Schwarzenberg: Zeman nemůže stranám zakazovat koalice

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se po schůzce předsedů stran na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem ohradil proti tomu, aby prezident nařizoval, kdo s kým se smí po volbách spojit. "Pokud česká politika dospěla k tomu, že prezident může zakázat jakékoli straně, s kým může uzavřít koalici, tak jsme pokročili k autoritativní vládě," řekl lídr TOP 09.

23. 8. 2013

To by podle Schwarzenberga znamenalo, že opouštíme parlamentní demokracii. Předseda TOP 09 tak reagoval na Zemanův rozhovor pro Parlamentni listy, v němž naznačil, že by vznik vlády, na které by se shodly ČSSD a TOP 09, ani neumožnil.

"V případě, že by ČSSD uzavřela po volbách koalici s TOP 09, nebudu premiérem jmenovat ani Bohuslava Sobotku, ani Miroslava Kalouska," prohlásil Zeman v rozhovoru. Jinak však podle prezidenta platí, že by předsedou vlády jmenoval toho, koho mu doporučí po volbách vedení vítězné strany.

"A abych to doplnil bonmotem. Pokud náhodou ve volbách vyhraje TOP 09 a vedení této strany mi doporučí Miroslava Kalouska, budu jmenovat Miroslava Kalouska premiérem," řekl Zeman.

Povolební koalici s TOP 09 vyloučil Bohuslav Sobotka. "Platí, že ČSSD tři roky bojovala s vládou Nečase a Kalouska. Nikdo si nemůže představovat, že po volbách může spolupracovat sociální demokracie a TOP 09 na demontáži pravicových reforem," řekl Sobotka.

I on se ale ohradil proti tomu, aby prezident stranám zasahoval do jejich dohod. "Platí, že žijeme v parlamentní demokracii, rozhoduje výsledek voleb. Pokud ČSSD vyhraje, představí prezidentovi návrh na sestavení nové vlády. Budeme hledat partnery, které budou mít podobný volební program," uvedl šéf ČSSD.

Zeman potvrdil šéfům stran termín voleb 25. a 26. října

Předsedy parlamentních stran si Zeman pozval, aby se ujistil, že souhlasí s termínem voleb 25. a 26. října. Příští týden kvůli tomu potvrdí rozpuštění Sněmovny.

"Dohodli jsme se jak na termínu rozpuštění Sněmovny 28. srpna, tak na termínu voleb a svolání první schůze Sněmovny po volbách na 26. listopadu," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. "Byla to taková příjemná konverzace. Prezident vysvětloval, proč se rozhodl, jak se rozhodl. Nic nového jsem se nedozvěděl," doplnil Schwarzenberg.

Josef Kopecký

idnes.cz, 23. 8. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme