Schwarzenberg: USA jsou pořád nejsilnější mocností světa

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

12. 6. 2014

Daniel TAKÁČ, moderátor
Evropa si dlouho stěžovala, že na ni americký prezident Barack Obama zapomněl. Během své cesty minulý týden se to pokusil napravit. Oznámil, že Spojené státy posílí svoji vojenskou přítomnost v Evropě a prohlásil, že svoboda není samozřejmostí. Dlouholetý americký senátor a někdejší kandidát demokratů na viceprezidenta Joe Lieberman ale neváhal Obamu v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi kritizovat, ať už za jeho politiku v Evropě, anebo dohodu s Talibanem o propuštění amerického vojáka ze zajetí.

Joe LIEBERMAN, americký senátor
Prezident Obama už od samého začátku v úřadu přijal filozofii zahraniční politiky, která byla založena hlavně na tom, že Američané neměli v oblibě válku s Iráku a v Afghánistánu. Svou zahraniční politiku založil na stahání amerických jednotek z Iráku a z Afghánistánu a na tom, že se Spojené státy nebudou angažovat nikde jinde ve světě. To se mnoha Američanům líbilo. Historie se ale nepřizpůsobuje vizi jednoho člověka, i když je ten člověk náhodou prezident Spojených států. Historie jde svým vlastním směrem. Myslím, že to, co se stalo, je důsledkem Obamovy zahraniční politiky. Spojené státy se obrátily samy do sebe a taky se začaly víc zajímat o Asii a Pacifik. Přesto, když jezdím po světě, všude, ať už právě v Evropě nebo na Blízkém východě, ale i v Asii se lidé obávají toho, že se Spojené státy stahují ze světa.

Daniel TAKÁČ, moderátor
A teď komentáře s Karlem Schwarzenbergem, předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a někdejším ministrem zahraničí České republiky. Dobrý večer, pane předsedo.

Karel SCHWARZENBERG, předseda zahraničního výboru PS, bývalý ministr zahraničí /TOP 09/
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Teď jsme slyšeli pohled demokratického bývalého senátora na zahraniční politiku Baracka Obamy. Vy byste jak popsal případný rozdíl, pokud nějaký vidíte, mezi zahraniční politikou Baracka Obamy a jeho předchůdce George Bushe?

Stalo se to, co se často stává při změnách administrativy v Americe nebo vlády u nás. Nastoupí-li tedy bývalá opoziční strana na vládní pozice, si myslí, že musí radikálně změnit zahraniční politiku. Přitom největší důležitost zahraniční politiky je právě konzistence, stálost. Když toto člověk poruší, tak znejistí své partnery a protivník vidí možnost toho využít. A ty chyby se dějí často v Americe i u nás. Kdo si myslí, že musí revolučním způsobem zasáhnout do zahraniční politiky, obyčejně bídně ztroskotá. To se bohužel stalo. Prezident Obama, který je velmi sympatický muž, byl ovšem především soustředěn na vnitropolitické otázky, o kterých pan senátor Lieberman nemluvil. On chtěl zdravotnickou reformu, stal se prezident, když už začínala hospodářská krize. To byly ty otázky, které ho především zajímaly ...

Daniel TAKÁČ, moderátor
A znamená to tedy, že v tom mezinárodním měřítku nebo v mezinárodním hledisku byl Obama pasivní? To jsou slova, která zazněla.

Byl zajisté méně aktivní, než jeho předchůdce. Tak bych to řekl.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Na druhou stranu zase přišel s tím restartem rusko-amerických vztahů, vlastně s jinou zahraniční politikou. To se nemůže udělat, že se jednou řekne ne, tak my teď to budeme dělat jinak a zkusíme jít jinou cestou? To byla chyba u Baracka Obamy?

Myslím zásadní chyba, když ministr zahraničí chce úplně změnit zahraniční politiku. Zahraniční politika je jako kormidlování ohromného tankeru. Když se chcete trošku pootočit, tak to musíte dělat velice pomalu, velice pozorně a musíte na to mít čas. Když to chcete udělat během pár let, tak to obyčejně nedopadne dobře. Protějšek je ruská zahraniční politika. Můžeme se na ní dívat, jak chceme, a tím, že je opravdu konzistentní, stálá, politika pana ministra Lavrova se neliší od carských ministerstev zahraničí v zásadě, tak každý ví, jak je na tom a je velice úspěšná, poněvadž každý ví, co jsou zájmy, za čím jdou. A to je, myslím, něco, co si musíme zohlednit.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Proč se vlastně restart rusko-amerických vztahů, který mimochodem Barack Obama oznámil v Praze, proč se nepovedl? Protože ruská zahraniční politika je pořád ta carská zahraniční politika?

Ano a viděla spíše v tom restartu slabost Ameriky, která se musí využít. Což taky dělali.

Daniel TAKÁČ, moderátor
To, co říkal senátor Lieberman, znovu musí být Amerika vidět ve světě. Je to na místě?

