Štětina: Je potřeba Rusku ukázat, že se nebojíme

Rozhovor s europoslancem za TOP 09 Jaromírem Štětinou

22. 9. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Náčelník Generálního štábu Petr Pavel bude předsedou Vojenského výboru NATO. Výbor o tom včera rozhodl na zasedání v litevském Vilniusu. Nejen o tom ale bude dnešní Partie. Pane Štětino, souhlasíte s tím, že je to diplomatický úspěch České republiky?

Jaromír ŠTĚTINA, europoslanec /TOP 09/
Je to velký diplomatický úspěch. Já jsem tomu rád. Pana generála Petra Pavla znám dobře ještě z branně-bezpečnostního výboru Senátu. Je to nejen výborný voják, ale je také dobrý diplomat a to, že byl vybrán do této vysoké a důležité vojenské funkce svědčí o tom, že jsme ještě neztratili úplně důvěru spojenců, což bychom si některými činy možná i zasloužili. Mám tím na mysli například neratifikaci smlouvy o radaru, odmítnutí americké základny na našem území a tak dále. To, že byl zvolen znamená, že nás ještě považují za plnoprávného člena.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
A není to naopak tak, že za to potom ostatní členské země, nebo Severoatlantická aliance budou něco očekávat, prostě teď jsme vám zvolili někoho do čela vojenského výboru, tak za to přistupte na základny, nebo na radar, nebo něco takového?

Jaromír ŠTĚTINA, europoslanec /TOP 09/
Já si myslím, že i ve vojenství existuje diplomacie obchodní politiky. Je to docela možné a byl bych docela rád, kdyby to k tomu přispělo. Určitě to bude generál Petr Pavel, kdo například nebude proti americké vojenské základně u nás.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Rád bych se zastavil u události, která se stala v pátek, kdy americké stíhačky startovaly k dvěma ruským bombardérům, které se přiblížily poblíž aljašského vzdušného prostoru. Byly taky doprovázeny několika ruskými stíhačkami. To jsou konflikty, které byly charakteristické pro studenou válku, kdy se prostě vzájemně, zjednodušeně řečeno, Američani a Rusové přetahovali a ukazovali si, kdo je silnější. Jak tomu rozumíte teď?

Jaromír ŠTĚTINA, europoslanec /TOP 09/
Já si myslím, že studená válka už začala, myslím, ta druhá studená válka. A tyto provokace, ať už jsou u Pobaltí, u aljašských břehů nebo u Norska, to jsou právě symptomy studené války, kterou rozpoutává Kreml.

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /hnutí ANO/
Já bych teď třeba nebazíroval na tom, jak to označíme, ale je to fakt jakéhosi systematického testování toho protivníka, jinak se to definovat nedá. A to už lze pozorovat měsíce. V podstatě od počátku toho konfliktu. Speciálně u těch baltských států to brnkání na nervy, abych tak řekl, to je prostě systematické, to ruská strana skutečně dělá a proto třeba i náš air-polishing na Islandu, kde mimochodem se to také odehrává, tohle to testování ruskými piloty, tak má svůj velký smysl.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
V čem to testování spočívá, jakože prostě vyzkoušíme, jestli přiletí ta protistrana se podívat, co tam děláme?

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /hnutí ANO/
Rozhodně si můžeme otestovat rychlost nějaké reakce, způsob té reakce. A můžeme monitorovat samozřejmě jakoby kapacitu té druhé strany, ten svůj vzdušný prostor chránit, ale i ta psychologie je tam důležitá. To prostě, že si to dovolíte a že takzvaně je to náhoda.

Jaromír ŠTĚTINA, europoslanec /TOP 09/
Já si myslím, že to může být samozřejmě testování. Vojáci to obyčejně takovým způsobem dělají, ale především si myslím, že to má velký vnitropolitický dopad v Rusku. Putin potřebuje ukázat svaly, poněvadž ta podpora, která tam je, je mu dávána proto, že on dodává národu vědomí, že Rusové jsou silní. On je ten, který je povede, který opět dosáhne nové síly Ruska. A toto samozřejmě patří k nástrojům, jak to národu servírovat. Já si vzpomínám, že když jsme měli Gripeny v Pobaltí, prudce ustaly provokace ze strany ruského letectva nad estonským územím. Myslím si, že by stálo za to v této situaci vyhodnotit pečlivě, co naši letci v tom Pobaltí dělali. A otázka je, jestli nemáme znova naše letectvo v tom Pobaltí uplatnit, když mělo takový úspěch v době, kdy tam sloužilo.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Vy jste v téhle souvislosti před chvílí zmiňoval cosi jako druhou studenou válku. Co si pod tím máme představit?

Jaromír ŠTĚTINA, europoslanec /TOP 09/
Především bych si myslel, že studená válka, která vlastně znova začíná, může vysvětlit pozici Ruska, která tady je. Rusko si totiž vlastně už dávno váží jenom silných protivníků, proto si například vážili prezidenta Reagana, který Rusko uzbrojil a studenou válku vyhrál. A myslím si, že z toho bychom si měli vzít my jako politici i jednotlivé státy NATO a Evropské unie poučení. Je potřeba nějakým způsobem prokázat, že se nebojíme. Já si myslím, že ustrašenost, o které mluvíme, ta nefunguje jenom u nás, ta funguje i v Evropském parlamentu. Já jsem tam tři měsíce. A za ty tři měsíce jsem poznal, že Evropský parlament je prostě rozdělen na ty, kteří vědí, že mu Rusko rozumí, že Rusko rozumí řeči peněz a úderu pěstí do stolu a ti, kteří si to nepřipouštějí. Já jsem měl, asi před dvěma měsíci setkání s panem komisařem Fülem. Tenkrát jsem říkal, že samozřejmě je dobré zostřovat a používat sankce proti Rusku, ale že to nestačí, že je potřeba ukázat demonstraci síly. Pan Füle se mnou velmi důrazně nesouhlasil. A já měl na mysli například vojenská cvičení a vidíte, už dneska se naše armáda na západě Ukrajiny takového cvičení účastní. Já si myslím, že účinná je jedině kooperace mezi sankcemi a demonstrací sílí.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
K tomu cvičení u Lvova se ještě dostaneme. Já bych s dovolením ..., chtěl jste reagovat?

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /hnutí ANO/
Ne, já vám nechci skákat do řeči. Já doufám, že budu moc reagovat vzápětí.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Tak reagujte.

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /hnutí ANO/
S panem poslancem v řadě věcí souhlasím. Ten faktor té síly je nezpochybnitelný, je to bohužel jediný jazyk, kterému tradičně a dlouhodobě řada ruských politiků rozumí. Myslím si, že ten konflikt taky zvládl rozpoutat nebo přilít minimálně oleje do ohně. Vladimir Putin tím, že začal. A to také pan poslanec zmínil, že to je založené na emoci. On pracuje prostě s emocí, nikoliv s racionalitou a dál ruskému lidu opět ukazuje vidinu ruské specifičnosti, zvláštnosti, výlučnosti velikosti a proti emocím se často s racionalitou postupuje těžko. A k tomu má samozřejmě docela výjimečně kvalitně zpracovaný politický marketing. Takže dělá to vlastně docela rafinovaně.

Jaromír ŠTĚTINA, europoslanec /TOP 09/
Nejen marketing, on má zpracovanou informační válku prostřednictvím svých tajných služeb, o kterých víme, že u nás pracují velmi intenzivně, a nejen u nás.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
A jak do toho, o čem teď mluvíte,  zapadá zpráva ze včerejška o manévrech na ruském Dálném východě, kde Rusové vyzkoušeli taktické rakety Iskander-M. A ruský generál o nich mluvil jako o strašlivé zbrani, která je zárukou ruské bezpečnosti. Zásahy, které jsme sledovali, byli skvělé, přesné a grandiózní. To je psychologická válka nebo opravdu mají Rusové taktickou raketu, která je nebezpečná.

Jaromír ŠTĚTINA, europoslanec /TOP 09/
Tak já nevím, jakou raketu mají, jakou ne, ale jestliže o tom hovoří, tak to má úplně stejnou cenu, jako když prezident Putin mluví o tom, že jsou velmoc, která má atomové zbraně. Jsou to prostě výhrůžky, na které my nesmíme přistoupit a nesmíme se jich bát.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Dá se to cvičení interpretovat jako vojenská podpora Ukrajiny?

Jaromír ŠTĚTINA, europoslanec /TOP 09/
Myslím, že to, že se neodhodláme k přímé pomoci materiální, že je právě projevem té ustrašenosti vládní koalice, která si prostě nechce toho velkého ruského medvěda rozzlobit. V tom vidím ten důvod, proč k tomu dochází.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
Taková byla nedělní Partie s Jaromírem Štětinou. Na shledanou.

Jaromír ŠTĚTINA, europoslanec /TOP 09/
Na shledanou.

Jan Punčochář

TV Prima, 21. 9. 2014, pořad: Partie

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme