Schwarzenberga podpořili na Hrad režisér Menzel či sochař Černý

Známé osobnosti se rozhodly podpořit kandidaturu Karla Schwarzenberga na Hrad. Za ministra zahraničí a předsedu TOP 09, který má zajištěnou nominaci od své strany a nemusí tak shánět 50 tisíc podpisů, se postavili například režiséři Jiří Menzel a Vladimír Morávek, sochař David Černý, zpěvák Dan Bárta či socioložka Jiřina Šiklová.

28. 8. 2012

Podporu mu vyjádřili na jeho nových webových stránkách k prezidentské kampani  www.volimkarla.cz. Schwarzenberg svou vizi představil stovce osobností českého veřejného života v holešovickém divadle La Fabrika.

"Pozval své přátele a osobnosti z veřejného života, které se zajímaly o jeho názory a důvody ke kandidatuře na prezidenta," sdělil iDNES.cz Marek Vocel, šéf Schwarzenbergova volebního týmu.

"Za padesát let různých totalitních režimů jsme z valné míry ztratili cit pro právo, přestali jsme vnímat, že právo je podstata státu a že paragrafy jsou jen částečně jeho výrazem. Jako prezident bych se stal strážcem právě tohoto práva. Určitě bych stál v čele iniciativ podporujících rozvoj české vědy a výzkumu. Bolestně v tomto ohledu zaostáváme za jinými zeměmi a považuji za zásadní rozproudit diskusi k této klíčové otázce naší budoucnosti," píše Schwarzenberg v úvodu nového webu.

Podle režiséra Menzela je Schwarzenberg jediný z kandidátů, který má noblesu státníka. Podobný názor má i režisér Vladimír Morávek: "Karel Schwarzenberg je pro mne jediný člověk, o kterém nemám sebemenší pochyby, že bude důstojným prezidentem naší republiky."

Podporu mu vyjádřil také zpěvák Dan Bárta: "Je to člověk z mého pohledu důvěryhodný a zkušený. Osobnost, která se chce stát součástí Evropy jako celku. Svým způsobem reprezentuje kulturu, k níž vzhlížíme. Tím myslím civilizovanost, elementární slušnost a etiku, která se nepotřebuje opírat o literu zákona, nýbrž o morální vnitřní kodex."

Schwarzenberg, kterému je nyní 74 let, na svém novém webu vyvrací i pochybnosti o svém zdraví. "V posledních měsících jsem četl někdy dosti jízlivé poznámky o mém zdravotním stavu a věku, a chci proto všechny ujistit, že jsem se podrobil důkladným lékařským prohlídkám a jsem zcela zdráv. Svůj věk považuji také za přínos. Prezident má reprezentovat český národ a k tomu musí mít dostatek životních i pracovních zkušeností," píše Schwarzenberg. Kampaň zahájí v půli září.

Josef Kopecký

idnes.cz, 28. 8. 2012, Rubrika: Domácí