Schwarzenberg: Setkání s prezidentem Karimovem Miloši Zemanovi nevyčítám

Prezident středoasijského Uzbekistánu Islam Karimov přijede koncem února do Prahy. Právu to potvrdil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Karimova pozval už předchozí prezident Václav Klaus po své návštěvě Uzbekistánu v roce 2004.

5. 2. 2014

Tématy budou obchodní spolupráce či výrazný nárůst uzbeckých studentů v ČR, doplnil mluvčí. „Vzhledem k tomu, že počet vzájemných témat stoupá, je důležité dosáhnout smluvního uspořádání těchto otázek,“ uvedl. „Uzbekistán také hraje nezanedbatelnou úlohu v boji proti terorismu vzhledem k tomu, že sousedí s Afghánistánem,“ dodal Ovčáček. Na otázku, zda se prezidentská kancelář hodlá zabývat otázkou lidských práv ve středoasijské republice, Ovčáček řekl, že tato problematika bude konzultována s ministerstvem zahraničí. „Chtěl bych podotknout, že nejde o ojedinělou záležitost, uzbecký prezident se v uplynulých letech setkal i s evropskými státníky,“ uvedl. Mluvčí Černínského paláce Johana Grohová ohledně veškerých otázek ke Karimovově návštěvě odkázala na Hrad. „Jde o prezidentskou návštěvu,“ řekla Právu.

Schwarzenberg: Doufám, že z toho něco vyplyne

Karimovovu cestu do Prahy ostře kritizují lidskoprávní organizace. „V Uzbekistánu jsou systematicky porušována lidská práva. Podle organizace Human Rights Watch, která v zemi pracuje, je zde přes 30 politických vězňů, další tisíce jsou perzekvovány kvůli svému náboženskému přesvědčení,“ uvedl Člověk v tísni. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) Právu řekl, že setkání s Karimovem Zemanovi nevyčítá, je ale podle něj důležité skutečně prosadit zájmy českých exportérů a zvednout tematiku lidských práv. „Každý si vybírá partnera, se kterým se rád schází,“ řekl exministr. „Jen doufám, že z toho opravdu něco vyplyne, že to nebude jen bujná oslava, ale že z toho české podniky něco budou mít,“ poznamenal. „Všichni středoasijští vládci jsou, řekněme, svérázného typu. Když tam máme zájmy, musíme se s tím smířit,“ doplnil.

Michael Švec

Právo, 5. 2. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme