Stínová vláda

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

14. 7. 2010 | 22:00

--------------------

Pane předsedo, pane předsedo, vydržte zatím ve studiu. To je zatím první část dnešního politického rozhovoru Událostí, komentářů. K úřadujícímu předsedovi ČSSD přibude ještě ministr práce a sociálních věcí Nečasovy vlády a také místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Dobrý večer.

Dobrý večer.

--------------------

Vy bezesporu znáte složení stínové vlády České strany sociálně demokratické. Vaším protějškem, stínovým ministrem práce a sociálních věcí je Zdeněk Škromach. Jak si rozumíte?

--------------------

Já musím říct, že mám takovou opravdovou lidskou radost, že stínovým ministrem práce a sociálních věcí je Zdeněk Škromach, protože je to člověk, který tento resort několik let vedl a já s ním budu velmi rád komunikovat a diskutovat o těch věcech, které jsou v náplni resortu práce a sociálních věcí.

--------------------

Pane ministře, vy máte, pardon, lidskou radost a Zdeněk Škromach vyvěsil na Facebooku černou vlajku místo své fotky.

--------------------

To přece každý ..., nakonec říkal to tady kolega Sobotka, každý přece má svůj styl politické prezentace. Já musím říci, že i v minulosti jsem se Zdeňkem Škromachem diskutoval o řadě věcí, které se týkaly v té době vedení resortu práce a sociálních věcí, když on byl ministrem. A já musím říct, že přestože jsme se v řadě věcí názorově různili a střetávali, tak ta diskuse byla vždycky korektní a vždycky byla založena na věcných argumentech.

--------------------

A jaký je ten stínový kabinet sociálních demokratů?

--------------------

Já bych to v tuto chvíli nechtěl nějak generálně hodnotit. Je tam řada jmen, které jsou z té takzvané staré gardy, tak jak bych to já si dovolil vyjádřit. Jsou tam i nová jména. Já samozřejmě ze svého pohledu a určitě tak k tomu budou přistupovat i koaliční kolegové, budeme velmi pečlivě sledovat, jakým způsobem bude pracovat ta stínová vláda. Ono to není jenom o tom vyhlásit nějaká jména, ale je to skutečně o té opoziční politice, jakou roli vlastně stínová vláda bude hrát, zda skutečně budou tím korektním opozičním argumentačním nástrojem, tak abychom se mohli skutečně názorově střetávat a předkládat voličům argumenty ...

--------------------

Tak pojďme o tom mluvit.

--------------------

... jedné a druhé strany.

--------------------

Pane předsedo Sobotko, vaše stínová vláda bude mít v Poslanecké sněmovně oporu 56 hlasů. To je 56 sociálnědemokratických poslanců. Co s tím chcete prosadit jako stínová vláda?

--------------------

Tak já myslím, že rolí stínové vlády není prosazovat návrhy zákonů navzdory vládě. Rolí stínové vlády by mělo být pojmenovávat jasně problémy, ke kterým v činnosti vlády dochází a nabízet alternativy. Jestliže jako sociální demokraté nebudeme například souhlasit s podobou důchodové reformy. Tak jak se zatím rýsuje v programovém prohlášení příští vlády, pak je málo tuto podobu kritizovat, ale my chceme také představit vlastní koncept, tak jak si sociální demokracie představuje spravedlivou, vyváženou, stabilní důchodovou reformu. Stejně chceme postupovat v oblasti sociálních dávek, v oblasti snižování výdajů státního rozpočtu nebo třeba v oblasti zdravotnictví. Je omyl myslet si, že rolí opozice je porážet vládu v Poslanecké sněmovně. Vláda má většinu 118 hlasů. Ale my můžeme přece otevírat důležitá témata, o kterých si myslíme, že stojí za to o nich diskutovat. Jestliže s námi vláda o nich nebude ochotna diskutovat, pak o těchto tématech budeme hovořit se zbytkem veřejnosti.

--------------------

Tak, pane ministře Drábku, vy už jste to několikrát říkal, že se chcete pokusit minimálně se sociálními demokraty dohodnout na podobě penzijní reformy. Chcete za nimi přijít s tím relativně vágním, vágní formulací z koaliční dohody, kde je věta, že penzijní reforma bude vycházet ze závěrů Bezděkovy komise?

--------------------

Já to nepovažuji za vágní větu. Já si naopak myslím, že je to právě ten dobrý způsob, jak nastavit možnost komunikace s opozicí, protože ...

--------------------

No počkejte, pane ministře, já vám řeknu, proč jsem použil, proč jsem použil toto adjektivum. Včera tady seděl na místě Bohuslava Sobotky Alexandr Vondra, který říkal, že se ještě ani koalice nedohodla na parametrech. Proto říkám vágní.

--------------------

Však proto začínám tu větu tak, jak jsem ji začal. Já si myslím, že to východisko musí být skutečně odborné. A jestli máme dnes něco v ruce, tak jsou to výsledky práce Bezděkovy komise. To znamená, máme ten základ, od kterých můžeme odrazit tu odbornou diskusi právě nejenom na koaliční úrovni, ale já bych skutečně chtěl, aby to byla diskuse napříč politickým spektrem, protože důchodová reforma není na čtyři roky, není na osm let, důchodová reforma je na několik desítek let. A já bych si skutečně kladl za velký cíl to, aby důchodová reforma byla diskutována napříč politickým spektrem a pokud možno, aby byla také přijímána v souladu všech hlavních politických směrů.

--------------------

K tomu se dá dodat jen další citát Jiřího Paroubka z dnešních Hospodářských novin, který říká, že nedoporučuje spolupracovat s koalicí na jakýchkoli reformách a už vůbec ne na penzijní reformě.

--------------------

Debata o těch reformách, které přesahují jedno volební období, je nutná. Ale proto, aby ta debata mohla být seriózní, pak tady musí být záruky toho, že připomínky budou slyšeny a že nebudou jenom slyšené, ale budou do té reformy také zapracovány. Pro nás je důležitý celkový design důchodové reformy. My také samozřejmě čteme velmi pečlivě závěry té druhé Bezděkovy komise. Vidíme, že tam není jenom alternativa číslo 1, ke které se přihlásila koalice, ale je tam také alternativa číslo 2, kterou podpořil zástupce odborů, a ta je nám samozřejmě bližší. A nám velmi záleží na tom, abychom lidem zajistili důchody v tom příštím období, aby nedošlo k oslabení toho průběžného pilíře a abychom se nepouštěli do nějakých privatizačních experimentů. Takže pokud toto budeme moci ovlivnit a garantovat, pak má smysl, abychom se debaty účastnili. Zkusme to, uvidíme, jestli povede k nějakým závěrům. Minimálně podle mého názoru máme povinnost toto zkusit k těm generacím, které přijdou po nás.

--------------------

Sociální demokraté i přes to všechno, co tady teď říkal Bohuslav Sobotka, relativně často opakují a popravdě řečeno dnes se to ozvalo i na tiskové konferenci v Lidovém domě, že tato koaliční vláda bude rozdělovat společnost nebo je obava, že bude rozdělovat společnost a že bude oslabovat či likvidovat sociální stát.

--------------------

Ale tak to je přece úloha opozice, aby používala takto tvrdá slova. Já si myslím, že mnohem důležitější je to, co tady teď padlo od úřadujícího předsedy sociální demokracie. My jsme skutečně, a já se k tomu naprosto jasně hlásím, my jsme skutečně odpovědní za to, abychom se pokusili vyjednat důchodovou reformu tak, aby byla skutečně trvalá a aby splňovala ty cíle. Že na to v tuto chvíli máme různé pohledy, co se týká jednotlivých kroků, co se týká váhy průběžného systému a kapitálového pilíře, to je přece úplně normální a já to nevidím jako nic fatálního. Jde o to, jestli se nám v té další diskusi podaří najít průsečík a podaří najít společný pohled nebo nepodaří. Ale že se o to musíme pokusit, to je naše politická odpovědnost.

--------------------

Tak a ještě jedna otázka, pane předsedo Sobotko. Vy jste dnes na tiskové konferenci řekl, cituji přesně "vládu jsme připraveni podpořit tam, kde dojde k průsečíkům její činnosti s programem a hodnotami, které dlouhodobě zastává sociální demokracie". Vyjděme z toho materiálu, který je teď na stole, to znamená z koaliční dohody. Můžete mi pojmenovat tři průsečíky, kde by to šlo už teď?

--------------------

Víte, já myslím, že je bohužel nenajdeme v oblasti sociálního nebo ekonomického programu vznikající vlády. Prostě plošné škrty dávek pro ty nejpotřebnější, to je chyba, to není žádná reforma. Vláda by měla zabránit jejich zneužívání ...

--------------------

Pane předsedo, pojďme to vzít z druhého konce. Zkuste mi říct tři body, kdy to půjde.

--------------------

Tam, kde si myslím, že se všechny rozumné politické strany mohou dohodnout, jsou opatření v boji proti korupci, pokud ta opatření skutečně budou účinná. My jsme už před volbami podporovali protikorupční balíček Fischerovy vlády. Mě mrzí, že nakonec ten balíček nedoputoval v rámci legislativního procesu a my jsme připraveni efektivní účinná opatření proti korupci podpořit. Pokud s nimi vláda nepřijde, jsme připraveni také tyto návrhy předložit sami do Poslanecké sněmovny a tam si myslím, že by se mohl najít průsečík. Všude tam, kde půjde o to omezit korupci, klientelismus, možné střety zájmů. O tom sociální demokracie je připravena vést debatu.

--------------------

To je jeden průsečík, pane předsedo.

--------------------

Jak už jsem zmínil, pro nás je velmi obtížné hledat další průsečíky ve vládním programu, protože on je velmi pravicově, pravicově orientován. A pokud si ho pozorně čteme, a my si ho teď v těch dnech čteme výsledky těch koaličních jednání, tak jak jsou postupně publikována, tak je pro nás velmi obtížné avizovat nějakou shodu v sociální politice, ve zdravotnictví nebo v daních. Není možné si představit, že budeme podporovat rozpočtové škrty za situace, kdy ti nejbohatší mají i nadále daňové úlevy a náš daňový systém není rovná daň, ale ve skutečně je degresivní.

--------------------

Tak, pane ministře, zajímá vás to vůbec, když za vámi stojí pomyslných 118 poslanců v Poslanecké sněmovně?

--------------------

Samozřejmě že zajímá, protože to, co tady padlo, je velmi důležité. My kromě důchodové reformy v tom dlouhodobém cíli samozřejmě i například zdravotní reformu musíme vzít jako záležitost, která není na tři nebo na čtyři roky, ale která je na mnoho let dopředu nebo tak by to aspoň mělo být. A já si myslím, a nechci teď mluvit za ministra zdravotnictví, ale já si myslím, že i zdravotní reforma je věc, kterou je potřeba velmi odborně diskutovat. A já doufám, že se sociální demokracie přes ta silná vyhlášení této diskuse aktivně zúčastní a předloží svoje věcné argumenty.

--------------------

Tak pane ministře, pane předsedo, díky za vaše komentáře, za váš čas. Hezký večer.

Hezký večer.

ČT 24, 14.7. 2010, Pořad: Události komentáře