Schwarzenberg: V reformách jsme hlavní borci

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

20. 1. 2011

* Podle STEM obliba TOP 09 poprvé výrazně poklesla. Čím si to vysvětlujete?

My jsme hlavní borci v reformách, které jsou nepříjemné. Samozřejmě jsou to jak rozpočtové škrty, za které pochopitelně nese odpovědnost ministr financí, tak je teď pod plnou palbou pan doktor Heger, proti kterému se bouří lékaři. Také se ozývají hlasy kvůli důchodové reformě. Že nám reformy nepřinesou větší popularitu, mně bylo od začátku jasné. My jsme jasně říkali, že do těch nepopulárních věcí jdeme, protože to považujeme za potřebné.

* Ministr dopravy Vít Bárta (VV) slíbil do pátku objasnit, jak to bylo s údajným sledováním politiků ODS v Praze 11 agenturou ABL. Stačí vám takový slib?

To je dostatečně krátká doba, aby to vysvětlil. Kdyby řekl třeba tři měsíce, tak bych protestoval. Člověk také musí shromáždit podklady a tak dále.

* Co soudíte o těch dokumentech ABL?

Ta aféra, jak známo, začala už v létě, pak to celé zmizelo. Teď se diskuse obnovila vzhledem k jiným sporům, které existují mezi ODS a Věcmi veřejnými. Doufám, že se to objasní. Kdyby ne, bylo by to opravdu smutné. Ale uvidíme, dokud nemám jasné důkazy, nerad bych dělal nějaký posudek.

* Co byste považoval za jasné důkazy?

Sledovat se může z různých důvodů – někdo pověřuje detektivní agenturu zjišťováním, zda někdo nezahýbá manželce nebo z obav o majetkové újmy. Já chci vědět, kvůli čemu sledování probíhalo, kdo k tomu dal příkaz, kdo to zadával. Až se toto všechno objasní, tak se uvidí.

luk

Právo, 20. 1. 2011, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme