Stát by měl cíleně podporovat Tachovsko

Rozhovor s lídrem TOP 09 v Plzeňském kraji Jaroslavem Lobkowiczem

4. 5. 2010
* Kauzou číslo jedna jsou nejen v Plzeňském kraji skandály na právnické fakultě Západočeské univerzity. Postupuje podle vás vedení univerzity i fakulty dostatečně razantně jak při odhalování viníků, tak i při očistě školy?

Problém právnické fakulty Západočeské univerzity je třeba řešit velice citlivě. Každý případ může být trochu jiný. Největší problém vidím v tom, že se taková věc vůbec mohla stát. To vypovídá o silném úpadku mravů a morálky v naši vlasti.

* Tachovsko patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností v republice. Jaký je váš recept na řešení nebo alespoň zmírnění tohoto problému?

Jednoduchý recept na řešení nezaměstnanosti v okrese Tachov neexistuje, jinak by ho byl již někdo použil. Stát by měl cíleně podporovat méně rozvinuté regiony, například Tachovsko, jak to dělá i Evropská unie. Konkrétně zabezpečit dopravní obslužnost, na dálnici znovu označit výjezd Tachov, připravit dosažitelné průmyslové zóny.

* V Chotíkově u Plzně má vyrůst velká spalovna komunálního odpadu. Je to krok správným směrem?

Spalovna komunálního odpadu s využitím nejmodernější technologie je nutná, stará pískovna a dnes skládka jsou pro spalovnu ideálním místem. Lépe než stavět na zelené louce.

* Řada významných dopravních staveb vázne na výkupech pozemků, Plzeňáci o tom vědí své. Měla by se změnit příslušná legislativa?

Na výkup pozemků, které mají sloužit liniovým stavbám, je třeba využít i zvláštních nových zákonů, není-li dohoda s vlastníkem možná.

* Na jakou problematiku byste se chtěl v Poslanecké sněmovně zaměřit?

Budu-li zvolen do Poslanecké sněmovny, chtěl bych se věnovat zemědělství a též kultuře.

Ivan Blažek
Právo, 4. 5. 2010, Rubrika: Západní Čechy, Strana: 12
Štítky
Osobnosti: Jaroslav Lobkowicz
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme