Schwarzenberg: S Březinou v Praze jednat nechceme

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

22. 11. 2011

V hlavním měste se rozpadá koalice a prvního náměstka primátora za ČSSD čeká soud. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga nebude jeho strana při vyjednávání s ODS o nové magistrátní koalici trvat na primátorském postu pro Zdeňka Tůmu. V případě diskuzí s ČSSD naopak nechce tolerovat účast Karla Březiny.

"To si musí dojednat pražští. Oni se znají s primátorem Svobodou, zdá se, že umí spolupracovat. A rozumíte, když Tůma je s tím srozuměn, tak zajisté v tom nebudu překážet," řekl Aktuálně.cz ministr zahraničí a místopředseda vlády k možné koalici TOP 09 a ODS.

Občanští demokraté přitom už po loňských volbách TOP 09 vyšachovali z koalice a dohodli se raději s ČSSD. Topka se chystá i na schůzky se sociálními demokraty. Překážkou ale bude současný radní Karel Březina. Březina se má u soudu zodpovídat ze zkreslování údajů o hospodaření a jmění zkrachovaných firem, v jejichž statutárních orgánech působil. Podle Schwarzenberga by za ČSSD neměl vyjednávat. "To bych doporučil, aby poslali někoho jiného," říká.

 

Věříte, že ODS tentokrát návrhy na koaliční spolupráci myslí vážně?

Návrhy beru tak, že se na ně podíváme. Uvidíme, jaká budou jednání, pak teprve můžu říct, do jaké míry to beru vážně. Nikdy ničemu nevěřím, dokud to není podepsané.

Přispívají k tomu i zkušenosti z loňského roku?

Ano, řekl bych, že s tím budu zacházet jako s bednou porcelánu. To znamená velmi opatrně.

Bude TOP 09 chtít primátora a prosazovat Zdeňka Tůmu? Nicméně on v této situaci není vůbec vidět, není to chyba?

To si musí dojednat pražští. Já se jim do těchto věcí nepletu. Oni se seznámili s primátorem Svobodou, zdá se, že umí spolupracovat a rozumíte, když Tůma je s tím srozuměn, tak zajisté v tom nebudu překážet. Celkový výsledek je zajímavý, ale jestli se dohodnou tak či onak, to je věc pražských. Netvrdím, že centrála nebo nejvyšší věrchuška je vždy moudřejší, než ti, kteří to opravdu dělají.

Poslat Březinu? Nezdvořilé

Koalice v ODS a TOP 09 v čele s primátorem Svobodou je tedy podle vás možnou a dobrou variantou?

Je to naprosto možná varianta, kterou si ale musí vyjasnit pražští.

Bude jednat TOP 09 i s ČSSD? Bude pro vás přijatelné, pokud ta jednání za ČSSD povede Karel Březina, kterého čeká soud?

To bych jim doporučil, aby poslali někoho jiného. S odpuštěním to se nedělá, to není příliš zdvořilé.

Ty schůzky už běží?

Možná už se někde scházejí, ale dneska se očekává na naší straně, co odsouhlasí pražský výbor. To je ve vnitrostranické demokracii úřední postup a pak uvidíme, jak to dojednají.

Tereza Nosálková, Jan Němec

aktualne.cz, 22. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme