Schwarzenberg: Trumpův mírový plán je spíše kousková smlouva

Se vznikem nezávislého palestinského státu počítá nový mírový plán, který včera představil prezident Donald Trump. Podmínil to jasným odmítnutím terorismu ze strany Palestinců. Jejich samospráva ale návrh odmítá, především kvůli Jeruzalému, který by se měl ve své nedělitelné podobě stát hlavním městem Izraele.

29. 1. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Moderátorka

Představuje Trumpův plán nějakou realistickou cestu k trvalému izraelsko-palestinskému míru nebo může být alespoň podkladem pro takové jednání?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda strany a místopředseda zahraničního výboru /TOP 09/

Když jsem slyšel ten výraz „peace plan“, tak popravdě americké angličtině moc nerozumím. Nevím, zda slovo „peace“ bylo odvozeno od slova mír nebo spíše kousek, protože je to popravdě řečeno nanejvýš kousková smlouva. Z vlastních dějin máme neblahé zkušenosti o tom, když se lidé dohodnou o míru bez nás. Pamatuji si na slavný Chamberleinovo výrok „peace for our time“, neboli mír pro naši dobu, což řekl po Mnichovské dohodě. To, co se teď dělo ve Washingtonu, bylo podobné. Zvěstoval se mírový plán, ke kterému nebyli Palestinci vůbec prorokováni a ani při zvěstování přizváni. To je poněkud zvláštní přístup. 

Moderátorka

Je otázka, jestli by k tomu stolu s americkým prezidentem, konkrétně s Donaldem Trumpem, zasedli? Nebo naopak, jestli s Donaldem Trumpem za jeden stůl nezasedne nikdo jiný než stávající reprezentace palestinské samosprávy. Je to alespoň nějaký výkop toho, aby se do něčeho ty znesvářené strany pustily? Připadá Vám takto ten návrh nebo to spíše berete jako stranící Izraeli, a tudíž pro Palestince nepřijatelný?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda strany a místopředseda zahraničního výboru /TOP 09/

Je to jednoznačně plán, který straní Izraeli, ale především to považuji za projekt, který je podmíněný vnitropolitickými úvahami. Má pomoci Benjaminu Netanjahuovi k vítezství v Izraeli a Trumpovi ve volebním vítězství ve Spojených státech. To je hlavní účel tohoto plánu a méně pak, aby se našlo řešení pro Palestince. O ty dneska bohužel nikdo nedbá.

Moderátorka

Největší překážkou stále zůstává Jeruzalém. Má být podle Trumpova plánu nedělitelným městem a palestinská metropole by v podstatě měla vzniknout v jedné nejbližší vesnici hned za Jeruzalémem. Je vůbec pro Jeruzalém po tolika letech nějaké přijatelné řešení?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda strany a místopředseda zahraničního výboru /TOP 09/

Jsou různá možná řešení, existuje-li dobrá vůle. Na české poměry by to například znamenalo, kdyby hlavní město českého státu byly Chuchle a Praha patřila někomu jinému. Takže je pochopitelné, že je to pro Palestince těžko přijatelné. Samozřejmě, že je možné něco takového udělat. Máme krásný příklad z Říma, jiného svatého města, kde je italské hlavní město a v jeho středu je Vatikán, samostatný stát. Takže řešení tu je, ale vyžaduje to dobrou vůli. Na Palestince opravdu nikdo nedbá, oni byli poraženi, a i teď na to doplácejí.

Moderátorka

Plán doprovází Trump tím, že takto získají svůj stát, ale když se podíváme, jak je to narýsováno, je to spíše rozdrobený útvar. Je vůbec možné, aby měly kompaktní stát podle těch měřítek tak, jak si ho podle mezinárodního práva představujeme?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda strany a místopředseda zahraničního výboru /TOP 09/

Tím, že během posledních let probíhalo intenzivní osídlování palestinského území ze strany Izraele, tak je to mnohem složitější, než by to bylo před deseti nebo dvaceti lety. Teď by vzniklo něco podobného jako plánované Bantustany v jižní Africe, tedy rozdrobené území, které by tvořilo palestinský stát. To samozřejmě není stát v plném slova smyslu, měl by jenom dle plánu podmíněnou suverenitu a ve výsledku by to byl izraelský protektorát.  

Moderátorka

S tímto příkladem z jižní Afriky se dostáváme do období apartheidu, proto je to tak velmi citlivé přirovnání.

Karel Schwarzenberg, čestný předseda strany a místopředseda zahraničního výboru /TOP 09/

Ano, já vím, ale je to tak. Když nepřeji druhému ucelené státní území, nýbrž jenom rozdrobenou oblast, mám k tomu stejný postoj. Izrael mám velmi rád. Tuto zemi znám od roku 1964 a velmi často ji navštěvuji a mám tam mnoho přátel. Ale bohužel momentálně dělají politiku, kterou považuji za nesprávnou.

Moderátorka

Bylo by řešením, aby Palestinci mezi sebou vygenerovali nové vůdce, když teď americká administrativa se stávající reprezentací palestinské samosprávy nemůže najít společnou řeč?

Karel Schwarzenberg, čestný předseda strany a místopředseda zahraničního výboru /TOP 09/

To je na Palestincích, koho si zvolí. Musíme přiznat, že ani v pásmu Gazy ani na palestinském území na západě nejsou ty volby úplně volné, bohužel al-Fatah zde drží moc pevně v ruce.  Snad kdyby byly opravdové svobodné volby, kdyby v obou území se mohlo svobodně hlasovat, že by se někdo objevil. Teď ty šance nevidím, protože je tam pouze omezená svoboda volby.

Zdroj: ČT24, 29.1.2020

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme