Schwarzenberg vyzývá zákonodárce k účasti na inauguraci

Řada poslanců a senátorů se odmítá účastnit prezidentské inaugurace Miloše Zemana. Někteří mu nemůžou zapomenout ostrou kampaň, jiní nemají čas. Poslance vybízí k účasti i Karel Schwarzenberg.

1. 3. 2013

Na jedné straně nadšení, na druhé opovržení. Stovky členů strany Zemanovců a jejich sympatizantů jsou připraveny se příští týden v pátek vydat na prezidentskou inauguraci do Prahy až z Moravy. Na rozdíl od nich se slavnostního aktu odmítá zúčastnit řada poslanců a senátorů, ačkoli by to mělo být jejich pracovní povinností. Nechtějí být součástí ceremoniálu, na němž se stane prezidentem člověk, jenž ve volbách zvítězil nečestným způsobem. Což potvrdil i soud. „Rebelie“ se nejvíce rozšířila v řadách TOP 09 a ODS.

 „Na Hrad nepřijdu. Kampaň ze strany nového prezidenta překročila veškerou míru vkusu, a to zejména hraní kartou Benešových dekretů,“ nechala se slyšet Jaroslava Wenigerová (ODS). Poslankyně uznává, že byl Miloš Zeman zvolen prezidentem právoplatně a účast na společné schůzi obou komor ve Vladislavském sále je vlastně její pracovní povinností, ale nechuť sledovat Zemanův nástup do úřadu nakonec byla silnější. „Převážilo to, že se chci chovat podle svého vědomí a svědomí. Jestliže člověk postupuje proti svému svědomí, pak ho ta nesprávná rozhodnutí pálí celý život,“ vysvětlila Wenigerová.

Je možné, že nakonec na akci nedorazí až desítky zákonodárců. A to nejen kvůli jejich antipatii vůči Miloši Zemanovi, ale také proto, že jednoduše nemají čas.  „Nezúčastním se z prostého důvodu. Když nahlédnete do kalendáře, zjistíte, že mám ten den svátek a rodina už dávno dopředu zorganizovala oslavu mimo Prahu,“ uvedla Gabriela Pecková z TOP 09 s tím, že v tomto případě má rozhodování velmi jednoduché.

Upřednostnila by poslankyně oslavu jmenin před inaugurací, i pokud by prezidentské volby vyhrál Karel Schwarzenberg? „Tak v tom případě bych oslavu jistě zrušila. Ale za současných okolností nebudu na svém programu nic měnit,“ reagovala Gabriela Pecková.

Už je jisté, že nedorazí ani poslanci Stanislav Polčák či Patricie Kotalíková a senátoři Jaromír Štětina nebo Jan Horník. Všichni jsou členy nebo kandidovali za TOP 09.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka by na inauguraci měla ze Schwarzenbergovy strany dorazit minimálně polovina poslanců, tedy alespoň dvacet. „Řady kolegů se dotkl způsob kampaně, který okruh Miloše Zemana zvolil,“ řekl Gazdík. „Já úctu k Miloši Zemanovi chovám, je to můj prezident,“ zdůraznil poslanec. Ale ani on se příští pátek na Hradě neobjeví. Bude zrovna na dlouho plánované cestě ve Spojených státech.

Rozpaky zejména některých poslankyň TOP 09 se tento týden snažil rozptýlit dokonce i Karel Schwarzenberg. „Moc se nám tam nechtělo. Pan Schwarzenberg se pousmál a řekl: Nenechte mě tam jít samotného. To mě ujistilo, že je lepší tam jít s ním. Takže já jdu na Hrad s Karlem,“ prohlásila poslankyně TOP 09 Anna Putnová.      

Pozvání na Hrad nakonec přijme rovněž senátor ČSSD Jiří Dienstbier, přestože ve volební kampani patřil mezi největší Zemanovy kritiky. Bere to spíše jako nutnost. „Jde o společnou schůzi Senátu a Poslanecké sněmovny, takže se zúčastním v rámci svých pracovních povinností,“ sdělil Dienstbier.

Zatím do kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) oficiálně dorazilo několik omluvenek. Zákonodárci přitom teprve tento týden dostávají pozvánky. Svou účast mohou odříct až do dne inaugurace, tedy do 8. března. Mezitím zvolený prezident Miloš Zeman už piluje svůj slavnostní projev. Učí se ho zpaměti, aby podle svých slov dokázal, že umí i víc než jen číst.

Jan Novotný

Mladá fronta DNES, 1. 3. 2013, rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme