Schwarzenberg: Sobotka urazil všechny staré lidi. Pozoruhodné

Typicky český podpásový volební boj. Tak označil předseda TOP 09 a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg facebookový příspěvek šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky ke zprávě referující o tom, že jednomu z pákistánských politiků vypadly během televizní debaty umělé zuby. "Něco podobného nás možná čeká i v našich prezidentských politických debatách," glosoval zprávu Sobotka. Podle Schwarzenberga urazil všechny staré lidi.

5. 8. 2012

Přestože si budou Češi vybírat prezidenta až za půl roku, předvolební boj už nabírá na obrátkách. "Nečekal jsem, že to bude férové, ale pomalu se dostáváme hlouběji a hlouběji pod pás. Je to zajímavý vývoj u nás," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg: My jsme byli ještě vychováni k jisté úctě ke starým lidem. Byla to základní slušnost. Šmahem hodit všechny sedmdesátníky do odpadu je pozoruhodný čin. Je mi obzvášť líto, že je to od předsedy sociálně demokratické strany, která se dřív zastávala právě spíše slabých, nemocných.

Čtyřiasedmdesátiletý ministr zahraničí se stal o víkendu nepřímo terčem posměchu na facebookové stránce Bohuslava Sobotky. Předseda ČSSD si tam dělal legraci na účet starších prezidentských kandidátů, když v reakci na zprávu, že pákistánskému politikovi vypadla v přímém televizním přenosu zubní protéza, napsal, že "něco podobného nás možná čeká i v našich prezidentských politických debatách". A doplnil: "Prostě jsem si představil tu partičku mocichtivých sedmdesátníků deroucích se na Hrad a neudržel jsem se."

Masarykovi bylo 68 let

Podle Schwarzenberga by si měl Sobotka oprášit základy slušného chování. "Bohudík jsem na dovolené daleko od českých hranic, takže ne všechno svinstvo české politiky ke mně dolehne. Ale když to tak poslouchám, víte, co je na tom smutné? My jsme byli ještě vychováni k jisté úctě ke starým lidem. Byla to základní slušnost. Šmahem hodit všechny sedmdesátníky do odpadu je pozoruhodný čin. Je mi obzvášť líto, že je to od předsedy sociálně demokratické strany, která se dřív zastávala právě spíše slabých, nemocných a tak dál," uvedl Schwarzenberg.

Sám se prý cítí velice dobře. A dnešní názory, podle nichž patří staří do starobince, ho hrozně mrzí. "Je mi to líto, poněvadž tím všechny staré lidi urazil," komentoval Sobotkův facebookový příspěvek. Předseda ČSSD by se podle něj měl podívat, v jakém věku nastoupil do úřadu první český prezident Tomáš Garrigue Masaryk, a zamyslet se.

Sobotkův "šťouch" komentoval i další prezidenstký kandidát, jemuž se pomalu blíží sedmdesátka, sedmašedesátiletý "důchodce z Vysočiny" Miloš Zeman. "Domnívám se, že někteří politici jsou natolik zoufalí ze své vlastní neschopnosti, že je to přímo nutí k hloupým výrokům," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ čestný předseda Strany práv občanů - zemanovci a bývalý předseda ČSSD a vlády. Oficiálním kandidátem sociálních demokratů v prezidentské volbě je třačtyřicetiletý senátor Jiří Dienstbier.

-val-

tyden.cz, 5. 8. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme