Skalický: O otravě metanolem

Rozhovor s poslancem Jiřím Skalickým

21. 9. 2012

Proč je metanol tak jedovatý a jak působí?

„Jedovaté jsou především látky, na které je organismus přeměňuje, metabolizuje, nejvíc z nich kyselina mravenčí.  Vyvolává tak v organismu stav, tzv. acidózu, která je hlavní příčinou všech dalších komplikací. Metanol způsobuje útlum centrálního nervového systému. Ne zcela jasným mechanismem poškozuje oční nerv a sítnice, proto může dojít k úplné slepotě. Oslepnutí (poškození zraku) není to nejnebezpečnější. Nejvíc se jeho jedovatost (toxicita) projevuje v tom, že poškozuje hlavní orgány organismu, a to zejména játra, ledviny a srdce.  Člověk pak umírá na selhání těchto orgánů.“

Jaké jsou příznaky otravy metanolem a jak se projevují?

„Nejprve je to stav opojení (opilost), následují bolesti břicha, křeče, nevolnost, zvracení, závratě a samozřejmě poruchy vidění. Otrava se projevuje po 8 až 36 hodinách, což je poměrně dlouhá doba. V první fázi člověk pociťuje člověk ono opojení a stav podobný opilosti.“

Proč se má pít kvalitní alkohol - etanol, když je podezření na otravu metanolem?

„Je to proto, že organismus preferuje etanol (dává mu přednost při jeho zpracování a odbourávání). Methanol se pak nemůže odbourávat tak rychle, je potlačen. Zůstává sice v organismu, ale tím, že se odbourává pomaleji, nevzniká tolik toxických látek. Organismus si etanol vyhledává, „má ho raději“, to mu pak ve výsledku pomáhá. Nejlépe je tedy pít kvalitní alkohol (například whisky) současně, nebo průběžně.  Záleží samozřejmě na kondici organismu. Ochranná koncentrace kvalitního alkoholu je asi 1 – 1,5 promile v krvi, pak jsou účinky metanolu podstatně nižší.“

Je těžké metanol stanovit v organismu nebo i v donesených vzorcích tekutin? Jak je to časově náročné?

„Těžké to není, je potřeba speciální techniky. Využívá se laboratorní metoda, kterou mají specializované laboratoře na univerzitách, v nemocnicích, dále toxikologické laboratoře, laboratoře státní inspekce a podobně.

Metanol lze stanovit buď v organismu (v krvi, v moči) i, to se týká zdravotnických zařízení, kde to provádějí, např. laboratoře fakultních a krajských nemocnic. Stanovení metanolu v tekutinách provádějí zejména potravinářská inspekce, laboratoře vysokých škol a další.

Vlastní analýza trvá do půl hodiny, v průměru je to 20 minut. Pro pacienty, pokud jsou přijímáni do naší nemocnice s podezřením na požití metanolu, se provádí v rámci klinického vyšetření.“

Kolik jste jich do současné doby vyšetřili v Pardubické krajské nemocnici?

K pátku 21. To bylo 18 vyšetření. Všechny byly negativní.

V Pardubicích 21. 9. 2012

Osobnosti: Jiří Skalický