Štětina: Jedinou cestou z ukrajinské krize je zvýšit tlak na Rusko

Výrazně zvýšit tlak na Rusko. Takovou jedinou cestu z ukrajinské krize vidí senátor za TOP 09 a novinář Jaromír Štětina. Ruskou vládu spolu s Vladimirem Putinem na úterní debatě v klubu Mumie vůbec nešetřil.

16. 4. 2014

„Řeč peněz nebo výrazné bouchnutí do stolu. To je jediné, čemu ruská vláda rozumí,“ prohlásil. Domnívá se, že by demokratické země měly vyhlásit tvrdé sankce a na hranicích s Ukrajinou demonstrovat sílu tím, že v Polsku a Pobaltí rozmístí jednotky. „Ale je asi pozdě,“ doplnil.

Při současné krizi jde Rusku prý o připojení Oděsy, čímž by Ukrajina přišla o přístup k Černému moři. „To, co se děje v Doněcku, je jen snaha o odlákání pozornosti. Rusko může zanedlouho posunout hranici až k Dněstru,“ prohlásil. Podle něho Rusko opakovaně lže a jeho dezinformacím mnozí, včetně českých politiků, věří. Využívá k tomu prý i zpravodajské servery. „Mnohé z nich jsou různě napojené na FSB,“ varoval před ruskou tajnou službou. Podle něho i v Čechách existuje ruská pátá kolona, například exprezident Václav Klaus. Jak uvedl, jde o klasický scénář, kdy ruská vláda přesvědčila svět, že Čečenci jsou teroristé. Nyní se snaží své obyvatele i svět přesvědčit, že Ukrajinu ovládají nacisté a fašisté. „Lež je součástí ruské politiky,“ dodal Jaromír Štětina. 

 

Vít Lukáš

Ústecký deník, 16. 4. 2014, rubrika: Ústecko, str. 2

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme