Štětina: Je to velká hanba

Rozhovor se senátorem Jaromírem Štětinou

9. 12. 2010 | 21:05

--------------------

Senát vzal dnes bezpříkladně zpět svůj návrh zákona o ocenění účastníků protikomunistického odboje. Proč levicoví senátoři za účasti části lidovců stáhli zákon, který sami navrhli? Snažili jsme se do vysílání pozvat právě sociálnědemokratické zástupce horní komory - bezúspěšně. Mým hostem bude za okamžik tedy místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Pojďme ale kontinuálně. Slovo má senátor Jaromír Štětina, dobrý večer.

Dobrý večer.

--------------------

Pane senátore, nejprve otázka, jak to v Senátu vypadalo a proč tedy zákon neprošel podle vás?

--------------------

Především to byla velká hanba sociálnědemokratických senátorů a hanba dvou významných mužů české politické scény, pana senátora Dienstbiera a pana senátora Pitharta, který nevyužili své autority a stažení zákona nezabránili. Nevím, proč k tomu došlo, v každém případě si myslím, že tady levice otevřeně ukázala svou neokomunistickou tvář. Já jsem si přitom ráno vzpomněl na používání oné slavné zkratky KSČSSD.

--------------------

Zákon byl nicméně označen právě z levicové strany za paskvil, také dokonce legislativní potrat. Takže vy nemáte takový pocit, že ten zákon by byl špatný?

--------------------

Ten zákon se chystal, se chystal 3 roky. Jestliže se dneska sociální demokracie opírá o prohlášení několika historiků, kteří ve spojitosti s několika levicovými politiky protestovali proti tomu zákonu a vyslovili to podezření teprve před třemi dny, tak to teda znamená, že my máme v rukou větší sílu těch odpůrců a odborníků. Myslím, že ten zákon je dobrý.

--------------------

Říkáte my, to znamená, jak budete vy postupovat dál?

--------------------

Já myslím, že dneska jasně to řekla koalice, respektive koaliční poslanci, kteří pravili, že si adoptují tento zákon v tom znění, který vypracovala, vypracovala horní komora. Ten zákon schválí, půjde k nám, u nás sociální demokraté opět ten zákon nepodpoří a ten zákon se vrátí do Poslanecké sněmovny, kde bude moct jít ve výborech, ve kterých se budou moci nedostatky odstranit. Normální standardní postup a ne skandální, jaký zvolila sociální demokracie.

--------------------

Bývalý disident a senátor ODS Alexandr Vondra dnešek nazval černým dnem oranžové většiny v Senátu. Bývalý disident a senátor ČSSD Jiří Dienstbier zase tvrdí, že: "předloha není v souladu s hodnotami právního státu a historické pravdy." Konec citátu. Jak si vysvětlit tuto disparitu?

--------------------

Já bych nehledal tím zákonem historickou pravdu. Ten zákon je deklarativní a má říci, že ti lidé byli stateční. A že jsou oceněni státem. To je jeho smysl. Nikdo tady nechce ani žádné finanční dorovnání, ani finanční náhrady. Tady čeká pár desítek nebo možná stovek starých lidí, kteří na ten zákon čekají už 20 let a je tady nebezpečí, že se toho vůbec nedočkají.

--------------------

Tolik senátor Jaromír Štětina z TOP 09. Děkuji, na slyšenou, hezký večer.

Na shledanou.

ČRo, 9. 12. 2010, Pořad: Stalo se dnes