Spoluúčast pacientů

25. 7. 2011

Spoluúčast pacientů na zdraví je v ČR jedna z nejnižších v zemích OECD. Níže uvedený graf shrnuje porovnání mezi jednotlivými zeměmi (data jsou z roku 2009, nejaktuálnější existující). Na dalším schématu je zobrazeno, z čeho se vlastně spoluúčast pacientů skládá.

Při hodnocení spoluúčasti je důležité povšimnout si následující věci:

Všude uvádění číslo 17%, či diskutované zvýšení na 22%, je bráno jako podíl z celkových výdajů na zdraví v ČR. Toto číslo ale nijak nereflektuje, jakou část svých peněz domácnosti za zdraví opravdu utratí. Podíváme-li se na statistiky rodinných účtů, zjistíme, že průměrná česká domácnost utratí na zdraví pouze 2,9% svých spotřebních vydání. Větší část svých výdajů věnuje většina domácností na alkohol a cigarety! I v případě domácností penzistů, kteří jsou největšími spotřebiteli zdravotní péče, je podíl vydání na zdraví v průměru pouhá 4%.

V těchto výdajích jsou při tom zahrnuty i zbytné věci, jako různé doplňky stravy, vitamíny, náplasti, dražší varianty brýlí a kontaktních čoček a podobně.

Obecně je dobré hodnotit spoluúčast právě podle vydání domácností, jelikož to je číslo, které domácnosti opravdu pociťují. To jsou jejich peníze. Hodnota 17% z agregovaných vydání na zdraví je pro občany asi tak abstraktní pojem, jako státní dluh.

Podíl soukromých výdajů na celku výdajů na zdravotnictví %

 

Spotřeba domácností atd.

 

Spotřební vydání domácností

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme