Sedmiletá Amélie jako symbol války. Sněmovna připomněla výročí dílem od Chemise

24. 2. 2023

Streetartový umělec Chemis věnoval při příležitosti prvního výročí války na Ukrajině Poslanecké sněmovně své dílo. Zobrazuje sedmiletou Amélii, která na začátku války zpívala z ostřelovaného kyjevského krytu. Objekt je umístěn na balkoně sněmovního paláce Smiřických s výhledem na Malostranské náměstí.

Zobrazená dívka stojí na rozbitém autě mezi ostatními troskami, drží ruku na hrudi a zpívá.

„Začátek ukrajinské hymny zní stejně, jako je téma tohoto díla, a to je: Ještě neumřela, Ukrajině sláva,“ uvedl k dílu umělec Chemis s tím, že Ukrajinci jsou odvážní.

„Jedním ze symbolů války se stala i sedmiletá dívka Amélie, která na samém začátku války dojala svět svým zpěvem známé filmové písně přímo z ostřelovaného kyjevského krytu. Ona je pro mě symbol velké naděje,“ uvedla v pátek k dílu předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Slavnostního odhalení se zúčastnily i některé ženy s dětmi, které do Česka před válkou utekly. „Jsme vděčné za vaše přijetí v České republice a za to, že nás podporujete v učení vašeho jazyka, i mou dceru ve škole,“ řekla jedna z nich.

Čechům za pomoc Ruskem napadené zemi poděkoval i ukrajinský velvyslanec Vitalij Usatyj. Poslanci pak v pátek zahájili schůzi minutou ticha za všechny oběti války.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu pozemní i leteckou cestou loni 24. února. Konflikt si od té doby vyžádal životy tisíců ukrajinských civilistů a miliony dalších lidí vyhnal z domovů. Ruská agrese vyvolala masivní vlnu solidarity v České republice i v zahraničí. Západní lídři kroky Moskvy odsoudili a země proti Rusku uplatňují sankce.

zdroj: novinky.cz, 24.2.2023