Je to nutné. Pořád ještě jsou Spojené státy nejsilnější mocnost na světě. Byť samozřejmě stoupá Čína a jiné mocnosti, tak zdaleka nejsilnější, tudíž má taky největší zodpovědnost. Velmoc a supervelmoc jako Spojené státy nemůže říci tato oblast ta nás nezajímá.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Když se vrátíme k té větší přítomnosti. Skutečně je to Amerika, která má dělat pořádek ve světě?

Já bych to takto neformuloval, ale jsou to Spojené státy, jsou jediní, když někde nastane opravdu kritická situace, nebo tragédie, který jsou schopni všude na světě zasáhnout.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Na druhou stranu nemají to být mezinárodní organizace, ať už OSN nebo jakákoli jiná organizace, která bude mít renomé, bude mít schopnost třeba i ve spolupráci s jednotlivými armádami zasáhnout a která bude schopná případné problémy řešit?

Tyto organizace to můžou legitimizovat, ale pan Pan Ki-mun, je mi velice líto, nemá pluky, letadla, lodě, ani mocenské prostředky po ruce. Tudíž se musí obrátit na ty, kterými těmito zbraněmi, těmito možnostmi disponují, proto je spíše úkol Spojených národů posoudit legitimitu zásahu, nikoli ten zásah sám.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Ale má to být jedna země sama o sobe, která se někdy rozhodne, že půjde dělat někam pořádek jako Spojené státy?

Bylo by to hezké, kdyby to vždy bylo, někdy ale v časové prodlevě, než se něco takového dosáhne, je nutné to předtím udělat a někdy nesmíme zapomenout tím, že různé mocnosti mají v Bezpečnostní radě Spojených národů veto, se někdy zablokujou nutné zásahy. Pak musí jednat na svou vlastní zodpovědnost.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Co vlastně americké diplomaty, patrně Baracka Obamu musel o tom někdo přesvědčit, aby se zahraniční politika změnila, aby se znovu více otevřel Evropě, co Ameriku přimělo tohleto změnit?

Jak známo, prezident Obama oznámil, že pošle více vojáků do Evropy, rozpoznal, že teď bohužel není ten správný čas uzavřít nějakou domluvu, kompromis s Ruskem, poněvadž toho času Rusko zase propadlo úplně imperiální politice.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Ještě jeden rozměr, možná je to vlastně také zahraniční politika a to je teď ona výměna amerického vojáka za 5 Talibanců. Jste diplomat, byl jste ministr zahraničí ...

To je vždycky nesmírně těžká otázka.

Daniel TAKÁČ, moderátor
To říkal pan Lieberman taky, ale udělalo se to dobře, nebo ne?

Já bych řekl, Lieberman jako americký občan to může kritizovat, já nejsem občan Spojených států, tak bych to nerad soudil. To je opravdu otázka Spojených států. Zajatec byl jejich, Talibánci byli jejich zajatci a ten voják byl americký voják. Myslím, že nám nepřísluší toto soudit.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Možná ale z hlediska té strategie jedna z těch kritik říká - měl o tom informovat americký Kongres minimálně 30 dnů předtím, než se to stane. Z administrativy zaznívá - to šlo tak rychle, že jsme nemohli informovat. Je taková záležitost skutečně otázkou několika hodin?

Naprosto. Podívejte se. V takových citlivých věcech, kde nemůžou čekat na rozhodnutí parlamentu. Jinak by se mohlo stát, že už ten voják nebude žít. Poněvadž Talibanci, když toho zajatce mají, připravili k vydání a najednou se to protahuje, tak si řeknou zbavíme se této zátěže.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Ještě jednou se vrátím k Joe Liebermanovi. Říkal, že díky tomu, že se to takto odehrálo, tak zaplatí jak Amerika, tak taky Afghánistán velkou cenu. Zaplatí? Je to velký problém?

Doufám, že ne. Myslím, že situace v Afghánistánu je velice obtížná. O tom svědčí také atentáty během voleb, je to velmi složitá situace a já bych si netroufal odhadnout, jaké následky to bude mít. Rozhodnutí pana prezidenta Obamy v tomto případě chápu mnohem víc, než v jiných případech. Izraelci vyměnili za své zajatce velký počet palestinských vězňů, takže to není neobvyklé...

Daniel TAKÁČ, moderátor
A neukázala tím Amerika, že není příliš tvrdým oříškem pro teroristy?

Já bych řekl, že ukázala, že pro Spojené státy lidský život a osud je ještě pořád nejdůležitější otázka v politice a vlastně to se mi líbí.

Daniel TAKÁČ, moderátor
Děkuji za rozhovor, pane předsedo, na shledanou.

Děkuji, na shledanou.

Záznam celého rozhovoru si můžete pustit ZDE.

Daniel Takáč

ČT24, 11. 6. 2014, pořad: Události, komentáře