Štětina: KSČM porušuje ústavu

Senátor Jaromír Štětina chce opět požádat vládu, aby dostala KSČM před Nejvyšší správní soud kvůli údajnému porušování ústavnosti.

25. 2. 2013

ČTK dnes řekl, že tak učiní patrně v dubnu. Štětina stál v minulosti v čele senátní komise, která vypracovala návrh žaloby směřující k pozastavení činnosti KSČM. Snahou bylo stranu přimět, aby změnila název a zřekla se komunistické ideologie. Štětina se chce obrátit na premiéra Petra Nečase (ODS) a ministry za TOP 09. Připojil se tím na dnešní konferenci s názvem Komunismus včera a dnes v Břevnovském klášteře k deklaraci jihočeských studentů, kteří kritizují působení komunistů ve vedení kraje a také navrhují postavit KSČM před Nejvyšší správní soud.

Konference se konala v den 65. výročí komunistického převratu v roce 1948."Společenská situace vyžaduje s nástupem komunistů zásah. Demokracii je třeba bránit a právní prostředky máme," podotkl Štětina, o jehož nové iniciativě informovaly servery iDnes.cz a Novinky.cz. Vláda se návrhem soudu směřujícím vůči KSČM už v minulosti zabývala. Ministerstva vnitra a spravedlnosti měla vypracovat návrh žaloby. "Dopadlo to tak, že subalterní úředníci ministerstva vnitra příkaz vlády neuposlechli a vláda na to nijak nereagovala," řekl Štětina. Sami komunisté jakékoli zpochybňování souladu činnosti strany s ústavním pořádkem opakovaně popírají. Pokud by byla jejich činnost pozastavena, hodlají se obrátit na mezinárodní soudy.

prvnizpravy.cz, 25. 2. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme