Slovensko si bere příklad od Kalouska. Tamní vláda vydá dluhopisy pro občany

Slováci chtějí vydat pilotní emisi dluhopisů v celkové hodnotě až 400 milionů eur. A to i přes to, že země nemá problém si půjčovat od soukromých investorů. Tento typ dluhopisů už dobře znají i Češi, kteří o ně projevili nebývalý zájem.

3. 9. 2012

Slovenská vláda připravuje podle listu Pravda prodej státních dluhopisů přímo občanům. Ministerstvo financí plánuje celkový objem emise od 200 do 400 milionů eur (pět až deset miliard korun) s dobou splatnosti tři roky. Slovensko dosud financovalo státní dluh hlavně prodejem dluhopisů institucionálním investorům. V Česku si drobní investoři mohli státní cenné papíry koupit letos na jaře.

"Výše výnosů bude záviset na situaci na finančních trzích v období emise dluhopisů," uvedl mluvčí ministerstva financí Radko Kuruc, termín vydání cenných papírů pro občany neuvedl.

Investice se vyplatí jen někomu

Slovensko na rozdíl od některých členských zemí eurozóny nemá problémy s financováním svého státního dluhu. "Momentálně jsou výnosy na slovenských dluhopisech nižší než výnosy nabízené na termínovaných účtech v bankách," upozornil ředitel odboru finančních a kapitálových trhů VÚB banky Andrej Hronec.

Dodal, že investování do státních dluhopisů by proto mělo smysl pro investora s větším obnosem peněz, který překračuje limit chráněných vkladů v bankách, nebo pro občana, jenž počítá s možností prodeje dluhopisů.

Stát v případě krachu banky chrání vklady každému občanovi do sumy 100.000 eur v plné výši. Emise cenných papírů pro občany bude jen doplňkem při financování státního dluhu Slovenska, které si podle Pravdy potřebuje na trhu půjčit sedm až osm miliard eur ročně.

V Česku si drobní investoři mohli letos na jaře objednat spořící státní dluhopisy. Lidé si zakoupili cenné papíry v jmenovité hodnotě 15,3 miliardy korun.

jas, ČTK

iHNed.cz, 3. 9. 2012, Rubrika: Byznys