Složenka a solidarita

Komentář místopředsedy TOP 09 Pavola Lukši

19. 5. 2010

Strana TOP 09 se stala oblíbeným tématem komentátorů deníku Právo.

To mě velmi těší, nicméně si dovolím reagovat na některá tvrzení, která jsem si zde v posledních dnech mohl přečíst.

Alexandr Mitrofanov se zamýšlel nad složenkou, která byla voličům zaslána coby originální součást volební kampaně. Údajně jsme ji cílili na mladé či na lidi v produktivním věku, vystrašení senioři nás prý stejně volit nebudou. Já bych to takto neviděl. Uvědomme si, že televize, rozhlas a noviny přinášejí prakticky každý den údaje o výši státního dluhu. Mimo jiného reflektují aktualizované statistiky ministerstva financí (čtvrtletně) nebo pravidelné zprávy o pokladním plnění státního rozpočtu (měsíčně). I přes tyto časté informace stále mnoho občanů netuší, jaká výše státního dluhu připadá na jednoho obyvatele. Pokud si mnozí bez ohledu na věk tuto skutečnost konečně uvědomili, složenka splnila svůj účel.

Jiří Hanák si neuvěřitelným způsobem odvodil, proč TOP 09 vyhrála studentské volby. Údajně z toho důvodu, že „tato generace je vystavena soustavnému přesvědčování, že sobectví je krásné, že se každý má postarat sám o sebe, solidarita je jen pro socky a staré…“ Rád bych od pana redaktora slyšel vysvětlení, proč toto nepravdivé tvrzení navíc spojuje právě s TOP 09. V programu jsem nic podobného nenašel a ani z úst zástupců strany jsem nic takového nezaslechl.

Pokud naráží například na zvyšování spoluúčasti při financování zdravotní péče na evropský průměr, pak se pouze přibližujeme ke „státům blahobytu“ typu Švédska. Jestli má na mysli zrušení porodného a jeho nahrazení nenárokovou dávkou pro sociálně potřebné, pak se ptám, zda je solidární, že porodné dostane rodina zajištěného poslance ve stejné výši jako rodina v hmotné nouzi?

Panu redaktorovi se nemusí líbit náš návrh, aby lidé mohli posílat část ze své mzdy přímo na důchod rodičům. Cožpak se nejedná o výraz přímé solidarity v rámci rodiny?

Podívejme se na daňový systém. Poplatník s hrubou mzdou 60 tisíc měsíčně zaplatí na dani z příjmů desetkrát větší částku než poplatník se čtyřikrát menší mzdou. To podle pana redaktora neznamená solidární systém?

TOP 09 proti této solidaritě nevystupuje a nepřeje si ji snižovat. Naopak se ptáme, proč by měl nízkopříjmový poplatník bez daňově zvýhodněných benefitů dotovat přes daňový systém vysokopříjmového poplatníka sbenefity? Toto jistě není solidární, a proto chceme nahradit daňové zvýhodnění benefitů pouze pro některé zaměstnance výdajovým paušálem pro všechny.

Pavol Lukša
místopředseda TOP 09