Spoléháme hlavně na pronájmy

Rozhovor s Petrem Gazdíkem

14. 1. 2010

Suchá Loz na Zlínsku patří se svými 1100 obyvateli mezi menší obce. Její starosta Petr Gazdík E15 tvrdí, že kvůli propadu daňových příjmů loni přišel obecní rozpočet o 1,6 milionu korun. „Zachraňuje nás vlastní ekonomická činnost," poznamenal Gazdík, který je zároveň šéfem hnutí Starostové a nezávislí.

* E15: Kolik činí ve vaší obci propad daňových příjmů? Odhadnete, jak vysoký bude letos?

Hospodaříme přibližně se čtrnácti miliony. Zatímco předloni jsme ze sdílených daní získali 8,5 milionu, loni se inkaso propadlo o 21 procent. Odhaduji, že letos to bude podobné.

* E15: Nakolik se tato čísla negativně projeví na hospodaření obce?

Máme naštěstí vlastní ekonomickou činnost. Například jsme scelili obecní pozemky. Pronajmeme je na necelých sedm let pro výstavbu solárních panelů, za což získáme tři miliony korun. Pronajímáme i rekreační zařízení a letos chceme začít těžit v obecním lese, který má rozlohu 290 hektarů. V opačném případě bychom na tom byli velice špatně. Na investice bychom letos měli zhruba jen 200 tisíc.

* E15: Budou vám získané peníze stačit na všechny plánované investiční akce?

Zdaleka ne. Budeme muset zastavit třeba projekt využití minerálního pramene, protože nemáme na zaplacení balneologických rozborů. Obec nezřídí ani plánovanou lidovou školu umění, zastaví už rozběhlou výměnu zeleně na veřejných prostranstvích a bude muset omezit podporu kulturních aktivit.

* E15: Týká se to i projektů dotovaných Evropskou unií?

Částečně ano. Česko přitom může čerpat evropské dotace pouze do roku 2013, a je proto velká škoda, že letos se řada malých měst a obcí nepokusí tyto prostředky čerpat, protože nebude mít na spolufinancování. Je to zbytečná ztráta času.

* E15: Pokud by Poslanecká sněmovna schválila dvoumiliardové přilepšení obcím, peníze by vám stačily?

Suchá Loz má 1100 obyvatel. To znamená, že bychom na každého dostali 517 korun. S výslednými zhruba 600 tisíci bychom na většinu plánovaných, avšak nyní zrušených investic, měli. Ostatní malá města a obce jsou na tom podobně.

* E15: Pomůže vám zvýšení daně z nemovitosti?

Získáme dohromady 400 tisíc, které samozřejmě vítáme. I jako předseda hnutí Starostové ale rozhodně nesouhlasím se současnou podobou zákona. Nevím, proč by třeba soukromě hospodařící zemědělec a nadnárodní zemědělský monopol měli platit stejně vysokou daň z půdy. Chceme, aby to bylo diferencované jako v sousedním Slovensku. Určitě budeme iniciovat jednání s ministerstvem financí, aby navrhlo příslušnou změnu.

Pavel Otto
E15, 14. 1. 2010, rubrika: Téma, strana: 5

Osobnosti:
Petr Gazdík
Témata:
Veřejná správa a regionální rozvoj
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09