Šéf TOP 09: Má nevymáchanou hubu

23. 3. 2010

Možní partneři ODS - TOP 09 a lidovci - sice Mirka Topolánka kárají za jeho neuvážené výroky, ale do vnitřních záležitostí ODS zasahovat nechtějí.

„Já Topolánka znám a vím, že není ani antisemita, ani nemá nic proti homosexuálům, ale to, že má hubu nevymáchanou, tak je naprosto pravda," řekl Právu šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. „To, že mají očividně sebevražedné tendence, je mi líto, ale já to nemohu ani zastavit, ani nic jiného dělat. Do jejich věcí nebudu zasahovat, to ať si modří ptáci vyřídí mezi sebou," uvedl Schwarzenberg.

Podobně mluví i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „On se o omluvu pokusil, ale je jasné, že se to bude nyní používat v předvolební kampani do Sněmovny nebo vnitrostranicky, a to je účelová argumentace, do které nehodlám zasahovat," uvedl Kalousek.

Šéf lidovců Cyril Svoboda soudí, že si Topolánek uvědomil chybu, neboť se omluvil. „Naprosto nepřijatelný je pro mě výrok: ‚Co je obyčejný Čech, pro kterého dělá Paroubek politiku? To je přece vepřo knedlo zelo. A v podstatě je třeba všechny zavřít a nakopat do prdele!‘."

(dan)
Právo, 23. 3. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Str. 3