Schwarzenberg: Zeman neplní ústavní povinnosti

Tím, že prezident Miloš Zeman zdržuje jmenování některých velvyslanců, neplní své ústavní povinnosti. V České televizi to včera řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09.

27. 5. 2013

Podle něj by měl ambasadory jmenovat s vládou ministr zahraničí, prezident by velvyslance měl jen oficiálně pověřit. Odkázal na formulaci článku 63 ústavy: „Prezident pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí.“ Zeman však chce velvyslance sám vybírat: rád by viděl Livii Klausovou v čele slovenské ambasády, a do Ruska prosazuje europoslance za KSČM Vladimíra Remka.

„Jmenovací dekrety leží na Hradě, tam to bylo dáno do trezoru, a od té doby se nic neděje,“ řekl Schwarzenberg. Dodal, že podle něj Zemanovi nejde o Klausovou a Remka, ale o to, kdo je za jmenování velvyslanců zodpovědný.

Naznačil, že ví o lepším kandidátovi na post v Rusku, než je Remek. „Měl bych velvyslance, rád bych ho jmenoval, ale protože ho pan prezident nepověřil, tak nebudu říkat jeho jméno,“ řekl Schwarzenberg.

Kmoníček čte ústavu desetkrát denně

Spor o velvyslance se táhne už několik týdnů, podle Schwarzenberga nemusí být o nejvyšších postech v diplomacii rozhodnuto ještě rok. Činnost ambasád v obou zemích podle ministra není ochromena.

My jsme požádali stávající velvyslance, aby pokud možno setrvali na svých postech, neboť ministerstvo zahraničí je ve stavu obležení, a to musíme vydržet,“ řekl.

Jinak to vidí Hynek Kmoníček, šéf zahraničního odboru Hradu. Ten Schwarzenbergovi vzkázal, že o roli ministra zahraničí při jmenování ambasadorů v ústavě nic není. „Jestliže ministr říká, že české velvyslance jmenuje vláda ČR, nic podobného Ústava ČR neříká. Říká, že velvyslance pověřuje a odvolává prezident republiky, svou roli má spolupodpisem premiér. Roli ministra zahraničí v ústavě nevidím, i když si ji čtu desetkrát denně,“ uvedl Kmoníček v ČT.

„Jakmile se dohodneme na tomto základním principu, že rolí ministra zahraničí je navrhovat velvyslance tehdy, když na něho tuto pravomoc premiér přenese, tak dojdeme k rychlému závěru,“ dodal.

(tin)

Právo, 27. 5. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme