Šesták: Snažím se naplňovat poslání Senátu jako ústavní pojistky

27. 9. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s kandidátem do Senátu Jiřím Šestákem)

Jan CIBULKA, redaktor

Kandidátem ve volebním obvodu č. 14 České Budějovice je Jiří Šesták. Pan Jiří Šesták je místopředsedou Senátu Parlamentu České republiky. Proč by měli lidé volit právě Vás?

Jiří Šesták, kandidát do Senátu

Z mé strany je to nabídka služby. Je to nabídka mých schopností a mých zkušeností, které jsem nabyl v životě, ať už jako ředitel Jihočeského divadla, divadelní manažer, tak posledních 6 let jako Senátor Parlamentu České republiky, kdy jsem se snažil naplňovat poslání Senátu jako ústavní pojistky, jako instituce, která opravuje zákony, které přijdou z Poslanecké sněmovny. Zároveň si všímat věcí, které třeba kolikrát společnosti unikají, ale jsou přesto důležité, jako jsou například osudy dětí z dětských domovů, hospice nebo dluhové pasti. Zároveň se snažím sloužit v regionu, navštívil jsem všech 54 obcí, mluvil jsem se starosty, snažím se pomáhat tam, kde je třeba, například v Lišovském obchvatu nebo aby Srubec měl školu. Takže mé poslání je velmi široké a překračuje i samotný pojem instituce Senátu.

Jan CIBULKA, redaktor

Co byste v případě zvolení udělal jako první?

Jiří Šesták, kandidát do Senátu

Pokračoval bych v práci, kterou dělám doposud, protože řada věcí je vlastně otevřená. Jednám s ministry, snažím se organizovat kulaté stoly a konference, kde se problematika projednává. Snažím se dostávat lidi z různých míst a různé zástupce institucí ke společnému stolu a hledat řešení. Zároveň se kontaktuji se školami, se seniory a snažím se i jim vysvětlovat Senát jako důležitou ústavní pojistku.

Jan CIBULKA, redaktor

Jak byste chtěl zvýšit důvěryhodnost Senátu?

Jiří Šesták, kandidát do Senátu

Je velká výhoda, že jsem místopředseda Senátu. Když jsem nastupoval do této funkce, tak jsem si dal za úkol zlepšit postavení Senátu, ať už lepší komunikací Senátu s veřejností, otevření Senátu, aby vznikly přenosy z různých jednání, konferencí, schůzí, aby veřejnost mohla sledovat jednání Senátu, a zároveň se setkávat s veřejností a vysvětlovat jim důležitost Senátu.

Jan CIBULKA, redaktor

Se kterým hnutím nebo politickou stranou byste rozhodně nespolupracoval?

Jiří Šesták, kandidát do Senátu

Senát má jednu velikou výhodu, že i způsobem voleb je složen jinak než Poslanecká sněmovna. Nejednáme na základě stranických klíčů nebo stranických direktiv. Jsou tam osobnosti a daleko víc se naplňuje náš slib: „Jednat podle nejlepšího svědomí a vědomí.“ Snažím se být poctivý, pracovitý, zodpovědný. Navíc strany, které jsou mi velmi vzdálené, tam jsou buď marginálně zastoupeny nebo vůbec.

Jan CIBULKA, redaktor

Co byste konkrétně udělal pro zlepšení politické kultury v ČR, tedy nejen v Senátu?

Jiří Šesták, kandidát do Senátu

Senát má velmi slušnou politickou kulturu právě proto, že tam přicházejí již hotové osobnosti, které svědčí svými civilními životy. Samozřejmě je u nás ale politická kultura obecně na špatné úrovni. Jenomže politici jsou odrazem společnosti. Myslím, že celá společnost by si zasloužila daleko hlubší vzdělávání, daleko hlubší uvědomování si, co je to parlamentní demokracie, co je to liberální demokracie. O to se snažíme.

Jan CIBULKA, redaktor

Budete se v případě zvolení věnovat senátorské práci naplno? Nebo se budete souběžně chtít věnovat i jiným zaměstnaneckým, podnikatelským, politickým nebo dalším aktivitám?

Jiří Šesták, kandidát do Senátu

Tento bod mám vlastně splněn. Před šesti lety jsem dal slib, že se budu Senátu věnovat naplno. Po dvou letech jsem opustil místo ředitele Jihočeského divadla. Byl jsem spolu se  stávajícím ředitelem tak, aby to mohl převzít velmi zodpovědně a po tu dobu jsem podle slibu bral 25 procent platu ředitele. Teď se této funkci věnuji naplno a samozřejmě bych v tom pokračoval.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme