Skalický: Dobrou ekonomickou situaci je potřeba využít pro zdravotnictví

30. 5. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s poslancem TOP 09 Jiřím Skalickým)

Podpoříme protikuřácký zákon

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Po roce jednání a stovkách návrhů je jasno, v restauracích se bude zatím dál kouřit. Jsme tak jedinou zemí v Evropě, která v tomto ohledu zatím nemá žádnou pořádnou regulaci. Je to ostuda, jsme kuřáckým skansenem, řekl premiér. Vládní protikuřácký zákon sněmovnou tento týden neprošel. Výrazný podíl na tom měli poslanci za hnutí ANO. V koalici bylo dusno, asi největší od jejího začátku. Někteří dokonce připouštěli konec. Pane poslanče Skalický, vy podpoříte v nějaké podobě protikuřácký zákon? Nebo obecně odmítáte nějakou regulaci kouření?

Jiří SKALICKÝ, člen předsednictva, poslanec /TOP 09/

V žádném případě regulaci kouření neodmítáme. Zákon podpoříme. Chtěl bych jenom říci, že už za ministra docenta Hegera, byla snaha připravit protikuřácký zákon. Kroky, které činí ministerstvo zdravotnictví i to, jak procházel zákon zdravotním výborem, jsou logické a možná až na výjimky jednoznačně většinově. Vždycky jsou samozřejmě nějací militantní kuřáci, ale většinově jsme připraveni ten zákon podpořit.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Jak vnímáte slova, která padala v rámci koaliční roztržky? Pan vicepremiér Babiš se vyjádřil v tom smyslu, že už toho má dost, že je otrávený, že pochybuje, jestli má ta koalice smysl. Jak vy v TOP 09 čtete tyto vzkazy?

Jiří SKALICKÝ, člen předsednictva, poslanec /TOP 09/

Pan vicepremiér, pan ministr financí velmi často postupuje nestandardním způsobem, a to nejenom v této situaci. My to čteme tak, že řada jednání je velmi obtížná a že si pan ministr kolikrát raději řeší svoje záležitosti - dokázal to například tento pátek, kdy měl předkládat 6 zákonů a vůbec ve sněmovně nebyl. Asi tak. Primárně je to však věcí vládní koalice. Každá roztržka, zejména pokud se opakuje, vždycky vnáší do koalice neklid a fungování koalice to může ohrozit. Je pak věcí jednotlivých špiček koalice, zda tyto roztržky překonají, anebo zda v určitém okamžiku budou nepřekonatelné.

Nedostatek lékařů a sester

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

V nemocnicích zoufale chybějí lékaři a zdravotní sestry. Ředitelé mluví o časované bombě a hrozí, že budou muset zavírat některá oddělení. Problémy mají všechny kraje. Situaci zhoršuje i to, že lékaři odcházejí za mnohem vyššími výdělky do Německa. Pane poslanče, jak se díváte na ta opatření, která představil ministr zdravotnictví? Bude to stačit? Jde především o dorovnání rozdílu  ve mzdách se zahraničím a reforma vzdělávání.

Jiří SKALICKÝ, člen předsednictva, poslanec /TOP 09/

Co se týče finančních záležitostí, to je jedna část, ke které bych se vyjádřil za chvilku. To, že je potřeba upravit vzdělávání, ať už lékařů, tak i středního zdravotnického personálu, je pravda. Ukazuje se, že systém tak, jak je nastavený, je pro obě kategorie velmi komplikovaný. Podle mě je to jeden z důvodů, proč odchází zdravotnický personál z nemocnic nebo tam vůbec ani nenastupuje. Konkrétně zdravotní sestry. Dále jsem přesvědčen, že důvodem, proč se ještě odchází z nemocnic nebo ze zdravotnických zařízení, je trvající a stoupající psychická a fyzická zátěž jednotlivých pracovníků. Když se podíváte na vývoj počtu pracovníků, ať už lékařů, sester nebo obecně zdravotnického personálu za posledních 5-6 let, tak se v zásadě nezměnil. Je to plus minus stejné. Vedle toho ale stoupá práce, náročnost, nové technologie, roste administrativa. To je další moment, kdy je zejména ve zdravotnických zařízeních velmi komplikovaná administrativa, což ty pracovníky pochopitelně zatěžuje. U některých oborů si myslím, že je to i otázka forenzní, konkrétně gynekologové, chirurgové. Riziko soudů tak dramaticky narůstá, že vytváří poměrně komplexní stres na pracovníky. To se pochopitelně projevuje i v ochotě zůstat v nemocnicích nebo spíš odejít do ambulantní praxe. Toto jsou podle mě záležitosti, které komplexně vytvářejí daleko větší psychický i fyzický tlak na pracovníky. Je tu ještě jeden příklad. Například na sestry ve třísměnném provozu na JIPkách, anesteziologicko-resuscitačních odděleních, je zátěž enormní. Je to i důvod, proč sestřičky, konkrétně na těchto odděleních, chybějí. Samozřejmě se to týká řady dalších oborů, ale toto je jeden konkrétní příklad, který bych tady chtěl vyzvednout.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pane poslanče, pomůže českému zdravotnictví těch zmiňovaných 10 procent navýšení mzdy lékařů?

Jiří SKALICKÝ, člen předsednictva, poslanec /TOP 09/

Zcela určitě pomůže. Je otázka, které skupině zdravotníků pomůže, protože se bavíme o tarifních platech. Je nutné si uvědomit, že máme zdravotnické pracovníky v nemocnicích, ale pak máme zdravotnické pracovníky v primární praxi v terénech. A tam je způsob získávání finančních prostředků naprosto odlišný.

Zvýšení platby za státního pojištěnce

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pojďme se podívat na otázku, která tady stále visí ve vzduchu, a to je, kde vláda vezme peníze na slibované zvýšení platů. V koalici je o to spor, ČSSD, která chce zvýšit platby za státní pojištěnce (děti, důchodci, nezaměstnaní), kterých je kolem 6 milionů. Ministři za ANO v čele s Andrejem Babišem nesouhlasí. Zdravotnictví je prý černá díra a jeho ministr má hledat rezervy jinde. Pane poslanče, souhlasíte s panem ministrem zdravotnictví, že je potřeba navýšit peníze do zdravotnictví nebo se kloníte k názoru ministra financí, který tvrdí, že je nutné hledat rezervy a že tam jsou.

Jiří SKALICKÝ, člen předsednictva, poslanec /TOP 09/

Bez ohledu na pana Babiše jsem přesvědčen, že je potřeba kombinovat dohromady oba dva prvky. To znamená kombinovat jak ten extenzivní prvek, který zmiňuje pan ministr a který prosazují levicové vlády, tak prvek některých vnitřních úspor, protože jsem stále přesvědčen, a byl jsem i dřív, ještě než se pan ministr Babiš vůbec objevil na scéně a začal skupovat zdravotnická zařízení, že jsou v tom systému některé rezervy, které lze využít. Kombinací obou prvků dohromady může být ten efekt daleko větší.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pane ministře, vy chcete navrhnout zvýšení platby za státního pojištěnce na 940 korun ze současných 870, je to číslo, se kterým půjdete do vlády?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/

Jestli se nepletu, tak ano. To je to číslo, těch pět miliard navíc.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Dobře. Pane poslanče, souhlasíte s panem ministrem? Pět miliard - ano, nebo ne?

Jiří SKALICKÝ, člen předsednictva, poslanec /TOP 09/

Pět miliard bych viděl jako dobrý základ pro další možné uvolňování finančních zdrojů do zdravotnictví. Jak jsem se zmínil, současná ekonomická situace je natolik příznivá, že by byla škoda ji nevyužít. Může se stát, že v letech příštích, nechci předjímat, může opět dojít ke zpomalení ekonomik a budeme řešit, co jsme řešili v letech 11, 12, 13. Beru to tedy jako základ. Chtěl bych tady opravdu zdůraznit, že kromě toho, co tady pan ministr sdělil, jsem přesvědčen, že je možné nalézt nějaké úspory zevnitř. Tam se asi lišíme v názorech. Je možné i uvnitř toho systému některé finanční prostředky vytvořit, získat a doplnit jimi to, co tady padlo. Jako příklad bych uvedl možnost otevřít problematiku hrazené nadstandardní péče. To je naprosto běžné nejenom na západ, ale i na východ od našich hranic. Dále je to otázka cenotvorby u zdravotnických prostředků, elektronický recept, který jsme kdysi prosadili a který pan ministr, a musím mu za to poděkovat, jeho povinnost nezrušil, jenom odsunul. Prostě jsou, jak jsem se zmiňoval, některé oblasti, kde si myslím, že se dají další finanční zdroje vytvořit. Jde třeba o restrukturalizaci lůžkové péče.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Jak v tomto kontextu vnímáte zrušení regulačních poplatků. Ročně přinášely 5 miliard, to je vlastně číslo, o které se teď hraje?

Jiří SKALICKÝ, člen předsednictva, poslanec /TOP 09/

Vždy jsme zrušení regulačních poplatků odmítali. Pan ministr to ví. Spíš mě velmi překvapilo, že na to kývla součást vládní koalice, a to pan ministr financí a hnutí ANO, protože tím sám sebe "připravil" o 5 miliard do zdravotnictví, které tam musí zase nějakým způsobem dostávat. Nejenom já, ale i mí kolegové považujeme, zrušení regulačních poplatků z našeho pohledu za chybu. Tady se opravdu lišíme. Souvisí to s problémem, který se objevuje v současné době, když se shánějí další peníze.

Rehabilitace pro lidi s traumatem mozku

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Naše televize otevřela další téma - intenzivní terapie, která pomáhá nedonošeným dětem nebo lidem po traumatu mozku, se má šanci dostat na seznam hrazené péče. Dnes pojišťovny tuto metodu neproplácejí. Rodiny jsou tak odkázány na pomoc nadačních fondů nebo si nákladnou rehabilitaci platí sami. Minulý týden jim svitla naděje, ministerstvo zdravotnictví po letech opravdu připustilo, že by metodu mohly platit pojišťovny. Počká na srovnávací studie. Pane poslanče, měly by pojišťovny dle vašeho názoru proplácet tuto metodu?

Jiří SKALICKÝ, člen předsednictva, poslanec /TOP 09/

Pokud budou splněny základní atributy, to znamená, že se prokáže její efektivita, a já vím, že jestliže je zahájena včasná rehabilitace, pak je velmi účinná, takže ano. Bude-li potvrzeno, co vaše televize otevřela, tak jednoznačně ano. Pak se můžeme bavit o rozsahu, velikosti a za jaké peníze by byly ty úhrady prováděny. Na druhou stranu bych chtěl říct, že jestliže budou uvolněny finanční prostředky na takto efektivní metody, tak je potřeba, aby řada, pacientů nebo klientů, kteří rehabilitují, a ta rehabilitace pro ně není tak zatěžující, není tak extrémně náročná, aby k ní přistupovali aktivně ve smyslu odpovědnost za své zdraví. Teď nemám na mysli tento konkrétní příklad. Ale obecně je řada kroků, které se mohou naučit. Sami svým aktivním způsobem mohou výrazně přispět k tomu, aby jejich rehabilitace byla úspěšná. Takže na jedné straně ano, tam, kde to je nezbytně nutné a kde to je potřeba, což může být tento případ. Na druhou stranu je potřeba, aby si lidé více uvědomovali odpovědnost za své zdraví, včetně rehabilitačních kroků nebo procesů.

zdroj: Partie, TV Prima, 29. 5. 2016

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme