Semilský recept na korupci inspiruje česká města

19. 1. 2011

Malé firmy mají velkou šanci dostat se k veřejným zakázkám – dosud se o nich většinou nedozvědí, ale změnit to chce Jan Farský, poslanec a starosta severočeských Semil. Chystá totiž další kolo svého tažení proti korupci.

Farský připravuje internetovou databázi zakázek, z níž bude zdarma rozesílat avíza firmám, které o to požádají. S drobným omezením: inzerovat v systému budou jen „čistá“ města, tedy radnice, které podobně jako Semily vypisují veřejné soutěže i na obchody hluboko pod zákonnou dvoumilionovou hranicí a které o tendrech zveřejňují maximum informací.

Více firem, méně peněz „Pojede to od dubna. Platím to sám z poslaneckých náhrad na studie. Bude to stát několik desítek tisíc,“ říká poslanec TOP 09 Farský.

Jak to bude fungovat? Například menší stavební firma z Kladenska se na stránkách zaregistruje, že chce dostávat upozornění, kdykoli některá středočeská radnice vypíše zakázku na stavební práce, a to do výše pěti milionů korun. Jakmile se takový tendr objeví, společnosti přijde e-mailem upozornění.

„Takový systém v Česku zatím nefunguje. Jsou tu jen placené služby. Menší firmy nemají peníze na to, aby si je koupily nebo aby si platily někoho, kdo neustále kontroluje, kde co vypisují,“ dodává Farský.

Kromě pomoci menším podnikatelům by webový rozcestník měl samozřejmě přitáhnout k veřejným zakázkám i více firem, což ve výsledku sníží cenu a zvýší kontrolu. Zájem mají města i firmy Jedním ze spoluautorů internetového portálu je kromě Farského také starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta, předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj: „My jsme to vymysleli už před krajskými volbami 2008. Teď na to konečně došlo. Předpokládám, že jen tady v kraji se připojí více obcí.“

Zájemců z vedení měst už je několik desítek. HN zavolaly několika politikům, kteří v minulosti projevili zájem o Farského zkušenosti se zadáváním veřejných zakázek, a všichni byli pro. „Liberec se k tomu určitě připojí,“ slíbil nový liberecký primátor Jan Korytář. „Jakmile to umožní náš webový systém, půjdeme do toho,“ řekla místostarostka Černošic Daniela Göttelová. „Určitě bychom se toho chtěli zúčastnit,“ potvrdil starosta Vodňan Viktor Blaščák.

Slova chvály mají také zástupci byznysu. „Pokud to nebude další komerční služba, tak to jednoznačně vítáme,“ nechala se slyšet generální ředitelka Asociace malých a středních podnikatelů Eva Svobodová. Devítitisícové Semily, nejmenší české okresní město, se proslavily v roce 2007, když tamní radnice zavedla nový systém zadávání veřejných zakázek – tendry zde vypisují od třiceti tisíc korun. Hlavním kritériem je cena, uchazeči musí být minimálně čtyři, na internetu se publikují i zápisy z hodnotících komisí. „Několik desítek měst mě už žádalo, abych jim poradil, co mají dělat se zakázkami. Obvykle jim pošlu naši směrnici. Ale někde jsem už byl i na přednášce,“ chlubí se jedenatřicetiletý starosta Farský, který se i díky své protikorupční popularitě dostal loni do sněmovny.

Nová vlna zájmu se samozřejmě zvedla po loňských obecních volbách, v nichž v řadě měst zvítězila nová hnutí. Do Semil se tak už přijeli podívat úředníci z Černošic a míří tam jejich kolegové z Vodňan či Hradce Králové.

Luboš Kreč

Hospodářské noviny, 19. 1. 2011, Rubrika: Česko, Strana: 4