Schwarzenberg: Teroristickým útokem v Bulharsku jsem otřesený

Atentát na autobus s izraelskými turisty na bulharském letišti v Burgasu hluboce otřásl ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Událost opět připomněla, že i přes jisté uklidnění v poslední době je svět nadále ohrožován, stojí ve čtvrtečním prohlášení ministerstva.

19. 7. 2012

"Jsem hluboce otřesen, že se uskutečnil na evropské půdě teroristický útok. Je to obzvláště tragické, že se uskutečnil v Bulharsku, které se, jak známo, za druhé světové války snažilo své židovské spoluobčany ochránit. Hluboká soustrast patří jak státu Izrael, tak Bulharské republice, na jejíž půdě se tento útok odehrál," reagoval Schwarzenberg.

Šéf rezortu doufá, že se podaří co nejdříve najít viníky útoku. V autobusu s Izraelci, převážně mladými lidmi včetně dětí, se ve středu odpoledne před letištěm v Burgasu odpálil sebevražedný atentátník. Zabil pět Izraelců a bulharského řidiče.

Zranění utrpělo celkem 35 lidí. Mezi zraněnými je i jedenáctiletá dívka a dvě těhotné ženy. Izraelští představitelé obvinili z útoku Írán a libanonskou islamistickou organizaci Hizballáh. Byl to nejkrvavější útok na Izraelce v zahraničí od roku 2004 a první na bulharském území.

Denisa Šindlerová, Matěj Sviták

mediafax.cz, 19. 7. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme