Skončeme to, zní z regionů TOP 09

Byl to právě hlas regionů, kterým předseda Věcí veřejných Radek John zaštítil úterní rozhodnutí, že pokud premiér Nečas nepřistoupí na podmínky, ministři za VV z vlády odejdou.

5. 4. 2012

V krajských základnách nejmenší vládní strany totiž podle Johnových slov naštvanost gradovala už půl roku. „Kraje řekly dost, regionální zástupci nechtějí, abychom před krajskými volbami byli otloukánkem, o kterém koalice mluví sprostě, v termínech jako třeba fízlovská strana,“ řekl LN John.

Teď se ukazuje, že také regionální základny zbylých dvou koaličních partnerů mají jasno, jak naložit se současnou vládní krizí. Jenže to vidí každá jinak.

Zatímco občanští demokraté by spíše zvolili kompromis, regionálním členům TOP 09 došla trpělivost a volají po předčasných volbách.

Příkladem je Středočeský kraj. „Ať se ten jeden veslař veze a plácá a ti zbylí dva to odveslují. Hlavně ať se loď nedostane ke dnu,“ myslí si senátor a místopředseda středočeské organizace ODS Karel Šebek. Jeho krajská kolegyně z TOP 09 ale udržení vlády za každou cenu neuznává.

„Pro nás je dlouhodobě práce s Věcmi veřejnými obtížná. Pokud budou pokračovat podobné situace jako v posledních dnech, řešením jsou předčasné volby,“ řekla LN Helena Langšádlová (TOP 09).

Věříme Nečasovi, zní z ODS Smířlivost regionálních členů ODS vysvětluje šéf jihomoravské organizace Jiří Kadrnka tím, že těch, kteří mají všechny potřebné informace k pochopení vládní krize, je málo. „Těch opravdových insiderů v ODS je možná méně než prstů na jedné ruce. Musíme se teď spolehnout na ně - a Petru Nečasovi a grémiu důvěřuji,“ poznamenal.

Podle jihočeského manažera TOP 09 Jiřího Žižky má problémy každá strana, ale nikde to nedošlo tak daleko, aby se straníci mezi sebou tajně nahrávali a očerňovali jako ve Věcech veřejných. „Nejlepším řešením by byly předčasné volby. S touhle partou už to dál táhnout nejde,“ myslí si.

Lidové noviny, 5. 4. 2012, strana: 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme