Skalický: V Dánsku zcela bez problémů fungují elektronické zdravotní karty

17. 12. 2014

Zdravotnictví v České republice se od toho v Dánsku podstatně liší. Člena Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny a pardubického poslance Jiřího Skalického na návštěvě v Dánsku nejvíce zaujalo počítačové vybavení ordinací, efektivně nižší počet nemocničních lůžek i špičkové biotechnologické zařízení v Kodani. 

Rozdíly v systému financování

„V Dánsku systém zdravotního pojištění funguje jinak než u nás. Zatímco v České republice je zdravotnictví financováno přes zdravotní pojišťovny, v Dánsku jsou peníze pro zdravotnictví přímou součástí daní. V Dánsku je totiž jedno z nejvyšších zdanění v Evropě, a to přibližně 60 procent. I když tam nyní diskutují i o takzvaném komerčním zdravotním připojištění,“ říká poslanec Jiří Skalický.

Nositelem zdravotní péče v Dánsku jsou regiony, nikoli ministerstvo zdravotnictví.

Elektronické zdravotní karty

„Zajímavé je, že během deseti let se nebáli snížit počty nemocničních lůžek o více než třetinu a zjistili, že i tak je jejich počet dostačující. Mnohem zajímavější skutečností pro mne je ale fakt, že v Dánsku zcela bez problémů fungují elektronické zdravotní karty. Pouze dva lékaři v celé zemi nemají počítač! V České republice je to podle sdělení České lékařské komory asi 20 procent lékařů, kteří nemohou nebo nechtějí používat počítačovou techniku,“ konstatuje Jiří Skalický.

Nejmodernější zařízení

Za zmínku stojí špičkové biotechnologické zařízení Copenhagen Biosciences Park (COBIS) v Kodani, kde se čeští poslanci také seznámili se systémem záchytu onkologicky nemocných pacientů a možnostmi včasné diagnostiky a léčby.

 

(sev)   

Pardubický deník, 17.12.2014, rubrika: Pardubicko - u nás doma, str. 08    

         

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme