Schwarzenberg: Referendum zpochybňuje náš slib EU

19. 1. 2012

Češi by o finanční smlouvě mohli rozhodovat v rámci referenda o vstupu Česka do eurozóny. Česká republika svými požadavky na referendum o přijetí eura zpochybňuje to, co slíbila v přístupové smlouvě k EU, míní šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Země tak ztrácí pověst serióznosti, vzkázal ve čtvrtek ministr prostřednictvím svého mluvčího Víta Koláře. Ministr reagoval na jednání vlády, podle níž by o případném přistoupení země k chystané finanční smlouvě mohli lidé rozhodovat v rámci referenda o vstupu ČR do eurozóny.

"Zůstávám zásadním odpůrcem referenda v této věci. Co jsme slíbili v přístupové smlouvě, nemáme to v referendu zpochybňovat. Ztrácíme pak pověst seriózního partnera," uvedl ministr, který na zasedání vlády chyběl, protože je momentálně pracovně v Bahrajnu. "Beru na vědomí rozhodnutí vlády," dodal šéfdiplomat podle mluvčího.

Vláda záměr schválila navzdory nesouhlasu TOP 09. V České republice se dosud platí korunou, ale země se při vstupu do EU zavázala, že společnou evropskou měnu přijme. Datum není stanoveno.

Premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek řekl, že by dal přednost tomu, aby se lidé vyslovili k nové smlouvě o fiskální odpovědnosti až v referendu o přijetí eura. Smlouva přenáší pravomoci do Bruselu, uvedl premiér na jednání sněmovního evropského výboru. Druhou možností je všelidové hlasování o samotné smlouvě.

 

ČTK

aktualne.cz, 19. 1. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme