministr dopravy povstal a přednesl zprávu o stavu silnic a dálnic v České republice. Pak jsem se přihlásil ke slovu a řekl jsem: „Pane ministře, když jsem pobýval v Rakousku, vypozoroval jsem, že je to poněkud hornatější země než Česká republika. Můžete mi vysvětlit, proč je tady kilometr dálnic dražší než v Rakousku?“ Jasné odpovědi jsem se samozřejmě nedočkal.

 

* HN: Máte k rozpočtu dost epický přístup... jenže rozpočet, to jsou čísla. Kolik kde získat, kolik vydat...

 

- Kdybych se o to víc zajímal, tak bych se chtěl stát ministrem financí, ne ministrem zahraničí. Na tuhle oblast mám vynikající odborníky, jako je třeba Kalousek. A jinak mám otevřené oči a koukám se, co se tady děje. A to vám snad ten epický přístup vysvětlí. Každý má dělat to, co umí. A ne se míchat do něčeho jiného.

 

* HN: Co vám tak vadí na ČSSD? Program, nebo Paroubek?

 

- V životě jsem už viděl vlády skloubené z nejpodivnějších stran. Ale základní je, že partneři musí držet slovo. Paroubek ho nedrží.

 

* HN: Počkejte, vy byste Paroubkovi nevěřil ani podpis pod koaliční smlouvou?

 

- Věřil bych mu jen, že je to jeho podpis.

 

* HN: A kdyby ČSSD neřídil Paroubek?

 

- Vím o několika sociálnědemokratických politicích, kteří jsou věrohodní. Ale o komkoli řeknu, že je dobrej, spíše mu to bude škodit. Ale řekněme mimo celorepublikové politiky: Třeba u nás v jižních Čechách je velice rozumný hejtman za ČSSD.

 

* HN: K tomu, aby se naopak sestavila středopravá koalice, byste potřebovali Věci veřejné. Co si myslíte o téhle straně?

 

- Nevíme, kdo je financuje. To, co vykazují jako příjmy, nesedí s tím, co vydávají na kampaň. Zadruhé je to spíš podnik, který je v majetku dvou podnikatelů, pana Bárty a pana Škarky. Dříve si občas politické strany osvojily podnik, teď si podnik osvojil politickou stranu. Je to docela zajímavý vývoj, což o to. A navíc: Když má někdo politickou stranu a k tomu detektivní agenturu, tak je ve velice silné pozici. Je to jako když jsme v dětství hráli mlejnek a někdo se dostal do toho kýženýho stavu, že mohl jedním kamínkem pohybovat mezi dvěma mlejny.

 

* HN: Sedl byste si vedle Radka Johna do vlády?

 

- Nevím. Potřeboval bych velké garance. A taky nevím, s kým bych měl uzavřít koalici. S panem Johnem? S panem Bártou? S panem Škarkou? Kdo tam má vlastně rozhodující slovo?

 

* HN: Byli byste ve vládě závislé na přeběhlících?

 

- Tahle otázka mě vůbec nezajímá. Jsou tací a onací přeběhlíci. U nás dostali nasazenu psí hlavu, přičemž ve všech demokratických státech se stává, že někdo změní stranu. Winston Churchill to udělal dvakrát v životě, jiní taky. Pro mě strana není něco svatýho. To nám kázali komunisté a předtím už nacisté, že strana je nějaké svaté bratrstvo. Ne, nic - strana je jen spolek lidí, kteří usilují o jisté politické cíle. Když strana začne sledovat jiné, mám volný mandát a můžu se rozhodnout, že půjdu někam jinam. Něco jiného je, když by střídali stranu za úplatu.

 

* HN: No právě... vy věříte, že poslanci Melčák s Pohankou to tehdy udělali z přesvědčení?

 

- Já je neznám, potkal jsem je jen ve sněmovně. Ale pokavaď to nemám doloženo, tak je nebudu veřejně podezírat.

 

* HN: Měl by se změnit volební systém?

 

- Potřebovali bychom důkladnou revizi ústavy, o tom nebudiž pochyby. Já osobně bych to obrátil. Takže způsobem, kterým volíme do Senátu, bychom volili do sněmovny a opačně. Vznikly by jasnější většiny ve sněmovně. A strany by musely postavit lepší kandidáty.

 

* HN: Pokud by tenhle systém platil, pravděpodobně byste za TOP 09 získal mandát jen vy.

 

- To bych neřekl. Měli bychom výraznější zastoupení. O to nemám strach.

 

* HN: A další změny ústavy?

 

- I když nesouhlasím s panem prezidentem v mnoha věcech, posílil bych jeho pravomoci. Aby měl možnost, řekněme jako rakouský prezident, rozpustit parlament. Abychom se zase nedostali do nemožný situace jako na podzim. Naše ústava se tvořila s hlubokou nedůvěrou k Václavu Havlovi. Chtěli mu znemožnit, aby mohl kdykoli rozpustit parlament. Vždycky když se dělají změny ústavy šitý na jednu osobu, tak je to volovina.

 

* HN: Dovolte na konec košilatou otázku. Proč myslíte, že si ženy a dívky kupují polštářky s vaším portrétem a nápisem „Spíme s Karlem“?

 

- To je spíše narážka na můj zdravý spánek v senátních lavicích. Bohužel to není tak, že by si různé missky takto dávaly inzerát. Bohužel.

 

Hospodářské noviny, 20. 5. 2010, Rubrika: Česko, Strana: 6

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme