× Pohněme s tím. Společně!

Skalický: Obce a města mají nástroj k omezení hazardu

Komentář poslance Jiřího Skalického

4. 7. 2011

Poslanci 15. června schválili Zásady pozměňovacího návrhu k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o loteriích a jiných podobných hrách. Schválené zásady pocházejí hlavně z dílny poslanců TOP 09 a Starostové a podstatně zpřesňují, rozšiřují a zpřísňují předložený vládní návrh. Velkou práci na nich odvedl náš kolega poslanec a starosta Semil Jan Farský. Zákon dá obcím větší kompetenci při omezování hazardu a například také právo zakázat vlastní vyhláškou všechny typy hracích automatů. Prosadili jsme tak hlavní principy svého volebního programu a mnohem více zpřísnili dikci navrhovaného zákona.

Po omezení hazardu volají obce a města dlouho. Problematika byla „noční můrou“ mnoha starostů a starostek, se kterými jsem o ní hovořil. Dosud mohly obce vyhláškou omezit jen klasické „výherní hrací přístroje“, nově budou moci vyhláškou plošně či místně zakázat provozování her, povolit provoz ve vybraných místech či určit provozní dobu her. Nově budou obce moci zakázat i to, aby k nim ministerstvo financí „poslalo“ další videoloterijní terminály. Také platnost her povolených právě ministerstvem financí bude omezena.

Obce budou mít také kontrolu nad tím, kam výtěžek z her půjde. Dnes schválené Zásady obsahují sjednocení výše odvodu z her na veřejně prospěšné účely ve výši 20 procent a u vybraných her odvod 25 procent z uvedené částky přímo obci na veřejně prospěšné účely. Tato skutečnost povede ke zrovnoprávnění her. Odvod bude umožněn jen čitelným právnickým a fyzickým osobám s povinností zveřejnit příjemce včetně smlouvy. Jedná se o významná protikorupční opatření.

Jiří Skalický
poslanec