Skalický: Proč jsem hlasoval pro přímou volbu prezidenta

Komentář poslance Jiřího Skalického

15. 12. 2011

Jsem pro jasná pravidla v politice a za jedno jasné a transparentní pravidlo v politice považuji to, aby si občané sami mohli zvolit svého prezidenta.

Proto jsem dnes hlasoval pro přijetí vládního návrhu příslušného zákona tak, jak byl předložen. Vždy jsem podporoval a prosazoval tuto formu přímé demokracie.  Plním tak jednu z věcí, kterou jsem si předsevzal, když  jsem byl loni zvolen do poslanecké sněmovny.

V mém názoru na přímou volbu prezidenta mne utvrdila minulá volba prezidenta v roce 2008, kterou jsem sledoval jako občan, a kterou jsem považoval za frašku naprosto nedůstojnou sněmovny. Tehdy došlo ke ztrapnění celého procesu volby a před celým světem mi bylo mi smutno z toho, jak se naši zákonodárci byli schopni chovat.

Je dobře, že bude prezident volen většinovým způsobem ve dvou kolech, jako při volbách do Senátu. Kandidáty do volby prezidenta bude kromě skupin poslanců a senátorů moci nominovat i veřejnost, a to peticemi s nejméně 50 tisíci podpisy. Právo volit hlavu státu bude mít každý občan ČR, který dosáhl 18 let.  Sněmovna také odhlasovala omezení pravomocí hlavy státu rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání. K tomu by byl nutný podpis premiéra nebo pověřeného ministra. Prezidentova imunita bude omezena jen na dobu výkonu funkce.

Jiří Skalický
poslanec

V Praze 15. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme