Stanislav Polčák v Hydeparku

Rozhovor s 1. místopředsedou STAN

11. 7. 2012

Daniel TAKÁČ, moderátor

117 poslanců chtělo, aby policie směla Vlastu Parkanovou vyšetřovat v souvislosti s nákupem vojenských letounů CASA, mimochodem 7 z nich bylo z klubu TOP 09, 45 poslanců to potom vůbec nechtělo. Proč Vlastu Parkanovou vydat a proč ne k trestnímu stíhání? Bude mít její vydání, výroky Miroslava Kalouska i celá aféra CASA nějaký dopad na TOP 09 a na Kalouskovu roli v této straně? Pojďte o tom a nejenom o tom debatovat s členem poslaneckého klubu TOP 09 Stanislavem Polčákem, v dnešním Hyde Parku. Dobrý večer. Pane poslanče, dobrý večer, vítejte u nás v Hyde Parku, díky, že jste přišel.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Hezký večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Připomeňme si ta základní čísla. Poslanci Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání nakonec tedy vydali, není to tak dlouho, jednalo se v Poslanecké sněmovně nějakých 5 o této záležitosti. Pro bylo zmíněných 117 zákonodárců, proti potom oněch 45.

/ Reportáž /

Vlasta PARKANOVÁ, poslankyně, bývalá ministryně obrany /TOP 09/

Já nevím, co stojí za tímto obviněním. Spíš mám zatím dojem, že účelem je stíhání samotné, stíhání v politice totiž znamená hektolitry špíny, které na vás opakovaně vylijí, přičemž očištění je malá kostička mýdla, kterou média jednou otisknou na straně 6.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda sněmovny /ČSSD/

Je to pohádka o letadlech ze španělské země, které k nám přiletěly jako kouzelné stroje vybavené kouzelnými nebo tajnými konfiguracemi.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně sněmovny /ODS/

Poté ministr financí Miroslav Kalousek, pokud jsem zaznamenala dobře žádost o vaše vystoupení.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Ne, ale vzhledem k předřečníkům to tak asi dopadne.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda sněmovny /ČSSD/

V Česku v 90. letech se vytvořil jiný systém. Dovolím si tvrdit, že vznikal za ministra pana Baudyše a jeho náměstka Miroslava Kalouska. Teď vstupuje pan Kalousek do děje.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Vydáme-li paní místopředsedkyni Parkanovou trestnímu stíhání, pak musíme vydat všechny. Zítra sem přistane žádost o vydání Milana Šťovíčka, protože nesplnil svoji zákonnou povinnost přijít v motýlku, přišel v kravatě a my řekneme: "No, jo, co když tu zákonnou povinnost měl, do toho nesmíme vyšetřovatelům mluvit, Šťovíčka vydáme, ať o tom rozhodne nezávislý soud."

Vítězslav JANDÁK, poslanec /ČSSD/

Já bych chtěl pogratulovat panu ministrovi, projev byl báječnej, skutečně byl strhující, dramatický, oproti paní ministryni, která byla trošku monotématická.

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/

Výroky pana ministra jsou výroky potrefené husy, která tuší, že se blíží posvícení, které ty některé husy prostě nepřežijí.

Vítězslav JANDÁK, poslanec /ČSSD/

Prosím pěkně, nešlo by revokovat to rozhodnutí, že bysme toho Ratha sem vrátili a ty všichni, protože tohle nejde. Jeden je postižen a druhý právem, třetí neprávem. Přestávám tomu rozumět.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda sněmovny /ČSSD/

Přátelé, radím vám, držme pohromadě.

/ Konec reportáže /

Daniel TAKÁČ, moderátor

I takhle to dnes vypadalo v Poslanecké sněmovně, když se debatovalo o tom, jestli poslanci mají nebo nemají souhlasit s trestním stíháním Vlasty Parkanové. Výsledek je jasný, už jenom připomínám, sněmovna rozhodla, že Vlasta Parkanová může být trestně stíhána. Na co se budete ptát Stanislava Polčáka, závisí hodně na vás. Ptejte se, kontakty buď znáte, anebo je hledejte na našem webu na adrese www.hydeparkct24.cz. Tamtéž tradiční plusy, minusy, které Stanislavu Polčákovi můžete přidělovat, svými palci, také tradičně, některé otázce dát větší nebo naopak menší šanci se dostat do našeho vysílání. Tak, pane poslanče, na chatu ta první. Kryštof Král se vás ptá: "Vážený pane Polčáku, jsou politické dny pana Miroslava Kalouska sečteny?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si nemyslím, že dny pana Kalouska jsou sečteny, protože tato kauza podle mého názoru s ním vůbec nesouvisí. Tady jde o trestní stíhání, v tuto chvíli předpokládá se, již teda trestní stíhání paní poslankyně Parkanová, ona již není místopředsedkyní sněmovny a nemyslím si, že dny pana Kalouska s tímto jakkoliv souvisí.

Daniel TAKÁČ, moderátor

S trestním stíháním v kauze CASA, tam žádnou souvislosti nevidíte?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ne, tam nic nevidím.

Daniel TAKÁČ, moderátor

I s tím, co mu bylo připomínáno celé odpoledne, že on byl dlouholetým náměstkem na ministerstvu obrany, byť ne v době CASA, ale je tady obava, že se to vyšetřování rozroste na další případy. Ani v tomto smyslu nevidíte ohrožení Miroslava Kalouska?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Nezlobte se, ale zaprvé v celém tom policejním, v té policejní žádosti se slovo Miroslav Kalousek nikde neobjevuje. Mohlo by se objevovat pouze v tom slova smyslu, že ministerstvo financí je gestorem toho zákona o oceňování majetku a mohlo by se objevit právě v tom slova smyslu, jestli ministerstvo financí považuje takovou zákonnou povinnost, kterou policie dovozuje, tak zda ji považuje za skutečně zákonnou, ale právě protože to ani v té policejní žádosti není, tak si myslím, že dny Miroslava Kalouska sečteny rozhodně nejsou a teprve teď by se zřejmě mělo teda policie a státní zastupitelství především objasnit, zdali ministerstvo financí má podávat autentický výklad toho zákona o státním majetku, což je, já vím, že je to možná komplikované, ale ta odborná právní pře spočívá v tom, zdali nějak zákonná povinnost, kterou policie dovozuje, v zákoně o majetku je a jeho gestorem je skutečně ministr financí, proto on se v této věci takto vyjadřuje.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A to by potom znamenalo konec politický, konec Miroslava Kalouska, kdyby se ukázalo, že postupoval špatně?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

No, já si téměř myslím, že by to znamenalo především politický konec pana Bohuslava Sobotky, protože právě pan Bohuslav Sobotka.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, ale Miroslav Kalousek je taky ministrem financí, jako byl pan Sobotka.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Byl ministr financí, ale zrovna to stanovisko ministra by Sobotky.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, já to zobecním. Byl by to politický konec ministrů financí včetně Miroslava Kalouska?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Je otázkou, já nevím, do jaké míry on tento zákon skutečně vykládal. To stanovisko je již 10 let konzistentní u ministra financí a je stanovisko odborné. Na druhou stranu samozřejmě by nesl politickou, politický náklad za to, že vydával případně negativní, špatné stanovisko, ale to špatné stanovisko skutečně na začátku dal, pokud já vím, alespoň podle toho, oč se teda policie opírá, právě pan Bohuslav Sobotka, který ho dával tehdejšímu ministrovi obrany, panu Kühnlovi. To znamená, tehdy bylo ze strany ministerstva financí opakovaně konstatováno, že v případě vojenského materiálu nemůže být zákon o oceňování majetku, majetku použit a je mi divné, že pokud někdo má takové máslo na hlavě, jako je pan předseda sociální demokracie, tehdejší ministr financí a právník, to je třeba říci, tak by určitě potom v tu chvíli policie měla zaměřit své kroky i na jeho hlavu, protože on toto stanovisko podal.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A jste si jist, že to je totožný případ? Že to stanovisko musí být totožné, protože jde o úplně totožné věci?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Pokud, no, pokud se jednalo o vojenský materiál a nebylo postupováno zcela podle zákona o zákoně, podle zákona o veřejných zakázkách, tak se musí jednat o identický princip, protože zákon o veřejných zakázkách jak v tehdejší době, tak i v dnešní době u vojenského materiálu stanovuje odchylky, jednoznačné a legitimní, i Evropská komise je posvětila, takže v tomto smyslu by se to muselo dotknout samozřejmě i pana Sobotky.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Zbrojař na chatu: "Proč ministr Kalousek hystericky nevyskakuje, když je rozkrádána pokladna, kterou má na starosti? Proč hystericky vyskakuje, když se chce policie pokusit odhalit, kdo ji rozkrádá. Kradete i vy?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si nemyslím, že pan ministr Kalousek hystericky vyskakuje. Já jsem zde chtěl teďka právě odůvodnit a snad jsem to i řekl, proč ministr financí musí v dané věci hovořit. Je to logické. On je gestorem toho zákona, on jej vykládá, jeho ministerský úřad, vykládali jej samozřejmě ministři před ním a budou jej vykládat i ministři po něm, to nesouvisí s ministrem Kalouskem, a to, že někdo hovoří o tom, že on hystericky vyskakuje. Já si to nemyslím, já si myslím, že on se snažil upoutat pozornost na to, co je právní podstatou té pře, a to je právní výklad. Je od, tady totiž není přichycena paní Parkanová s krabicí 7 miliony, že by někde běhala, tady je prostě naráz vytvořeno právní stanovisko, které je odlišné od desetileté výkladové praxe a v tomto smyslu to vzbuzuje velké otazníky.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, přesto neměl by ale ministr financí, správce státní pokladny, mít zájem na tom, aby orgány činné v trestním řízení nezávisle, včetně soudu tedy, vyšetřily a rozhodly, jak ta věc je? Neměl by ministr financí mít na tomto zájem, jestli náhodou skutečně jsme nepřišli o 658 milionů korun?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Jednoznačně ano. Každý ministr financí jako odpovědný správce státní kasy by měl mít na tomto zájem, a to je právě to rozlišení té kriminální odpovědnosti a, řekněme, odpovědnosti za škodu a politické odpovědnosti. Protože politická odpovědnost v případě, že vznikla jakákoli škoda, v případě CASA, nechť je vyšetřena, nechť je to těm konkrétním úředním osobám, já si teda nemyslím, že to je bývalá ministryně obrany, protože na tom referátníku, kdy se podepisuje prostě závěrečné usnesení nebo závěrečný výstup z ministerstva obrany, musí být podepsáno 7 až 10 úředníků. Je asi nesmysl předpokládat, že ministryně obrany by mohla jít do jednotlivého prostě procesu zadávání a ověřit, že /nesrozumitelné/.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, dobře, ale proč by za to neměla nést odpovědnost? Byla ministryně obrany.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Jistě politickou nepochybně, nechť se to vyšetří.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A proč ne trestní? Proč jenom politickou, proč ne trestní?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Protože trestní odpovědnost je pojem samozřejmě podle zákona a vyžaduje splnění poměrně mnoha zásadních kritérií. U nás platí, že nemůže být trest tam, kde jej zákon nestanoví a nemůže být trest tam, kde nejsou naplněny všechny zákonné znaky. A těmi zákonnými znaky například i musí být kryto takzvané zavinění, to znamená, že ta osoba buďto jednala v úmyslu nebo minimálně v přičitatelné nedbalosti.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, a neměla by to policie prověřit, jestli náhodou paní Parkanová takhle nejednala? Jde o to, aby nezávislá policie, nezávislá justice, nezávislé soudy to prověřily a rozhodly: "Je to tak a tak."

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ano, ale.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A proč jim v tom bránit?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ano, ale na druhou stranu je tady taky úkolem Poslanecké sněmovny nebo Senátu v případě, kdy se jedná o vydávání senátora, aby ověřila, zdali právě tyto znaky trestnosti jsou alespoň v hrubých rysech v té policejní žádosti popsány. Prostě žádná sněmovna nebo Senát nemůže být jenom průtokový ohřívač takovýchto žádostí. Ona musí fungovat tak, že mandátový a imunitní výbor, jehož jednání jsou neveřejná a který může jít do vnitřku té věci, musí ověřit, zdali skutečně i to zavinění i ty hrubé obrysy toho trestního stíhání takového daného skutku jsou skutečně v té žádosti odůvodněné. To není jenom můj názor. Já se přiznám, že mě poměrně potěšilo stanovisko, které v dané věci prezentoval třeba právě i pan komentátor, tedy Jan Macháček, komentátor Respektu, který to píše jasně, jestli dovolíte dvě věty citace: "pokud má sněmovna vydat podezřelou Parkanovou, měla by tušit něco o tom, jaký měla poslankyně motiv, jaký měla úmysl, zda něco činila vědomě a jestli si někam ulila úplatky, jestliže je rozmařile, jestli má ona nebo její příbuzní nějaké nápadné pozemky, konta, akcie a já nevím, co ještě. Podle všeho nic takového policie nemá." A právě my nejsme členové nebo já nemám tu výhodu, že bych byl členem mandátového a imunitního výboru a byl schopen všechny tyto okolnosti prošetřit. A čekal jsem, že mandátový a imunitní výbor se podívá hned i na tyto okolnosti, které jsou, myslím, že velmi rozhodné.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A nepodíval se? On rozhodl a vydal jasné doporučení, po tomto zvážení, vydal doporučení vydat.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Jak jsem slyšel prezentaci, shodou okolností současného předsedy mandátového a imunitního výboru, oni zde nejsou od toho, aby právě tyto okolnosti posuzovali. A já se teda ptám, od čeho vlastně ten mandátový a imunitní výbor zde je. Zdali by neměl skutečně dát odpovědné stanovisko, jako to bylo například v případě pana, stíhání poslance Humla, jehož tehdy právě mandátový a imunitní výbor nedoporučil ke stíhání, tak zdali prostě i v této věci by nemělo být to šetření jaksi hlubší. Já jsem prostě nezaznamenal.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře. Mluvíme o ostatních, dnes máme na stole jiný případ.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ale to s tím souvisí, já si myslím, že ten mandátový a imunitní výbor by měl posuzovat ty věci typově stejně. Nemůže prostě si jednou říct, že toto zkoumat nebude.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A v tomhle případě to nedělal podle vás?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

No, zdá se mi, že ne, protože já jsem se například.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Zdá se vám nebo to víte?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já to nemůžu vědět, protože jednání mandátového a imunitního výboru je podle zákona neveřejné. Já se do toho nemůžu prostě skutečně dostat, a dokonce naši členové mandátového a imunitního výboru se museli zavázat, že o těch jednotlivých okolnostech nebudou hovořit, proto jsem si myslel, že v tom usnesení mandátového a imunitního výboru budou i například slova o tom, že tyto okolnosti mandátový a imunitní výbor prošetřil a neshledal skutečně, že by policie pochybila, a to jsem nezaznamenal.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobrá. Dobrý večer, voláte do Hyde Parku, můžete se ptát Stanislava Polčáka. Kdopak a na copak?

divák

Lumír /nesrozumitelné/, Ostrava, dobrý večer. Slyšíme se?

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobrý večer.

divák

Já mám, já jsem sledoval celou tady čtyřhodinový maraton ohledně vydání paní Parkanové. Já nejsem právník, já jsem obyčejný člověk, ale nezlobte se na mě, to, co se ve sněmovně děje, to už je vrchol všeho. A jestli vy všichni tam v té sněmovně, je vás 200, máte být svědomím našeho národa, tak ten náš národ je na tom úplně špatně. Protože hulvátské výroky, napadání policie, neúčast ministrů, prostě chaos, za naše peníze, vyhazujete je oknem, takže jestli by nebylo lepší, kdybyste si zašli jenom do hospody za své, tam si dali pár facek a bylo to úplně a nejlepší by bylo rozpustit tu sněmovnu a prostě to utnout, udělat nové volby, zvolit si slušné lidi, protože to, co se tam děje, nezlobte se na mě, ta slušnost jde stranou. Hezký večer a děkuji za odpověď.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tak, děkujeme za komentář. Vás poprosím tedy stručně zareagovat našemu divákovi.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já jsem tušil, že samozřejmě dnešní jednání ve sněmovně bude vypjaté, bylo mediálně jednoznačně sledovatelné, i dnešní křeslo v Hyde Parku je rozhodně horké, stejně jako bylo horké v Poslanecké sněmovně. Já po té dvouleté epizodě, kdy zasedám ve sněmovně, musím říct, že sněmovna není úplně odlišná od toho, jak vypadá průřez společnosti, to znamená, ano, asi by měla být možná větším etalonem morálky, ale bohužel někteří lidé, i mí kolegové, se třeba dopouštějí expresivnějšího výroku. Já bych jej třeba nepoužil. Já jsem jednou jakési slovo použil a potom jsem se následně ihned omluvil, protože se člověk nechá strhnout. Ta atmosféra je samozřejmě jiná, je vypjatá. Nechci své kolegy omlouvat, samozřejmě ten obrázek, který lidé viděli, nebyl úplně nejlepší. Na druhou stranu je dobře, že to bylo prostě veřejné, že občané viděli, jakým způsobem se poslanci o této skutečnosti baví. Je to možná dáno i tím, poslední věta v této problematice, že ta kauza je poměrně hodně exponovaná a je, že už je i dlouho probírána a že jsme prostě v situaci, kdy si každý chce v té dané věci říci své.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A není tedy čas na to, vzhledem k tomu, jak se poslanci chovají, rozpustit sněmovnu a uspořádat nové volby?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Podívejte se, kdybychom měli rozpouštět sněmovnu podle toho, jak se poslanci chovají, tak máme volby co tři měsíce a já si myslím, že to si nepřeje ani žádný volič.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Na předčasné volby to tedy není teď?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já myslím, že z tohoto důvodu ne, ostatně paní kolegyně.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A z jiného důvodu?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ptáte se na tento důvod. Ne, já si nemyslím, že to v tuto chvíli není na předčasné volby, protože tyto předčasné volby by byly dalším uvržením do chaosu této země.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Hynek na chatu: "Jaký je váš názor na paranoidní chování Kalouska? Proč si vymýšlí konspirační teorie o tom, že za vším stojí mafie uvnitř policie. Myslíte, že důvodem jeho chování je strach, že by mohl skončit ve vězení?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si myslím, že takovéto podsouvání chování panu Kalouskovi je zbytečné. Já jsem zde jaksi poměrně snad podrobně vysvětlil, proč pan ministr Kalousek musí mluvit. On musí mluvit, protože je skutečně gestorem toho zákona, on jej musí vykládat. Jestli jeho chování je paranoidní nebo jestli si myslí, že v dané policii je určitá skupina mafie, já tyto poznatky nemám, a proto prostě nemůžu samozřejmě tyto jeho výroky komentovat. Na duhou stranu chápu jeho rozhořčení, pokud například týdeník Respekt napíše, že se udála nějaká schůzka údajného emisara ministra Kalouska s protikorupčním útvarem, který požádal o vydání paní Parkanové, následně to ředitel toho útvaru jednoznačně, jednoznačně popře, ale mezitím se tady dva dny diskutuje o tom a jeho jméno je vláčeno, jako by on byl ten, který takovéto konspirační schůzky plánuje a organizuje, tak to je nefér. Já si myslím, že i novinář by měl nést odpovědnost za to, že pokud někdo jaksi odpovědně a  relevantně vyvrátí, že jeho informace jsou nepravdivé, tak by měl prostě se jednoznačně omluvit, a to já jsem se zatím nesetkal. Omluvy vůči.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, ale ty informace někdo musel novinářům říci, to novinář si to jen tak nevymyslí, že jo.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

No, to říkáte vy.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Novinář si to jen tak nevymyslí.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

To říkáte vy.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Chat, Martin z Pomuku: "Dobrý večer, měl by odstoupit Kalousek nebo Kubice? Pokud je zde zvůle policie, tak svůj resort Kubice nezvládá. Pokud Kalousek lže, měl by odejít sám."

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Je třeba říci, že pan ministr Kubice nemá žádné přímé pravomoci dovnitř policie, to znamená, v tuto chvíli nelze, tento spor není o tom, jestli má pravdu Kubice či Kalousek, to si myslím, že takhle není. Je to spor o právní názor.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, ale pokud bude pochybení policie, pokud připustíme, že Miroslav Kalousek má pravdu, je tady závažné pochybení policie, je to policejní zvůle, to by v tom případě platilo to, co říkal Miroslav Kalousek, kdyby policie takto záměrně konala, tak by asi ministr vnitra měl něco dělat nebo neměl?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si myslím, že ty, já si myslím, že neměl, protože policie by neměla být ani pod přímým dozorem výkonné moci. Prostě tady je systém, který jsme jaksi my oddělili. Policie podléhá státnímu zastupitelství, máme jasně dané etapy v rámci trestního řádu, kdy státní zástupce může do toho vyšetřování vstoupit aktivně a tak dále. Pan ministr Kalousek nebo pan ministr Kubice do toho samozřejmě vstupovat nemohou. Mohou podat relevantní stanovisko a pan ministr Kubice může maximálně požádat o stanovisko policejního prezidenta. I odvolávání policejního prezidenta je přísně svázáno zákonem a v zásadě je v dnešní chvíli nemožné, to jsou velmi výjimečné případy, kdy lze odvolat policejního prezidenta. To znamená, myslet si, že výkonná moc může vyvozovat nějaké osobní personální závěry z toho, že údajný vyšetřovatel někde pochybil, je značně mylné. My bychom měli stát.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, a vy tak, vy tak rádi mluvíte o té politické odpovědnosti, tak neměl by nakonec, až ta kauza skončí, jeden z nich odejít? A přijmout tu politickou odpovědnost. Buď Kalousek jednal špatně, tudíž by měl přijít politickou odpovědnost a odejít, anebo špatně pracuje policie, a pak by měl politickou odpovědnost přijmout ministr vnitra a odejít.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Dobře, ale víte, kolik takovýchto policejních obvinění, dokonce obžalob je vzneseno. Je jich prostě ročně určitě desetitisíce, bych tipl, já to samozřejmě přesně nevím a pokud by za každé nepravdivé obvinění měl policejní, teda ministr vnitra odstupovat, tak je to samozřejmě nesmysl.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Čili na odstoupení ministrů, až ta kauza skončí, pokud to bude do konce volebního období samozřejmě, tak to nevidíte? Na odstupování jednoho z těchto dvou ministrů?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já myslím, že ne, já bych byl rád, kdyby se do konce volebního období skutečně prokázalo, jaký je správný výklad toho zákona a k tomu se bude muset vyjádřit i státní zástupce, možná, že se to dozvíme v řádu několika týdnů, možná i třeba kratší doby, já to nevím. Ale předpokládám, že se v tu chvíli někdo k tomu bude muset relevantně vyjádřit.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pojďme na Facebook, Adéla se vás ptá: "Pokud by výrok ´Když se nezastřelí, měl by vyšetřovatel CASA rezignovat´ pronesl vysoce postavený politik, řekněme, opoziční strany, jak byste jej vyhodnotil? Jako právník, jako politik, jako občan údajně civilizovaného demokratického státu?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Podívejte se, pokud tento výrok někdo pronese, tak si myslím, že to bylo velmi expresivně, že to nemyslel, nebylo vůbec myšleno vážně. Já bych tato slova nikdy nepoužil.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tak on to, dobře, ale tak řekl to Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Týden 4. července. "Já jako křesťan nemohu doporučit vyšetřovateli ani dozorovému státnímu zástupci, aby se zastřelili a, upřímně řečeno, když ne zastřelení, tak rezignace je ta jediná možná varianta," uvedl Kalousek pro online deník Týden.cz.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já mohu samozřejmě říci, že já bych tyto slova nepronesl. Pokud je pronese pan ministr, tak je vidět, že je pronesl v určité nadsázce, expresi, nic takového samozřejmě se dít nemá, to je nepochybné. Na druhou stranu, já chápu, pokud někdo zde ustáleně 10 let vykládá nějakým způsobem zákon a někdo jiný přijde s nějakou objevnou teorií a začne ho vykládat prostě jinak, tak to působí dojmem buďto teda naprosté účelovosti nebo jistého lajdáctví.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Byla to ale chyba, že se toho dopustil?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si myslím, že pan ministr by měl volit slova, je to prostě v demokratické společnosti slušné, ale já to jeho rozladění skutečně chápu, protože ten úřad si tento výklad nevymyslel teď. Ten je tady setrvalý, je od sociálně demokratických vlád, až samozřejmě po pravicové vlády. Prostě naráz máme nový právní výklad a my jsme vrženi do nové právní situace v tomto případě.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pan Kašák na chatu: "Já jako křesťan."

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

To jsme již slyšeli.

Daniel TAKÁČ, moderátor

"Doporučuji Kalouskovi, aby se zastřelil, ale upřímně řečeno," tak o tom jsme teď mluvili. "Souhlasíte nebo vidíte jiné varianty budoucnosti pro vašeho stranického bosse?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si myslím, že jsme tento dotaz zodpovídali, ale on je samozřejmě posunutý dál. Jediná varianta je to, že se prostě.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ta rezignace, ano.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ta rezignace. Já si myslím, že rezignace pana.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ale takhle, jestli toto platí na Miroslava Kalouska, aha, tak jestli to takhle vidíte?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

To původní stanovisko, pokud vím, byl skutečně pan ministr Sobotka. Já nevím, jestli to byl ještě někdo před ním, máme tady stanovisko pana ministra Sobotky. Pokud by se jevilo ta výkladová praxe ministerstva dlouhodobě nesprávná, tak samozřejmě někdo by za to měl nést politickou odpovědnost.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ne, ale ta otázka míří trošku někam jinam. Ono se to, jak to vyznívá stejně, jak to pan Kašák napsal úplně stejně, jak to řekl Miroslav Kalousek, ale on to vztahuje k ministru Kalouskovi: "já jako křesťan nemohu doporučit Kalouskovi," tam bylo to nepochopení.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Jo, aha.

Daniel TAKÁČ, moderátor

"Aby se zastřelil, ale, upřímně řečeno, když ne zastřelení, tak rezignace je ta jediná možná varianta." Stejná věta od našeho diváka mířící na ministra financí a otázka: "Souhlasíte nebo vidíte i jiné varianty budoucnosti pro vašeho stranického bosse?" Tak to se omlouvám, že jsem to zamotal.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Tam, já myslím, že ta varianta je prostě ta, že se jenom ukáže, jaký je skutečně správný výklad zákona. Nic víc k tomu já dodat nemohu.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Rezignaci Miroslava Kalouska vy si nepřipouštíte?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ale nevím z jakého důvodu, když pan ministr pouze tedy říká, že interpretuje zákon. Možná, že volí teda expresivní výrazy, tomu já nemůžu jaksi zastírat nebo říkat, že tomu tak není. Na druhou stranu on chce upoutat pozornost, aby si lidé uvědomili, že to není tak jednobarevný příběh, jak se možná jeví.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobrý večer. Jste na lince Hyde Parku a můžete se ptát Stanislava Polčáka. Kdopak má otázku?

divák

Dobrý den. Tady Martin Pavlíček. Já vám volám, protože bych chtěl vašemu hostu položit pár otázek samozřejmě. Zaprvé bych se ho chtěl zeptat na jeho názor na argument pana Kalouska, že prý, i když se očistí paní Parkanová u soudu, tak vlastně se neočistí v očích veřejnosti, pravděpodobně ani v očích médií, které vlastně zveřejní /nesrozumitelné/, ač si myslím, že to je sice pravda, ale to není /nesrozumitelné/ toho, jestli bude vydána, nebo nevydána nebo že byla vydána, ale toho, že to tak prostě ve veřejnosti momentálně je a že to je chyba naší, chyba lidí jako takových a mají právo dělat tuto chybu a prostě z takovýhle chyb se můžou poučit nebo prostě je to jejich /nesrozumitelné/, jestli bude vydána. To zaprvé.

Za druhé, už rozhodně dál, že pokud v tomto případě bude paní Parkanová vydána, tak ve všech těch obdobných případech budou vydáni pravděpodobně i ostatní politici. Což si zase myslím, že není žádný problém, pokud ona navíc tak skálopevně věří, že by se před soudem obhájila, tak jaký má z tohohle problém? Zaprvé a za druhé přece to je velká příležitost pro naše občany, aby se naučili pracovat vlastně s politiky před soudy a tak dále, s tím, jestli jsou očištěni a ne a věnovali tomu víc pozornost. A pak se chci zeptat na jeho názor na nápad pana Kalouska, že by měla být zrušena tedy poslanecká imunita úplně, a to jsou asi všechny.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Martine, děkujeme za otázky. Tak, pojďme na to, tak jaký máte názor na to, na Kalouskův argument, že i když se soudně očistí Vlasta Parkanová, tak v očích veřejnosti se vlastně neočistí. Lidé mají právo takto se chovat.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Samozřejmě tady asi může být právě takové to rčení, že na každém šprochu pravdy trochu. Ono se může jevit, že policie pro občany by přece nežádala o vydání paní Parkanové, pokud by nebyla přesvědčena, že ta její vina je jednoznačná a průkazná. A pokud takhle vrhnete toto jaksi obvinění do veřejného prostoru, tak ti lidé už o tom jakoby nespekulují, může z nich zůstat prostě pachuť z toho, že takovéto obvinění bylo vzneseno a paní Parkanová má velmi známý obličej. To prostě není anonymní politik, který může druhý den, poté, co bude obviněn, prostě říci: "Ano, já jsem byl obviněn." Vždycky bude na ní jakýsi stín ulpívat, protože média, to se stalo i v případě pana Humla. Pan Huml tedy nebyl vydán k trestnímu stíhání, nechci prostě zabíhat do detailů. Jeho kolega byl trestně stíhán, následně byl tedy.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ano, a u soudu to skončilo tak, že se nic nestalo, /souzvuk hlasů/ rozhodnutí, já si to s dovolením zkrátím, ale.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ano, ale neustále je, ano, ale neustále je.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ale je to důvod pro to vydávat, nevydávat Vlastu Parkanovou?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

To nevím, já chci jenom říct, že ale neustále i pan Huml je prostě uváděn v kategorii jakýchsi problematických poslanců. Já jsem prostě ty titulky viděl ještě před 14 dny, kdy se uváděl nějaký souhrn. To je prostě špatně. Paní Parkanová má pravdu v tom, že na ní bude vylit rozhodně hektolitr špíny a ona na konci příběhu může dostat malé mýdélko k tomu, aby se z této špíny umyla. To prostě v tom veřejném prostoru může trvat velmi dlouhou dobu a nemyslím si, že politik je toho sám schopen.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pokud vydána bude, tedy byla vydána už dokonce, měli by v obdobných případech být vydáni i ostatní politici?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

No, já si právě myslím, že pokud teda byla vydána v tomto případě na základě tohoto právního výkladu, no, tak, se prostě holt by měla policie zaměřit i na další případy, kdy bylo postupováno přesně takto podle zákona, podle policie chybně, protože mě by zajímalo, s jakou metodou byl realizován pronájem gripenů. Víme, že pan exministr John realizoval údajně 68 nákupů právě bezpečnostních materiálů nebo specifických materiálů.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Na základně stejného dobrozdání ministerstva financí?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Na základě stejných postupů, to znamená, že nebyly.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Čili ano, mělo by se to týkat i ostatních politiků.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Musí se to týkat i ostatních politiků a policie by právě potom měla postupovat rovným způsobem. Ona říká, že na dalších případech pracuje, jsem zvědav, jestli teda dospěje ke stejným závěrům.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Co říkáte návrhu Miroslava Kalouska na to, aby se imunita zrušila úplně?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já musím říci, že ten návrh má jistou logiku, protože v této situaci, pokud i v takto sporném případě byl politik vydán, tak do jisté míry asi ta imunita potom ztrácí zcela smysl. Problém je v tom, že se na takovémto návrhu musí shodnout obě dvě komory, to znamená, jak Poslanecká sněmovna, tak Senát. Já si myslím, že na úplném zrušení se prostě tyto dvě komory neshodnou, ani jedna není přehlasovatelná, takže je třeba spíše tu imunitu upravit. Je jí třeba výrazně omezit. Já sám jsem hlasoval pro výrazné omezení a vždycky hlasovat budu. Jediné, co.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, a kdyby to Miroslav Kalousek předložil, tak to podpoříte to úplné zrušení a navrhnete.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

To podpořím, ale jsem si.

Daniel TAKÁČ, moderátor

To?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Pardon. Co?

Daniel TAKÁČ, moderátor

Navrhnete to nebo spolunavrhnete to s Miroslavem Kalouskem?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já to klidně připodepíšu, s tím já problém nemám. Problém je v tom, že jsem si vědom, že prostě v Senátu to neprojde a potom bychom měli nalézt teda nějakou kompromisní variantu v rámci Senátu, neboť ČSSD přesvědčí své senátory, že teda budou pro absolutní zrušení imunity a máme prostě pokoj. Měli bychom zachovat takzvanou indemnitu na hlasování ve smyslu projevů ve sněmovně, co tam člověk kdy řekne, to je standardní v západoevropských zemích. Ale pokud bysme se na tom shodli, nechť je tak klidně imunita zrušena. Já si myslím, že k tomu nedojde, a proto je důležité alespoň tedy výrazně omezit. A ještě řeknu jeden postřeh. Myslím si, že v případě, kdy by ta imunita byla částečně zachována, tak by měla být zachována pouze na dobu trvání mandátu, to zaprvé. A ještě bych navrhl, mě to napadlo před několika dny, aby ta žádost policie do sněmovny byla doprovázena i souhlasem toho státního zástupce, protože my dneska víme, že policie může sama o sobě rozhodnout o tom, že požádá o vydání někoho a na to stanovisko státního zástupce se v zásadě čeká. My ho ani dneska nevíme. Není součástí trestního spisu, nikdo.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, tedy chcete, aby to /nesrozumitelné/ připodepisovat.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Takže bylo by vhodnějším, aby se tady ten pro jistotu rozšířil, aby právě ta žádost byla jaksi posvěcena i příslušným stanoviskem dozorujícího státního zástupce.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobrý večer. Další z vás na lince Hyde Parku, můžete se ptát. Kdopak tu s námi je.

divák

Hezký dobrý večer. Mencl, Srby u Nepomuka. Já zdravím vašeho hosta, pana doktora Polčáka. Pane doktore, vy jako právník jste si vědom toho, že jsme po revoluce v roce 89 převzali řadu zákonů z období totality. Já vám chci připomenout jeden zákon, zákon číslo 165 z roku 1950 na obranu míru. Na základě tohoto zákona bylo na paní Parkanovou, na Schwarzenberga, Havla, Bartáka, Klause, Sobotku, Topolánka a Vondru v listopadu roku 2008 podáno trestní oznámení právě pro porušení tohoto zákona v souvislosti s instalací amerického radaru na Brdech. Pro, pro nějakou formální chybu bylo z vyššího státního zastupitelství vráceno a než se podařilo autorům tu věc napravit a poslat to zpátky, tak Poslanecká sněmovna iniciativně tento zákon zrušila. A právě aby nemohlo k tomuto trestnímu stíhání dojít, takže to se ptám, jestli.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A vaše otázka, pane Mencle, prosím.

divák

No, tak, se ptám pana doktora Polčáka, jestli si je vědom toho, že paní Parkanová už jednou trestnímu stíhání unikla a v souvislosti s tou diskusí, která teďka tady proběhla, tam se několikrát bylo zmíněno, jestli by pan Kalousek neměl rezignovat na svoji funkci. Já si myslím, že to ani nebude potřeba, protože 5.července, když byl pan premiér v Bruselu, byl na koberečku u pana Barrose a tam mu bylo jednoznačně uloženo, že, anebo vláda padne, budou všichni rezignovat, anebo nepřijde do České republiky ano jedno euro dotací, a to je jako definitivní rozhodnutí, to je především stanovisko Německa, které zjistilo, že 80 procent všech těch dotací se rozplynulo, bůhví kde.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Rozumíme, pane Mencle, děkujeme za otázku. Na shledanou. Tak, Vlasta Parkanová už jednou unikla trestnímu stíhání v souvislosti s tím zákonem, který pan Mencl jmenoval. Jste si toho vědom?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ne, vědom si toho nejsem, protože samozřejmě i v té době byla paní ministryně tehdejší, pokud vím, samozřejmě poslankyní, to znamená, ta kauza by se odehrávala veřejně, to znamená, policie by musela o vydání paní poslankyně tehdejší požádat, což se nestalo.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, to pan Mencl říká, že z jakýchsi formálních, drobných důvodů bylo odmítnuto.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ne, ne, ne, on říká, že to bylo proto, protože ten zákon o ochraně míru byl zrušen. Já musím říci, že zákon o.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ne, on říkal, že z formálních důvodů bylo to trestní oznámení vráceno a než se stačilo připravit, tak se jim podařilo zákon zrušit.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Tak byl zákon zrušen, ale já myslím, že zákon.

Daniel TAKÁČ, moderátor

To znamená, už jednou unikla trestnímu stíhání.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

O ochraně míru byl oblíbenou otázkou na právnické fakultě, protože je takovým chytákem. Já si myslím, že na základě tohoto zákona nebylo možno tehdy nikoho stíhat. Na druhou stranu prostě nechci se o to přít. Dneska máme komplexně nový trestní zákoník, ke stíhání paní Parkanové v té době nedošlo, policie o ni nepožádala, takže je zbytečné o tom spekulovat. Já si nejsem vědom toho, že by paní Parkanová právě na základě nějaké formální kličky tehdy spolu s ostatními unikla tomu trestnímu stíhání. To skutečně ne.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Bude muset vláda padnout, abychom dostávali dotace? U Barrosa se prý rozhodlo, že to je jediná podmínka pro to, abychom se dostali.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Pan divák hovořil o tom, že má tyto informace, že pan Barroso, respektive pan Nečas byl na koberečku u pana Barrosa. Já samozřejmě na tom koberečku nebyl a nemyslím si, že by Evropská komise mohla diktovat České republice, kdo bude ve vládě, či nikoli. Takže tuto spekulaci já nemohu potvrdit ani vyvrátit, ale vidím ji jako krajně nepravděpodobnou.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Občan na chatu: "Dobrý večer. Podle slov Vlasty Parkanové sama na ministerstvu obrany jednala dle zaběhnuté praxe, takže tam byl buďto neskutečný, slušně řečeno, nepořádek nebo naopak perfektně zaběhnutý systém zkorumpovaných předražených nákupů. K jaké variantě se vy osobně přikláníte?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já myslím, že Občan, pokud se ptá, tak ještě zapomněl tu třetí variantu, anebo prostě ten, ta praxe byla zákonná, to je ten třetí výklad. Já samozřejmě nechci posuzovat, kdo má prostě či nemá pravdu. On říká.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře. Takže nepořádek, korupční systém, anebo mizerné zákony? K čemu se přikláníte?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já nemohu vyloučit ani jednu ze tří těch variant, protože já nevykládám ten zákon, ale ten úřad, kterej ji vykládá, říká, že tento, tato praxe byla a je i v současnosti souladná se zákonem a jestli teda má někdo, či nemá pravdu, se v zásadě dozvíme možná, že v řádu několika týdnů nebo bohužel pro paní Parkanovou třeba i let.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Chat, Václav: "Souhlasíte s panem Kalouskem, že zákon pro nákup drahých zbraní neukládal povinnost výběru nejlevnějšího dodavatele, můžete doložit, že jste byl vy či pan Kalousek během let působení ve sněmovně aktivní ve prospěch potřebné změny zákona? Pokud ne, tak proč?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si jenom ještě velmi rychle přečtu tu otázku.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Jestli souhlasíte s tím, že se při nákupu drahých zbraní není povinnost výběru nejlevnějšího dodavatele?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si myslím, že právě v případě specifického vojenského materiálu je to velmi složité. Protože podívejte se, já bych si tipl, že určité typy zbraní je schopen nejlevnější vyrobit například syrský režim nebo režim v KLDR, a přesto právě z těchto specifických politických důvodů, byť bychom ty zbraně mohli třeba tam nebo tyto vojenské materiály mohli v těchto zemích nakoupit rozhodně levněji, tak se to prostě neděje. Samozřejmě každý řádný hospodář by měl ověřit, zdali prostě při nákupu dochází k tomu, že ta cena je přiměřená, že je nakupováno za, že za to zboží dostáváme adekvátní protihodnoty.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A to Vlasta Parkanová udělala?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si myslím, že jednoznačně, protože byla dokonce zřízena, pokud já vím, zabýval jsem se alespoň částečně tou kauzou potom do detailů, byla zřízena komise pro nákup letounů CASA a ta se vyjadřovala i k otázce ceny a neměla proti ní žádných námitek, to znamená, tam sedělo několik desítek odborníků a ti podle mého názoru daleko relevantněji prostě byli schopni posoudit, zdali ta cena je, či není adekvátní. Je třeba říci, že na nákup letadel CASA byly i v rámci státního rozpočtu vyčleněny speciální programy na tento nákup, to znamená, v rámci státního rozpočtu byla vyčleněna určit kapitola a ta částka, za kterou se to nakoupilo, nebyla převýšena, nebyla nad to, co bylo vyčleněno ve státním rozpočtu, takže samozřejmě já mám pochybnosti taky o tom, jestli ta cena byla objektivně nejsprávnější, ale nevím.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Takže je dobře, že se to vyšetří? Včetně paní Parkanové?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ano, ale já si nejsem jist, jestli někdo může unikátní vojenský materiál v tuto chvíli prostě říct, že je někdo schopen jinak objektivně ocenit. Pokud American Appraisal říká, že prostě je to schopen udělat, tak si myslím, že vstupuje na tenký led, protože potom by bylo asi možné i toto přezkoumat, toto ocenění. Já předpokládám, že to paní Parkanová a ostatní navrhnou tento přezkum a budeme vědět prostě, s čím se potážeme. Já si nemyslím, že u vojenského materiálu je to jednoduché.

Daniel TAKÁČ, moderátor

To znamená, zákon je v pořádku, anebo je potřeba změnit, a tudíž platí ta otázka, jestli jste pro tu změnu něco udělal?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si osobně myslím, jak jsem řekl, že každý, kdo pořizuje za veřejné peníze, by měl ověřovat tu cenu. To je nepochybné. Paní Parkanová.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A nařizuje mu to náš zákon? To je teď už ta druhá část té otázky, jestli je potřeba příslušné zákony pro nákup této techniky měnit a pokud ano, tak jestli jste pro to něco udělal?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Myslím, že k té změně i došlo ve výkladovém postupu ministerstva. V současném období, pokud vím, tak jsou tam jiné metody, ale v dané období to prostě byla zákonná metoda, já nemám důvod ji zpochybňovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobrý večer. Další z vás na telefonu Hyde Parku, můžete se Stanislava Polčáka ptát. My vás posloucháme, jste ve vysílání Hyde Parku, povídejte.

divačka

Dobrý večer. Jiřina Skalská. Já bych rozvinula.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobrý večer.

divačka

Poněkud otázku pana Václava, který tu byl předchozí. Já bych se právě chtěla zeptat, jestli po těchto zkušenostech by nestálo zato ten zákon změnit, protože jestliže TOP 09 je iniciátorem zákonů, které dopadají na seniory, handicapované rodiny s dětmi, jestli by neměli také se podívat na zákon, který by mohl státu, a tedy daňovým poplatníkům ušetřit velké peníze do budoucnosti, zda to není dokonce jejich povinnost. Děkuji.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Děkujeme, Jiřino.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Víte, já si u tohoto případu nebo obecně u těchto specifických nákupů nejsem zcela jist, protože vemte si, že budeme nakupovat například zařízení pro modernizaci jaderné elektrárny a můžeme ji samozřejmě pořídit možná v nějaké konstelaci od Ruska nebo od Francie, Ameriky nebo od zmiňované komunistické Číny například. A já osobně si myslím, že prostě v těchto případech je třeba respektovat i nějaká mezinárodně politická rozhodnutí, kdy byť byste na trhu možná, jestli nějaký relevantní trh v dané věci lze najít, byste mohli nakoupit levněji, ale prostě z různých, mezinárodně politických důvodů to učinit nemůžeme a ty výjimky v případě nákupu takto specifických materiálů má každá země. Prostě nejde nakupovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, ale máme na to dostatečný zákon? Na to se Jiřina ptala. Vždyť i zákon může obsahovat konkrétní výjimky, nějaké z politických důvodů například, ale máme ten zákon dostatečný, aby tam, kde nejsou tyto důvody, se skutečně koupilo to nejlepší a nejlevnější?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Podívejte se, ty důvody, kde jsou specifické, jsme tímto probrali. Byly jednoznačně novelou zákona o veřejných zakázkách, které projednala tato sněmovna a schválila, zúženy, to je třeba jednoznačně občanům říci a dnes se tyto důvody vztahují na minimum případ. I Evropská komise, pokud posuzovala nákup právě těchto vojenských letounů, tak, pokud vím, tak sdělila, že sama jednala, že se jednalo o vojenský materiál a že samozřejmě měli zvláštní zacházení z hlediska zákona o veřejných zakázkách.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Chat, Casič, pan Casič, aha: "CASA zprostředkoval a rýžoval z nich Omnipol. Omnipol vedl Háva. Háva je blízký přítel Kalouska. Kalousek dehonestuje policii, která to chce prošetřit. TOP 09 k tomu mlčí. Co na to vaše svědomí?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Mé svědomí, já samozřejmě tuto linku takhle nevidím. Já nevím, jestli prostě pan Háva v současné době nebo kdy vedl Omnipol. Je to možné, nechci to vyvracet. Pro mě je důležité, abysme ověřili v případě tady tomto, což si myslím, že se tedy nestalo, to byl i důvod potom mého rozhodnutí, proč jsem hlasoval proti vydání paní Parkanové, zdali ty objektivní zákonné, trestněprávní okolnosti pro její další trestní stíhání byly či nebyly dány. TOP 09 by měla hájit princip právního státu, to jednoznačně a mezi ten princip právního státu patří i to, že se musí postavit samozřejmě do jisté míry buďto neuvěřitelnému lajdáctví, anebo jisté účelovosti, a to nám předepisuje ústava v případě, kdy se rozhoduje o vydání poslance či senátora. Já si myslím, že jsme svojí roli dostáli. Je i řada kolegů u nás v poslaneckém klubu, tuším, že 7, kteří hlasovali pro vydání. Ne proto, že by si mysleli, že paní Parkanová je vinná nebo že něco skutečně udělala, ale protože si myslí, že institut imunity nepatří do demokratického právního státu. Do demokratického právního státu patří to, že ty moci jsou jednoznačně odděleny, ale musí být, existovat určitý zádržný mechanismus, abychom se mohli bránit, ať běžný občan, nebo i politik zjevné zvůli.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A tu linku, tak jak tady byla naznačená, to vy můžete vyloučit, že neexistuje?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já to nemůžu vyloučit. Prostě já o těchto linkách nic nevím, skutečně.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Klaudie na Facebooku: "Dobrý večer, co vedlo 7 poslanců TOP 09 k tomu, aby hlasovali pro vydání kolegyně Parkanové? Znamená to, že se neztotožňují s argumenty pana Kalouska a že je nepřesvědčil ani jeho dnešní životní výkon?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já jsem to tady.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Vy jste tedy říkal, že oni nesouhlasí s existencí imunity jako takové v právním řádu. Proč?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Musím říci, že my jsme o tom vedli dokonce debatu už v roce 2009 či 10, kdy se připravoval náš volební program a je řada kolegů, kteří prostě imunitu jako takovou neuznávají. Já jsem jejich stanovisku rozuměl. Prostě ty, ať tak, či tak, vždy chtějí hlasovat pro vydání. Současná ústava, která platí, říká, že by se mělo ověřit právě to, zdali ta policejní žádost není předmětem té zvůle nebo jakéhosi šlendriánu, to já už nechci prostě dneska rozvádět a my, kteří jsme hlasovali třeba proti tomu vydání, jsme měli za to, že ta policejní žádost byla minimálně nedostatečně zdůvodněna. To bylo všechno.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Na chatu: "Nezdá se vám divné, proč váš místopředseda Kalousek předvedl veškerý, převedl veškerý svůj majetek na manželku a na své děti? Vysvětloval vám na klubu, co ho k tomu vedlo?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já jsem zaznamenal pouze to, že to bylo řešeno v souvislosti s rozvodem. Pokud je myšleno na tady tento konkrétní případ. Je to běžné, že společné jmění manželů je vypořádáváno takto. Nevím, že by převedl veškerý svůj majetek, o tom já skutečně nevím nic. Pokud je na tom.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Na klubu jste to neřešili, vysvětlení nebylo z jeho strany?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ne, pokud by na tom bylo cokoli podezřelého, nechť se to vyšetří, nechť kdokoli podá trestní oznámení, ale já o tom nevím zhola nic.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Hana na chatu: "Proč zůstává poslancem pan Besser, který lhal ve svém majetkovém přiznání, podnikal s usvědčeným korupčníkem a nikdy nedoložil, z jakých peněz si pořídil nemovitost na Floridě. Nebylo to z úplatků? Neměl by rezignovat na poslanecké a stranické funkce?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si myslím, že právě politika je souborem jistých mýtů a tady jich je několik. Zaprvé je třeba říci, že pan poslanec Besser měl obchodní podíl v obchodní společnosti, která vlastnila nějaký byt, to znamená, není pravdou to, že on by zatajil i to majetkové přiznání, jednoznačně rozlišuje, jsou tam prostě majetkové hodnoty právě typu nemovitostí a jiných právě podílů v obchodní společnosti.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, dobře, ale on to neuvedl, on to neuvedl.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Mu se stalo to, mu se stalo to, že neuvedl, že neuvedl.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Svou účast ve společnosti vlastníci nemovitosti na Floridě.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Svoji účast ve společnosti, která vlastní tu nemovitost. On za to tu politickou odpovědnost nesl.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Takže lhal v tom majetkovém přiznání, když to tam nenapsal?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Nemůžu říct, že lhal, prostě mohla na to samozřejmě taky zapomenout, na uvedení toho obchodního podílu, samozřejmě nikoli bytu, ale toho obchodního podílu. Já chci říci, že to je specifická situace, jednalo se o nějakou zahraniční společnost. Nechci ho omlouvat, on za to svoji odpovědnost musel přijmout a kdyby každý ministr rezignoval právě proto, že se dopustil, řekněme, i drobného pochybení, protože z hlediska zákona je to drobné pochybení, je o tom, skutečně on, já, pokud vím, dokonce snad nedostal ani za to pokutu, nejsem si tím jist, nevím, jak ta kauza konkrétně dopadla, ale.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, ale zase jsme u té politické odpovědnosti.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Politickou odpovědnost on vyvodil.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Podniká s usvědčeným korupčníkem, no, ale zůstává poslancem.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ano, ale já nevím o tom, že by on věděl, že podnikal s korupčníkem. Ten proces, pokud vím, nebyl nikde veřejně rozmazáván, já jsem o tom samozřejmě taky nevěděl. Pan poslanec Besser rezignoval na ministerskou funkci a myslím si, že nese za to velké politické náklady.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A to je dostatečné, rezignace na ministerské funkce, to je dostatečné, poslancem a stranické funkce, to mu může zůstat.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si myslím, že v zásadě ano, protože tato odpovědnost, kterou on přijal, byla neskutečně přísná. Kdyby každý za takovéto pochybení, připomeňme, že se to stalo panu ministru Čunkovi, já nevím, kterým všem dalším, hnedka ihned rezignoval prostě na svoji funkci, tak bychom byli asi příkladem jaksi politické kultury.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, ale ptám se na úplně všechny funkce. To myslíte, že není nezbytně nutné?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já myslím, že toto bylo dostatečná, dostatečná reakce. Ostatně voliči to budou moci posoudit. On byl dlouholetý dobrý starosta města Berouna. Pokud se dopustil tohoto pochybení, tak si myslím, že za to ty náklady již nesl.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A vy jste říkal, že to nemusel vědět, že byl trestně stíhán, to se, myslíte, že když dva lidé spolu podnikají, že se to neví, že ten druhý je trestně stíhán a odsouzen, pravomocně odsouzen ve dvou případech?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já jsem se ho na toto, přiznám se, že jsem se ho na tuto okolnost skutečně ptal. A on mi řekl do očí: "Já jsem nevěděl, že on už je odsouzen pravomocně." Údajně i v danou dobu se to nevědělo, ten pán si nepřebíral rozsudek, nevím, jak to prostě konkrétně bylo, pan ministr Besser, já nemám důvod pochybovat o jeho slovu, pokud jsem se ho na to ptal, řekl, že to nevěděl v danou chvíli.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Chat, TOP = tlupa odporných pokrytců: "je správné, že zakázku na nový IT systém ministerstva práce a sociálních věcí dostala bez výběrového řízení firma Vítkovice Solutions, která je přes firem IDTAX spjatá s ministrem Drábkem a náměstkem Šiškou? Neměl by Drábek odstoupit, když nový systém stále nefunguje?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si zaprvé nemyslím, že ten nový systém stále nefunguje, ale pokud vím, náklady na provozování toho systému za starého období byly, tuším, 1,6 miliardy korun a již v této chvíli se dosahuje úspor, které jsou na bázi asi 300 milionů korun a ten.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, ti, co to rozporují, ale tvrdí, že ty částky nejsou srovnatelné, protože do každé se počítá něco jiného, že nejsou úplně srovnatelná data.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Nejsem si jistý, jestli je to předmětem toho dotazu, ale pokud já mám podklady z ministerstva práce a sociálních věcí, tak ten systém dnes již generuje významné úspory. To je pro mě jako poslance a myslím, že pro každého daňového poplatníka důležité. Tady je.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A už garantujete stoprocentní funkčnost? Možná už těch problémů není tolik, anebo už jsou úplně všechny pryč?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já to nevím, ale myslím si, že již ten systém byl snad doladěn. Nevím o tom, že by dnes byly problémy s tím, že ten systém by nefungoval. Byly porodní bolesti, i když se zaváděl ten minulý systém, tak to už se samozřejmě neví, že tam bylo celá řada prostě porodních bolestí. Vždycky to tak je. Když se kácí les a chcete šetřit, tak prostě lítají třísky. To prostě každý rozumný hospodář ví.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Máte jasné vysvětlení k tomu majetkovému propojení na tu firmu, která dodávala ten systém?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si myslím, že to tak nebylo, že pan ministr Drábek.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Myslíte nebo víte? Vysvětlil vám to a doložil vám to pan ministr jasně na klubu?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Vím to, že pan ministr Drábek z té firmy odstoupil před tím, než vůbec vstoupil do politiky, než se stal poslancem. To znamená, tuto vazbu, kterou zde někdo naznačuje a nakonec se postupovalo podle vládního usnesení z roku 2008, on tehdy vůbec poslancem nebyl, takže pochybovat o tom, že on nebo vznášet tyto výhrady, že on je jaksi napojený na tu firmu, je pasé, protože on z té firmy odstoupil dávno před tím, než vstoupil do politiky.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Na chatu Radim: "Pane Polčáku, jak to vlastně dopadlo s tím pozemkem na okraji Prahy? Jak jste na něj půjčil firmě BJP Klánovice 7,5 milionu a pak jste si na pozemek nechal zřídit zástavní právo. Co to bylo za kulišárnu?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Podívejte se, já samozřejmě mohu k tomu říci to, co je možné a je veřejně dohledatelné. Jednalo se o nákup nemovitostí od soukromých osob pro soukromé osoby. Já jsem tam figuroval jako advokát a samozřejmě jako advokát musím ctít advokátní tajemství. Nemohu v té věci více hovořit. To je asi jako podobné, kdybych poskytoval právní služby tomu tazateli a potom se o nich veřejně šířil. Mně zákon neumožňuje tyto věci veřejně diskutovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, ale když tady jste půjčil firmě BJP, to byly vaše peníze nebo to nebyly vaše peníze?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Jednoznačně to nebyly moje peníze, to samozřejmě.

Daniel TAKÁČ, moderátor

7,5 milionu jsou jiné peníze.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Byly to prostředky, které byly ve správě, ale já nemohu skutečně odkrývat své klienty, to znamená, já to říkám otevřeně. Jednalo se o nákup od soukromých investorů pro soukromé,. Nikde to nebylo od města, státu, obce, nápadně výhodný, bylo to za tržní cenu, ale je to věc soukromého byznysu těch lidí.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A souvislost s politickou stranou, která v médiích byla naznačena, to vylučujete, že jsou to peníze, které jste vymohl pro politickou stranu?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Jistěže, jistěže vylučuju.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Chat, Klára: "Firmě Ostroj Opava odpustil ministr financí stamilionové dluhy, následně na to firma sponzorovala TOP 09. Vypadá to jako korupce. Není to korupce? Je správné a etické takto financovat svoji stranu? Neměla by TOP 09 tyto dárce odmítnout?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Opět. Pokud já vím, tak tento problém se táhne již od roku 2001, přes všechny ministry financí byl potvrzován právní výklad, že tento jaksi odpustek těch dluhů prostě je zcela po právu. Já nevím, v roce 2001 samozřejmě, co bylo právní podstatou té pře nebo tady toho konkrétního důvodu, proč byly ty dluhy odpuštěny. Pan ministr, pokud vím, se k tomu vyjadřoval tak, že je schopen kdykoli policii předložit jakékoli podklady k tomu, že postupoval správně. Víc k tomu nemohu říci. Samozřejmě, pokud by se prokázalo, že TOP 09 přijala peníze v souvislosti s tím, že nějaké firmě byly odpuštěny daňové, stamilionové dluhy, tak by to bylo jednoznačně pochybení a takovéto peníze by se musely vrátit, ale žádnou takovouto souvislosti nikdo zatím nepřednesl.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A není pro politickou stranu, aby nebyla poškozována takovýmito informacemi, lepší ty peníze tedy nepřijmout?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Obecně musím říci, že samozřejmě bych byl asi v tomto případě velmi opatrný. Já nejsem člen TOP 09, jsem člen hnutí Starostové a Nezávislí, ale pokud si kolegové jsou jisti, že tento případ prostě nesouvisí a nemá žádnou takovouto souvislost, což pan ministr garantoval a říkám, pokud vím, policie to šetřila, nevím, k jakému stanovisku teda dospěla, jestli už nějaké finální, nechci to předjímat, asi by samozřejmě politická strana měla být opatrnější, ale TOP 09 několikrát vracela nějaké dary, které prostě přišly na účet. Předpokládám, že by to učinila i v tomto případě.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Na chatu: "Před volbami 2010 Gazdík a Schwarzenberg veřejně prohlásili, že jejich vzorem jsou skandinávské země, země s vysokým progresivním zdaněním a silným sociálním systémem, kde dlouhodobě vládly sociálnědemokratické vlády. Lhali svým voličům nebo si z nich dělali legraci?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

No, znám pana kolegu Gazdíka již dlouhá léta. Myslím si, že neprohlásil, že by byly, že by byly jeho vzorem skandinávské země. Nejsem si jist tím, že by toto on byl schopen říct. U pana Schwarzenberga /nesrozumitelné/.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Já vám budu citovat z našich Otázek Václava Moravce 20. června 2010: "Není to úplně smutné, protože nás tady za ty 4 roky čeká celá řada schvalování celé řady velmi nepopulárních zákonů k tomu, abysme tu cestu, kterou tady je nastartovaná a vede přes Maďarsko do Řecka, abysme tu cestu obrátili směrem ke skandinávským zemím."

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ano, ale to je, myslím, že v úplně jiné souvislosti. Zaprvé to teda nebylo před volbami, protože vy sám jste řekl, že to bylo 20. června 2010, což už bylo teda po volbách, ale druhá věc je ta, že se zde nemyslí na stát jakoby sociálního blahobytu, ale spíš na otázku opravdu odpovědného nakládání se státními financemi, to znamená, nežít na dluh. Ta cesta jižních států, a vidíme to na Řecku, samozřejmě zdá se i Španělsko a Portugalsko vede v tomto, v tomto směru prostě k veselé cestě do pekel, kdežto ten příslib jako bych řek severnějších zemí, ať je to Německo, ať je to i Skandinávie, Dánsko, ostatní země, je odpovědnější a myslím, že v tomto kontextu to bylo takhle řečeno.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Takže vysoké progresivní zdanění ne?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Ne, já si myslím, že tu nešlo o otázku zdanění, že šlo o otázku toho, jestli se bude žít na dluh nebo ne. A my si myslíme, TOP 09.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, ne, tak když to přirovnává ke skandinávským zemím, tak skandinávské země jsou ale i toto.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Pane redaktore, ale ten kontext, který jste vy i citoval, byl jednoznačně ve vztahu k tomu, zdali se má země zadlužovat, či nikoli. Nesouviselo to s otázkou zdaňování.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Na chatu, Zdeněk: "Neměla by TOP 09 vyměnit maskota Schwarzenberga? Nedělá jen ostudu svým pospáváním ve sněmovně a na mezinárodních konferencích? Je vhodné, aby na prezidenta kandidoval člověk, který se sám označil za starého, kterému je už všechno jedno?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Zaprvé si myslím, že i pan Zdeněk by měl ctít určitou úroveň vyjadřování a samozřejmě hovořit o panu předsedovi Schwarzenbergovi o maskotovi je poměrně neurvalé, ale já to nebudu samozřejmě dále komentovat. Já jsem rád, že pan předseda Schwarzenberg se rozhodl a půjde do prezidentské volby a vidím v tom jeden zásadní smysl. Pokud by on byl zvolen prezidentem této země, tak my bychom ho nemuseli v Evropě představovat. Pan předseda Schwarzenberg má tak vysoké renomé, tak otevřené dveře, že myslím, že v tomto mu nemůže žádný kandidát, který je dnes známý, konkurovat a byl bych velmi hrdý na to, kdyby on mohl být prezidentem a mohl nás reprezentovat v zahraničí.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Na Facebooku Tatiana Kubová: "Pane Polčáku, čtete komentáře a názory vašich, často už bývalých, příznivců na facebookové stránce TOP 09? Čte je vůbec někdo z vedení strany? Pokud ano, reflektujete je? Jakým způsobem a s jakým efektem, prosím?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Mě jednoznačně zajímají názory voličů a já i ve svém jaksi mailu, který mám veřejný, odpovídám poměrně standardně, snad na drtivou většinou těch dotazů, pokud nejsou tam vulgární. Každou stranu musí zajímat, co si mysl nejen o tom její voliči, ale především i občané a myslím si, že zrovna i v TOP 09 se pravidelně odpovídá, jsou veřejné chaty našich kolegů, poslanců, senátorů, ministrů, nejen s našimi příznivci, ale samozřejmě i odpůrci na stránkách si to může každý najít.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, a na tom Facebooku právě těch reakcí tolik není v poslední době, tak jestli už třeba vás to nezajímá úplně.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Tak to budeme muset, ne, to budeme muset oživit a já se na to hnedka zeptám.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Facebook, ještě jedna otázka dnešního Hyde Parku, jestli se nám ukáže, Zuzana Dlabajová: "Dobrý večer, chápu, že bez Kalouska byste na sněmovnu nikdy jako Starostové nedosáhli, ale myslíte si, že po tom, co po jeho boku předvádíte, se najde dostatek sklerotických voličů, aby vám to vyšlo i podruhé?"

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Podívejte se, já chci říci, že spojenectví TOP 09 a Starostů je podle mého názoru jednoznačné, kryto smlouvou, my jsme si vědomi své odpovědnosti a samozřejmě chceme dodržet naše závazky. My jsme partnerem TOP 09, ale tu základní politickou odpovědnost samozřejmě nese strana TOP 09 za další směřování poslaneckého klubu vlády. My dodržíme.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Myslíte si, že vás to poškodí nebo nepoškodí, spojenectví s TOP 09 pro další volby?

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Já si nemyslím, že by nás to poškodilo, protože my jsme teprve v poločase a již se mají dostavit benefity toho vládnutí, my například bychom chtěli právě zítra schvalovat nebo pozítří schvalovat nové financování obcí a měst, které přinese peníze do našich obcí a měst napříč regiony a myslím si, že to je zrovna jedna z těch hodnot, pro které stojí za to v tomto svazku žít a myslím si, že se nemáme za co stydět.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane poslanče, děkuju za vaše odpovědi našim divákům. Tohle je jejich hodnocení. Ti, kteří hlasovali, hlasovali takhle. 87 procent z těchto hlasujících diváků vám poslalo minus, 13 procent plus. Takový je váš výsledek a já ještě jednou děkuji, že jste přišel. Na shledanou.

Stanislav POLČÁK, poslanec, 1. místopředseda STAN /TOP 09/

Děkuju. Děkuju taky mnohokrát.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pozvánka na zítřek. Zítra se bude v Hyde Parku mluvit o systému, který taky nefunguje, a dokonce nefunguje natolik, že se vracíme k tomu původnímu, mluvím o registru vozidel, zítra ho velmi podrobně můžete v Hyde Parku rozebrat se státním tajemníkem a náměstkem ministra dopravy Miroslavem Drobným. Pro dnešek pěkný večer, pokud možno, s Českou televizí. Na shledanou.

ČT 24, 11. 7. 2012, 20:05, Zpráva

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme