Stávková pohotovost

Ministr financí Miroslav Kalousek hostem televizní debaty

12. 10. 2010 | 22:35

Moderátor

Abychom byli konkrétní. Odborům se nelíbí způsob, jakým chce Nečasův kabinet snížit platy státních zaměstnanců. Koalice si zase stojí za svým a nabízí jen 2 řešení z˙dílny ministerstva práce a sociálních věcí.

Autor

Už poněkolikáté u jednoho stolu, už poněkolikáté bez dohody. O překvapení se ale odboráři postarali. Co si v pondělí večer v tichosti upekli, v úterý ráno nahlas premiérovi přetlumočili.

Jaroslav Zavadil, předseda, ČMKOS:

My jsme včera skutečně se rozhodli, že vyhlásíme stávkovou pohotovost.

Pavel Drobil /ODS/, místopředseda strany:

Právo odborů vyhlásit stávkovou pohotovost my vnímáme a respektujeme, na druhou stranu v tomto okamžiku ji vnímáme jako částečné... částečný zásah do volební kampaně, protože pokud vím, tak odbory v podstatě toto rozhodnutí přijaly ještě před dnešním jednáním s panem premiérem.

Autor

Ani moment překvapení premiéra Nečase neobměkčil. Za plánovanými škrty si stojí. A koalice ho v tom podporuje.

Petr Nečas /ODS/, premiér a předseda strany:

Vláda trvá na tom, že dojde k desetiprocentnímu snížení objemu platů ve veřejném sektoru.

Karel Schwarzenberg /TOP 09/, předseda strany:

Bohužel nemůžeme přistoupit na všechny požadavky odborů, poněvadž ty peníze ve státní kase prostě nejsou. Cokoliv teď dáváme, zadluží naše děti a vnuky.

Autor

A tak se dál bude jednat jenom o tom, jak plánovaných škrtů docílit. Svoji představu si už vláda načrtla a taky schválila. Tarifní tabulky chce ponechat. Zvyšování platů podle počtu odpracovaných let úplně zrušit.

Ivana Břeňová, místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče:

Jestli tento způsob se zavede, někdo by musel jít, ten, kdo by byl oceněn, že pracuje lépe a radostněji, tak by musel dostat ty peníze na úkor toho druhého.

Michal Hašek /ČSSD/, hejtman Jihomoravského kraje:

Je propočítáno, že v řadě profesí, které jsou odměňovány, může reálně dojít k poklesu ne o 10%, ale o desítky procent, to znamená až o 30%.

Autor

Další jednání s odboráři plánuje premiér Nečas nejdřív za dva týdny. Právě tehdy se chce setkat s ekonomickými ministry a nároky odborářů prodiskutovat.

Moderátor

Ministr financí Miroslav Kalousek z˙pražského studia a z˙bruselského studia předseda českomoravské konfederace odborových svazů, Jaroslav Zavadil. Pánové, oběma dobrý večer.

Dobrý večer.

Hezký dobrý večer.

Moderátor

Tak pane předsedo Zavadile, kdy jste se rozhodli, že vyhlásíte stávkovou pohotovost?

Jaroslav Zavadil, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů:

Tak jak bylo řečeno, včera v˙dopoledních hodinách, kdy jsme měli schůzku a přípravu na jednání s˙panem premiérem Nečasem. Bylo to proto, protože jsme si byli vědomi toho, že k˙žádnému posunu ani nemůže dojít, protože na té schůzce , která proběhla s˙ministrem Drábkem k˙dohodě nedošlo.

Moderátor

Jestli tomu správně rozumím, tak ta schůzka s˙premiérem Nečasem byla v˙podstatě jen hodinové marnění času vás obou.

Jaroslav Zavadil, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů:

No, hodinové marnění času ne, ale pocítili jsme potřebu mu to sdělit a říct mu teda, jak chceme postupovat dál, protože nevidíme v˙nejbližší době vůbec žádnou dohodu a není to jenom naše vina, já si myslím, že ta vina je i na straně ministra Drábka a na straně těch, kteří připravovali ty návrhy, protože ty spíš patřili do kategorie České televize nebo jestli to je Česká televize To nevymyslíš. Jeden horší návrh než druhý.

Moderátor

Dobře, za jakých okolností se pane předsedo vaše stávková pohotovost překlopí ve stávku?

Jaroslav Zavadil, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů:

No tak pokud bude trvat nadále to, co bylo řečeno. Tzn., že vlastně by se nezměnil ten nový návrh. My chceme, aby se použil starý systém, který byl propracován za mnoho let k˙té podobě, ve které dneska je a my se domníváme, že je dostatečný a že má jedinou nevýhodu. A ta jeho jediná nevýhoda spočívá v˙tom, že zaměstnavatel si nemůže s˙penězi dělat, co chce. A já se domnívám, že tady ať už je to zaměstnavatel ministerstvo nebo jakýkoli jiný, tak by velmi rád použil velkou část finančních prostředků na to, aby si je mohl rozdělovat podle potřeby, tak jak potřebuje on. To se mi zdá seriózní.

Moderátor

Dobře, pane předsedo. Tak pane ministře Kalousku, vám nevadí, že se chystá stávka? V˙podstatě.

Miroslav Kalousek /TOP09/, ministr financí:

Tak nevadí. Já z˙toho samozřejmě, jako nikdo nemůžu být nijak šťasten. Je to prostě legitimní právo odborů, já to, je to legitimní nástroj protestu. Je otázka, jestli může vést k˙nějakému efektu.

Moderátor

No a to se ptám, jestli ta stávka, protože teď je stávková pohotovost, která potom už může vyústit rovnou ve stávku, je tou hrozbou, která může přimět vládu, aby něco změnila v˙tom rozhodnutí, jak sníží o 10% mzdové objemy?

Miroslav Kalousek /TOP09/, ministr financí:

Upřímně řečeno, já už tam velký prostor nevidím, protože to, co navrhl ministr Drábek, po původním jednání s˙odbory, to už byl kompromis. Kompromis, který konečně pan předseda Zavadil ví, že ho požádal, aby tento kompromis projednal, po zvážení jeho odbory projednali, což odbory projednaly a zamítly. Což samozřejmě chápeme, ale my prostě nemůžeme ustoupit od systému, který se snaží hodnotit výkon a nikoli odseděné roky v˙práci. Jinými slovy, pan předseda Zavadil hájí rovnost všech zaměstnanců bez ohledu na to nebo radši bych řekl rovnostářství, všech zaměstnanců bez ohledu na to, jak na sobě pracují, jak se vzdělávají, jak jsou výkonní, prostě odseděl sis na té židli více let, tak máš nárok na větší plat. My máme jiný názor, my jsme přesvědčeni, že musíme pro větší efektivitu státní správy umět zvýhodnit pracujícího zaměstnance, samozřejmě na úkor méně pracujícího zaměstnance a od toho těžko můžeme ustoupit. Prostě klademe důraz na výkon a efektivitu méně než na odsloužená léta v˙úřadě.

Moderátor

Tak pane předsedo Zavadile, slyšel jste pana ministra financí, který říká, že už tam nevidí příliš mnoho prostoru pro nějaký posun nebo pro dohodu. Vy přesto věříte, že vláda v˙něčem couvne a vy nebudete muset stávkovat neb jak to je?

Jaroslav Zavadil, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů:

Já doufám, že zvítězí rozum nad ideologií. Podívejte se, přece není možné, aby si každý myslel, že může vyhrát 10:0. Ty lidi, kterých se to dotýká a je jich poměrně velká část, tak dostali nařezáno s˙odpuštěním, že používám tohoto výrazu, už jednou, dostali nařezáno reformou veřejných financí, kde tedy při té reformě v˙součinnosti teda s˙daňovou reformou a s˙tím, co přišlo proti tomu, tzn. zvednutí DPH, ekologické daně, deregulace nájemného, zdravotnické poplatky, tak jejich příjmy klesly v˙řádech tisíců až desetitisíců za rok. Zatímco u skupin, které měly výdělky nad 100 tisíc a to pan ministr dobře ví, se v˙řádech statisíců za rok jejich peněženka naplnila. Teď se chystá další opatření, které teda snižuje kupní sílu těchto lidí a já si myslím, že je to nefér. A  za druhé

Pane předsedo.

Jaroslav Zavadil, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů:

Nechte mě domluvit, já jsem nepřijel, počkejte nechte mě domluvit, já vás žádám, aby jste mě nechal domluvit.

Pane předsedo, nekřičte.

Nechte ho domluvit.

Jaroslav Zavadil, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů:

Deset hodin za volantem, hodinu jednání s˙panem premiérem.

Moderátor

Já vám úplně věřím, vy jste zástupce odborových svazů, který dneska řekly, že vyhlásily stávkovou pohotovost. Je naprosto legitimní otázka, když se vás zeptám, za jakých okolností ve chvíli, kdy zástupce vlády říká, že tady nevidí místo na jednání, za jakých okolností a jak budete pokračovat dál.

Jaroslav Zavadil, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů:

Ale kdyby jste mě nechal domluvit, tak já bych k˙tomu došel. Já nevím, proč to zbytečně zdržujete těmito otázkami. Takže já chci doříct jenom tuto myšlenku v˙tom, že vlastně teď se na ně chystá další věc a jestliže jsem před chvíli slyšel pana předsedu Schwarzenberga, že nejsou peníze, tak já vám odpovím, že jsou. A že jsou i na to, aby se nemuselo snižovat o 10%. Ať se zruší ekologická zakázka nebo ať se aspoň sníží její hodnota, která podle nás je přemrštěná, to jsme teda říkali i na tripartitě za vlády Jana Fischera. 100 miliard, které v˙rozpočtu jsou, jsou podle nás nesmyslné a kdyby se o pětinu snížila ta ekologická zakázka, tak máme 20 miliard a nemusíme se bavit o těchto věcech. A srovnávat to, že v˙podnikatelské sféře lidi dostávali platy méně, to je sice pravda, ale to bylo jenom díky tomu, že nebyla práce a  že ty lidé vycházeli vstříc zaměstnavatelům, aby tedy zachovali pracovní místa. Tady snad žádná pracovní místa nechybějí, tady je práce dost.

Moderátor

Pane předsedo, díky za váš názor, pane ministře financí. Počkejte pane předsedo, vy jste řekl několik návrhů, jakým způsobem řešit finanční situaci.

Miroslav Kalousek /TOP09/, ministr financí:

Já ve vší úctě chápu, že pan předseda Zavadil byl asi dlouho za volantem, protože jinak si velmi vážím jeho pečlivého studia rozpočtu a on přece dobře ví tak jako já, že na ekologickou zakázku není v˙příštím roce rozpočtová ani koruna. Říkám ani koruna. Tzn., říkal, ať se zruší ekologická zakázka a ušetří se peníze. To prostě není pravda. V˙tom rozpočtu na to není ani koruna. Tím těžko může obstát ten argument, že to je ten nástroj, z˙kterého by mohly být vyplaceny platy. Já znovu říkám, je tady legitimní právo odborů stávkovat, je tady legitimní právo vyhlásit stávkovou pohotovost, ale přeložme to do češtiny. Těchto zhruba půl milionu zaměstnanců, což je zhruba 10% ekonomicky aktivních pracovníků, říká my si chceme vyvzdorovat, případně vystávkovat, aby každý vás, zbytku společnosti si půjčil zhruba tisíc korun na to, aby nám neklesli platy. To je zpráva, kterou dnes odbory daly zbytku společnosti, protože je tady půl milionu státních zaměstnanců, desetimilionová společnost a 5 milionů ekonomicky aktivních, kteří museli projít v˙krizi zhruba stejným, možná ještě větším martýriem než je 10% pokles platových objemů, což zdůrazňuji není pokles platu.

Moderátor

Pane předsedo Zavadile? Pojďte k˙té mé původní otázce a ta stále ještě směřuje k˙tomu, jakým způsobem naložíte s˙tou stávkovou pohotovostí. Za jakých okolností se překlopí ve stávku?

Jaroslav Zavadil, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů:

Pokud tedy nedojde vůbec k˙žádnému řešení do budoucna, tzn. pokud ani za 14 dní nedojde k˙tomu, že by měla nastat změna v˙té struktuře platu, tzn. tak jak byla navrhovaná, tak já jsem přesvědčen, že ta stávka bude zpuštěna. Protože skutečností je, že ten současný systém. Já nesouhlasím s˙tím názorem pana ministra, nemyslím si, že má v˙tomhle pravdu, protože u těch profesí, které se odehrávají ať už ve zdravotnictví nebo ve školství, tak přece my nikdo nebude říkat, že přece zdravotní sestra, která pracuje v˙oboru 12 let má méně zkušeností než ta, která přijde po škole nebo je tam 2 roky. To přece není pravda.

Moderátor

Pane předsedo Zavadile, děkuji pěkně za váš komentář. Přeji vám hezký večer.

Miroslav Kalousek /TOP09/, ministr financí:

Já si ještě dovolím, přece jenom si dovolím nesouhlasit a dám jeden příklad.

Moderátor

Pane ministře, jestli dovolíte, v˙tuto chvíli pojďme ukončit debatu o řekněme o vyhlášené stávkové pohotovosti českých odborů, protože beze sporu zpravodajství České televize tuto situaci bude dál sledovat a pojďme spolu prosím chvíli mluvit ještě o dalším tématu a tím je fotovoltaika. Včera jste hodlal doporučit vládě, aby se v˙příštích dvou letech elektřina nezdražovala vůbec, to cituji přímo vaše slova, dnes k˙tomu premiér Petr Nečas řekl toto: Slibovat zachování cen elektřiny při nárůstu počtu solárních elektráren je nerealistické a populistické. Tak pane ministře, vy jste populista nebo se váš premiér mýlí.

Miroslav Kalousek /TOP09/, ministr financí:

Bylo by to nerealistické, tudíž populistické za předpokladu, že by tady neexistoval poměrně masivní zdroj, se kterým veřejné rozpočty v˙příštích letech nepočítají. On tady ale existuje, v˙létě roku 2009 poslanecká sněmovna za vlády Jana Fischera neorganickým přílepkem zákonu ve spotřební dani změnila zákon o emisních povolenkách v˙tom smyslu, že v˙zásadě darovala elektrárenským společnostem emisní povolenky zhruba v˙hodnotě 90 - 100 miliard korun. To jsou emisní povolenky, které stát může prodat a v˙létě 2009 sněmovna, žádná vláda by si to nikdy nedovolila navrhnout, prostě poslanci dvou tehdy těch největších stran, se rozhodly, že tento dárek učiní, tak ho učinili.

Moderátor

A vy navrhujete udělat něco v˙opačném gardu.

Miroslav Kalousek /TOP09/, ministr financí:

A já si dovolím navrhnout něco, čemu říkám antitunel nebo prostě vrátit ten dárek zpátky, zpeněžit a budeme-li mít  k˙dispozici těchto 100 miliard, můžeme si dovolit eliminovat cenu elektřiny dokonce takovým způsobem, že první dva roky by jsme nezvyšovali vůbec. Mohu se samozřejmě dohodnout na tom, že bude pozvolný nárůst od prvního roku nebo ta křivka bude taková, že bude nula v˙prvních dvou letech.

Moderátor

To jsou varianty, neměl by tuto důležitou věc mít ministr financí se svým premiérem tak říkajíc vydebatováno a ne, aby každý říkal trochu něco jiného.

Miroslav Kalousek /TOP09/, ministr financí:

No, ono je to malilinko složité vzhledem k˙tomu, že si myslím, že pan premiér je také předseda své strany a ten přílepek, kterým ten dárek byl dán.

Moderátor

Takže pan předseda v˙rámci předvolební kampaně více hájí jaksi zájmy své strany než zájmy vlády.

Miroslav Kalousek /TOP09/, ministr financí:

Ne, prostě tady padlo nějaké rozhodnutí poslanců ODS a ČSSD, kdy se vzdaly zhruba 90 až 100 miliard zdrojů pro veřejné rozpočty ve prospěch elektrárenských společností, prostě to rozhodnutí učinili, stalo se součástí právního řádu a já jsem proti tomu tenkrát protestoval, byl jsem v˙menšině, takže to bylo demokratické rozhodnutí a já se domnívám, že není legitimní zvyšovat o korunu cenu energie, dávám-li druhou rukou 100 miliard korun elektrárenským společnostem. Tzn. padne-li politické rozhodnutí, že ten dárek vezmeme zpátky, že ho zpoplatníme, máme 100 miliard a můžeme libovolným způsobem kompenzovat cenu elektřiny, tak jak se dohodneme, nepochybuji, že se dohodneme.

Moderátor

Ministr financí Miroslav Kalousek, díky za komentář a za váš čas. Nashledanou.

Já děkuji za pozvání.

ČT 24, 12. 10. 2010, Pořad: Události komentáře