Štětina: Komunisté nazývají Mašíny vrahy, nectí presumpci neviny

Rozhovor se senátorem Jaromírem Štětinou

28. 8. 2011

Pane senátore, náš rozhovor vychází přesně o půlnoci ze soboty na neděli. Co v tomto čase děláte?

Povětšinu půlnocí spím, nic pikantního tedy na sebe prozradit nemůžu. Doby velkých flámů mladosti už pominuly. Chodím prostě spát, jak se říká "se slepicemi". Ve tři, ve čtyři ráno se probouzím a vyřizuji poštu, emaily, hodně toho udělám, než pak odcházím do Senátu.

Takže se to týká i víkendových půlnocí? Ani sklenka nějakého alkoholu k nim nepatří?

Podobně se chovám i o víkendových půlnocích, i když samozřejmě nějaké výjimky během roku jsou, kdy tento svůj zaběhnutý rituál či způsoby, překročím. Moc jich však není. Pokud se ptáte na nějaký alkohol, dávám přednost dobrému bílému vínu. V Rusku, kde jsem působil v devadesátých letech jako zpravodaj, jsem se tvrdý alkohol odnaučil pít. Kdyby tomu tak nebylo, asi bych špatně dopadl.

Pojďme se tedy pozvolna přenést z Ruska za oceán do USA a k aktuálním tématům. Vy jste se zúčastnil pohřbu a vyznamenání in memoriam Ctirada Mašína s vládní delegací. Hodně lidí však tento postoj vlády kritizovalo. Vy jste přesvědčený o tom, že to byl správný krok?

Určitě. Navíc je to názorné potvrzení toho, že vláda pokračuje ve svém usnesení, které přijala po loňské smrti Milana Paumera. Postupně potvrzuje i to, že pracuje nadále na dekomunizaci společnosti. Byl jsem od samého začátku jednoznačně pro, aby Alexandr Vondra jako ministr obrany na pohřeb Ctirada Mašína letěl, když nemohl sám premiér. Dle mého to je i jistá nahrávka panu prezidentovi, který už několikrát odmítl Mašíny vyznamenat.

Usnesení vlády znamená zřejmě schválení zákona o třetím odboji?

Ano. Měli bychom umět vyjádřit aspoň úctu těm, kteří se odvážili stejně jako oni - tedy bratři Mašínové. I když při svém útěku v 50. letech neváhali použít zbraň a zabíjet. Podle mě je tento jejich čin nyní tak diskutovaný, protože lidé mají v čerstvé paměti chartisty, kteří bojovali nenásilnými metodami. Ovšem v jistých případech i násilí může být přínosem.

Jak na vás působil samotný obřad?

Nebyl tryznou, tak jak by se dalo možná očekávat, byl vlastně oslavou Ctirada Mašína a vůbec činu i postoji těchto bratrů. Přišlo se tam podívat několik desítek českých a slovenských krajanů z celých Spojených států i Kanady. Bylo velmi zajímavé je poslouchat.

Ti, co se pohřbu zúčastnili, tedy asi chování Mašínů nijak neodsuzovali. Nebo jste se setkali i v USA s tím, že by tam někdo zastával názor, že bratři Mašínové byli spíš vrazi než hrdinové?

Je logické, že jsem se skutečně na pohřbu s nikým takovým nesetkal, přesto se zcela vyloučit nedá, že i v USA a Kanadě budou lidé, kteří se na jejich počin budou dívat jinak, než jako na hrdinství. Přesto je ten poměr ve srovnání s Českou republikou nesrovnatelný.

Čím si to vysvětlujete?

Názor Čechů, kteří v tehdejším Československu zůstali, je logicky diametrálně odlišný od těch, co zemi opustili právě kvůli komunistům a jejich režimu. Většinou to pro ně bylo jediné řešení, aby mohli přežít - proto se na události dívají jiným pohledem. U Čechů žijících tady, velkou roli v tom, dle mého, hraje systematické falšování dějin od KSČM. Vždyť komunisté názor o zločineckém chování předkládali po celá desetiletí v rámci své propagandy, proto řada lidí ani nyní nedokáže na věc nahlížet jinak. Nenávist k Mašínům pochází z doby, kdy prostě byli nutně pomlouváni, poprvé se o nich ve zcela jiných souvislostech začalo hovořit vlastně u nás až v roce 1990. Pokud ale vyšel v minulých dnech článek v Haló novinách s titulkem: "Vondra a Štětina jedou navštívit vrahy", pak musím zdůraznit, že bratří Mašínové nikdy nebyli žádným soudem jako vrazi označeni a odsouzeni. Komunisti tedy nectí presumpci neviny.

Jak je známo, na komunistech a KSČM vám toho však vadí daleko více. Usilujete již delší čas dokonce o zákaz této strany. Je nějaký nový vývoj v událostech?

Před 14 dny jsem dostal dopis od premiéra Petra Nečase, že bude do 31. října zpracovaný návrh správní žaloby na zrušení KSČM. Vláda se pak musí rozhodnout, zda tuto žalobu podá. Stále věřím, že se tak stane.

Jak ale asi určitě neuniklo vaší pozornosti, vláda má opět jiné starosti. Jak myslíte, že chování vlády posledních dnů působí na občany?

Lidé bohužel této vládě nemůžou věřit, nemohou věřit ani jejím dobrým úmyslům, když se k sobě chovají jak psi, neustále se jen dohadují, vzájemně napadají a vedou malé soukromé války. Vládě zřejmě lidé nestojí za to, aby jim vysvětlovala řadu věcí, jež by ráda prosadila a místo toho jim dokola stále předkládá hádky kolem subalternativního úředníka Bátory...

Alena Hechtová

parlamentnilisty.cz, 28. 8. 2011, Rubrika: Rozhovory

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme