Štětina: Putinovi je třeba ukázat vojenskou sílu

12. 8. 2014

Rusko-ukrajinský konflikt se v posledních dnech nese ve znamení sankcí. Minulý týden Rusko vyhlásilo roční embargo na dovoz potravinářských výrobků ze západních zemí jako reakci na západní sankce zavedené kvůli ruské podpoře východoukrajinských vzbouřenců. Koncem týdne ukrajinská vláda navrhla vlastní sankce na ruské občany a firmy, což by se podle ukrajinského premiéra mohlo dotknout i přepravy ruského plynu do Evropy. O tom, jaké budou mít sankce dopady na Česko, diskutovali v internetové televizi DVTV noví poslanci Evropského parlamentu Petr Mach a Jaromír Štětina.

Podle Petra Macha má Česko svoje zdroje ropy i plynu diverzifikovány a případné přerušení tranzitu by české potřeby surovin neohrozilo. „Spíše jde o vydírací pozici ukrajinské vlády, ale oni se tím připraví o tržby a nemůže jim to pomoci,“ řekl Mach. Jaromír Štětina se domnívá, že „jediná účinná sankce je přestat od Ruska odebírat ropu a plyn, což ale nikdo nechce“.

Mach tvrdí, že je „hloupost dělat sankci, kterou bychom poškodili sami sebe“. Podle něj sankce v podstatě nikdo nechce, Evropská unie se jejich vyhlášením jen „pokrytecky tváří“. Naopak by doporučoval uvolnění obchodu mezi Ruskem, Ukrajinou a celou Evropou.

Podle Štětiny je to částečně důsledek toho, že „většině starých členských zemí schází zkušenost, kterou máme třeba my, bývalé země východního bloku. Moskva rozumí pouze dvěma řečem - řeči peněz a bouchnutí do stolu.“ Evropská unie by proto podle něj měla přitvrdit. „Je potřeba - dříve či později - ukázat Rusku vojenskou sílu, nejlépe formou vojenského cvičení, nikoli zapojením do konfliktu na východní Ukrajině.“

Petr Mach však Štětinovým slovům oponuje tím, že pokud „připustíme harašení zbraněmi, půjde o nakročení k válce“.

Celou debatu Petra Macha a Jaromíra Štětiny najdete na Aktuálně.cz.

Hospodářské noviny, strana 3, rubrika Události
Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme