Schwarzenberg: Z třicátých let víme, kam volání po silné ruce došlo

Desítky studentů a především studentek obklopovaly předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga na plzeňském kontaktním mítinku. I když měl při svém příjezdu více než půlhodinové zpoždění, nikdo si v zimě nestěžoval a všichni s nadšením očekávali příjezd knížete.

6. 10. 2013

První, odpolední část setkání v pojízdné “kamiónové“ kavárně se zúčastnily celkem dobré dvě stovky především mladých lidí. I když byli k dispozici krajští kandidáti do Poslanecké sněmovny - “jednička“ Marek Ženíšek či “dvojka“ Jaroslav Lobkowitz a samozřejmě i další členové TOP 09 a Starostů, “tahákem“ dne byl samozřejmě finalista prezidentské volby Karel Schwarzenberg.

Ten po svém příjezdu krátce pozdravil své fanoušky a prohlásil, že: “…od roku 1990 jsou tyto volby vůbec nejdůležitější. Z třicátých let minulého století víme, kam volání po silné ruce došlo. Bude se rozhodovat o tom, zda budeme žít v prezidentském systému. Proto jsou volby teď tak strašně důležitý!“

Od přítomných mladých německých demokratů obdržel barevného motýlka a pak již následoval dlouhý čas fotografování. Mladí i staří, ale především studenti, pro které je, jak přímo na místě zjistily ParlamentniListy.cz, “Karel“ osobností tisíciletí -“je cool a in.“ Takže se fotilo a natáčelo, portréty i celé skupinky, maminky a babičky neváhaly vytáhnout děti z kočárků a sesliček, aby, jak říkaly, “byla památka na celý život.“

Pivo poněkud separé

V další části večera se pak Karel Schwarzenberg zúčastnil oslavy plzeňských piv Pilsner Fest, kde se v olbřímí restauraci Na Spilce u jednoho stolu odehrála komorní tradiční předvolební “topácká“ akce Na pivo s Karlem.

A opět zde hlavně blýskaly fotoaparáty a mobilní telefony a zájemci sedící v blízkém i vzdálenějším okolí si nechtěli nechat ujít mimořádnou možnost "vyblejsknout se s Karlem“. Každý lok piva, každé zakousnutí se do malého občerstvení, vše bylo zvěčňováno, jako by do Plzně přijela celebrita té největší světové třídy.

Organizátoři akce tedy byli spokojeni, i když se možná původně počítalo s větším zájmem laických návštěvníků festivalu - po celém pivovaru nebyla o akci ani zmínka a když ParlamentniListy.cz oslovily náhodné účastníky festivalu, naprostá většina z nich by si “Karla“ ráda vyfotila. Po pravdě řečeno, to by ovšem celá restaurace zkolabovala z nedostatku prostoru.

Václav Fiala

parlamentnilisty.cz, 6. 10. 2013