Schwarzenberg: Slýchám, ať děda někam zaleze. Já ale musím jít bojovat

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

24. 10. 2011

Karel Schwarzenberg mluví o svých prezidentských ambicích, o budoucnosti TOP 09 a také o tom, že je potřeba zastat se ministra financí Miroslava Kalouska.

Ihned poté, co šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg oznámil kandidaturu na prezidenta, začali si z něj protivníci utahovat. Sociální demokrat Bohuslav Sobotka třeba poznamenal, že ministr je na funkci přezrálý. Schwarzenberg, který v prosinci dosáhne 74 let, bere narážky na svůj věk s nadhledem. Necítí se tak špatně, že by prezidentský úřad nezvládl. „Od opozice to je zajímavý argument – ať děda někam zaleze. Nemůžu popírat, že už nejsem v pubertě. Ale nabízím zkušenosti,“ říká šéf TOP 09 v rozhovoru pro MF DNES.

 

Nad kandidaturou jste dlouho váhal. Co vás nakonec přesvědčilo jít do boje o prezidentský úřad?

Musel jsem řešit nejen svůj zdravotní stav, ale i odpovědnost k rodině. Nemám možnost se starat o vnoučata, děti sotva vidím a manželku taky. To všechno jsou stinné stránky politické funkce. Přesvědčila mě ale situace, v jaké je naše země. Rýsuje se zde veliký nárůst extremistů a musí tu nastoupit někdo, kdo se proti tomu tvrdě postaví.

A to současný prezident Václav Klaus nedělá?

To jste řekli vy (úsměv). Doufám ale, že Hrad bude v budoucnu místo nikoliv kontroverzní, ale to, odkud se šíří osvěta, kde je střet kultury, kde se shromažďují nejlepší hlavy jako za první republiky a prezidenta Masaryka. Aby to bylo místo, kde se pracuje na tom, aby po materiální obnově národa českého přišla také morální obroda.

Podaří se stranám prosadit přímou volbu prezidenta?

Volba zřejmě nebude taková, jakou bych si přál. Tedy za účasti veřejnosti. Kapři si rybník nevypustí.

V nepřímé volbě máte jako kandidát menší politické strany omezenější šance uspět, souhlasíte?

V takové situaci nesmí člověk kapitulovat. Musí jít do boje a ukázat, že jsme strana bojovná a nabízíme alternativu. Budu se věnovat postavení naší země v Evropě a tvrdému boji proti lidem, kteří kážou nenávist. I v případě prohry budeme síla, která třeba vítězné kandidáty přiměje věnovat se tomu.

Kromě vás byli téměř jednomyslně zvoleni i všichni navržení místopředsedové. Nechybějí TOP 09 osobnosti, které by soutěžily?

To je nesmysl. Podívejte se na ministra Drábka, jaký výkon na ministerstvu práce a sociálních věcí odvádí, nebo na Leoše Hegera, který v posledních měsících ustál podrazy a nevybírané útoky kolegů z jiných stran v Poslanecké sněmovně, za něž jsem se musel stydět. On přitom vše řešil s takovým klidem a velkorysostí, že na mě udělal hluboký dojem. Nelze opomenout ani ministra Bessera, který přinesl do kultury jistý duch zdravého managementu.

Víkendový sjezd navozoval dojem idylické strany. Ale občas slýcháme, že to mezi TOP 09 a partnerskými starosty skřípe.

To vůbec není pravda. Že budou vždycky místní spory, to je samozřejmě normální. Nemůžete očekávat, že se v každé vesnici či městě budou naši kandidáti velmi dobře snášet se starosty. Ostatně i v rodině nebo mezi sousedy jsou občas pranice. Já říkám: Žádná strana není společností svatých.

Záleží však na tom, do jaké míry dokážete ty „nesvaté“ odhalit a odstavit od moci...

Nebudu tolerovat, když se objeví v některé obci nebo na úřadě případ korupce, který bude spojen s naší stranou. Okamžitě bude následovat vyhazov. Čistotu našeho štítu si musíme zachovat.

Čím to, že poslední dobou čelí řadě trestních oznámení váš první místopředseda Miroslav Kalousek?

Miroslav Kalousek je oceněný ministr financí, a přesto je to on, kdo je podle mnohých ten největší zloduch české politiky už od devadesátých let. Musíme se ho zastat, budeme ho bránit. Aby lidi věděli, že za ním a jeho kroky stojíme.

Po úspěchu ve sněmovních volbách vás za rok na podzim čekají krajské. Co bude úspěchem?

V loňských volbách do Senátu jsme neuspěli. A bylo to docela zdravé poučení, zjistili jsme totiž, že nic nepřichází v životě samo od sebe. Musíme makat, nepostávat, abychom v krajských volbách dopadli lépe. Volby budou o tom, jestli je TOP 09 fenomén, který pomíjí, nebo jsme se hluboce zakořenili do krajiny české.

Tomáš Syrovátka, Hana Válková

Mladá fronta DNES, 24. 10. 2011, Rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme