Skalický: Ministerstvo zdravotnictví bude v letošním roce štědřejší k výzkumu

Komentář poslance Jiřího Skalického

7. 1. 2011

Úspory zasáhly v letošním roce rozpočty všech kapitol státního rozpočtu, tedy i kapitolu zdravotnictví, přesto ministerstvo významně podpoří vědu výzkum, a to více než jednou miliardou korun. „I v časech rozpočtové kázně však zůstává jednou z priorit ministerstva zdravotnictví výzkum a inovace,“ vysvětluje poslanec Jiří Skalický (TOP 09 S podporou Starostů) a dodává: „V této položce nejenže nedochází ke snižování, ale naopak je predikován poměrně zásadní nárůst finančních prostředků.“ Zatímco schválený rozpočet na tuto položku v roce 2010 byl téměř 840 miliónů korun a v rámci úprav došlo dokonce ještě ke snížení na 835,5 miliónů, rok 2011 bude k vědě a výzkumu ve zdravotnictví podstatně štědřejší. „U této položky se počítá rozpočtem 1,076 miliardy korun. To představuje meziroční nárůst o cca 29 %, což vítám. Podporuji a budu podporovat, aby se v oblasti zdravotnictví prostředky na vědu a inovace a potažmo i na vzdělávání zvyšovaly, protože to předpokládá pokrok v celém oboru, který se v budoucnu zhodnotí nejen ve zdravotnictví a vrátí se nám v dobrém zpět,“ uzavírá Jiří Skalický.

Celkově však i rezort zdravotnictví letos samozřejmě šetří. Zatímco v roce 2010 hospodařila kapitola Zdravotnictví v rámci upraveného rozpočtu s výdaji 10 a půl miliardy korun, pro rok 2011 je zatím předpokládáno pouze 6,8 miliardy korun. To představuje nezanedbatelný pokles v řádech desítek procent.

Osobnosti:
Jiří Skalický