Schwarzenberg z bible: Poslední budou první

„Jedničkou“ prezidentských voleb nebude ani Jan Fischer, ani Miloš Zeman, ale kandidátka KDU-ČSL Zuzana Roithová. Alespoň podle volebního čísla, které jí včera vylosoval předseda Státní volební komise ministerstva vnitra Václav Henych.

15. 12. 2012

„Šťastnou“ sedmičku přidělila komise Vladimíru Franzovi. „Sedm je výjimečné číslo. Vezměte si všechny ty konotace: týden má sedm dní, sedmý den je svátek. Sedmička se objevuje i v názvech slavných filmů: Sedmá pečeť, Sedm statečných,“ vyjmenovával včera pro Právo.

Poslední číslo 9 vylosovala komise Karlu Schwarzenbergovi z TOP 09. Ten si vzal na pomoc bibli. „Říká se tam, že poslední budou první,“ sdělil Právu.

Pětku dostal Přemysl Sobotka z ODS. „Pět mi lahodí. V programu mám totiž pět bodů pro a pět bodů proti, takže se mi to s ním dokonale propojuje. A navíc podle ruského modelu je pětka nejlepší známka,“ řekl s nadsázkou.

Číslo dvě obdržel Fischer, který dlouho vedl preference. „Dvojku“ z něj udělalo až nedávné šetření, které přiřklo prvenství Zemanovi. Tomu včera připadla šestka.

„Vylosovali mi šťastné číslo, i proto, že zrovna 2. ledna 1951 jsem se narodil,“ napsal Fischer na Facebooku. Trojku obdržela Jana Bobošíková, která jako jediná z kandidátů přišla.

„Nechci být jízlivá, ale poté, co celá země viděla Henychovu matematiku, chtěla jsem na vlastní oči vidět Henychovu losovačku,“ řekla. Trojka se jí líbí. „Je to nádherné číslo, navíc budu hned za favoritem Fischerem,“ uvedla.

Ani kandidát ČSSD Jiří Dienstbier nemá s vylosovanou osmičkou problém. „Je to hezké číslo,“ řekl Právu. O využití čísla v kampani stejně jako ostatní kandidáti ještě neuvažoval.

Číslo čtyři připadlo Taťáně Fischerové. Ta se Právu svěřila s tím, co si vyhledala v ezoterických knihách: „Je to číslo vesmíru a světa, podle tarotu znamená moudrost, rozhodnost a jednání podle mravních principů. Je to pro mě inspirativní.“

(jov, tin)

Právo, 15. 12. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme