Sociální služby přežijí díky půlmiliardě z ministerstva

Už to vypadalo, že někteří poskytovatelé sociálních služeb skončí. Někde začali dokonce kvůli seškrtané dotaci od státu propouštět.

30. 5. 2013

Tento týden ale přišla dobrá zpráva. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) oznámila, že její úřad přidá na sociální služby půl miliardy korun. „Celkem tak půjde na tuto sféru ještě více než loni,“ uvedla Müllerová.

Podle potřebných organizací přišel tento krok na poslední chvíli. Jinak by ve všech krajích museli snížit kapacitu pečovatelské služby a finanční nouze by dopadla na stacionáře a další zařízení.

„Je to úleva. Snad nám tyto peníze pokryjí letošní deficity. Postižených lidí totiž neubývá a my jsme dostali mnohem méně, než jsme žádali,“ reagoval například Radovan Netušil, zástupce ředitelky občanského sdružení Modrý klíč, které se stará o lidi s mentálním postižením. Na tristní stav upozorňovali představitelé Asociace poskytovatelů sociálních služeb. „Varovali jsme, že některé neziskovky nevydrží déle než do července. V ohrožení bylo nějakých dvě stě organizací sociálních služeb, nezajistili bychom například dvě stě tisíc hodin pečovatelské služby či stovky lůžek v pobytových zařízeních,“ popsal včera prezident asociace Jiří Horecký. Podle něj je teď potřeba, aby dotační komise skutečně rozdělila peníze v červnu a ty přišly na účty nejpozději do konce července.

Trendem je podle odborníků udržet klienty co nejdéle v domácím prostředí. „V pečovatelském oboru vidím vzhledem ke stárnutí populace povolání budoucnosti,“ podotkl Luboš Hošek, ředitel dívčí katolické školy v Praze, která vzdělává pečovatelky.

(kar)

Mladá fronta DNES, 30. 5. 2013, rubrika: Z domova, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme