Schwarzenberg přijal kubánskou opoziční političku Solerovou

O vývoji na Kubě dnes v Praze s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) hovořila jedna z předních zástupkyň opozice Berta Solerová. Je vedoucí představitelkou hnutí Dámy v bílém, které bojuje za propuštění všech politických vězňů na Kubě a obecně za respektování lidských práv na ostrově, a to bez vlastních politických ambicí.

10. 5. 2013

Česká republika je velkým podporovatelem kubánských opozičních sil, které usilují o demokratizaci tamního režimu. „Ministr zahraničí vysoce ocenil počínání hnutí, které za své cíle bojuje nenásilnou formou," řekla mluvčí diplomacie Johana Grohová.

Solerová, kterou do ČR pozvala nevládní humanitární organizace Člověk v tísni, se dnes setkala rovněž v biskupem Václavem Malým. Ministr se zajímal především o aktuální dění na Kubě a stav kubánské občanské společnosti a také o dojmy Berty Solerové z jednání s nejvyššími představitelů států, které v rámci své současné cesty navštívila, včetně jejího setkání s papežem Františkem.

Dámy v bílém je hnutí, které sdružovalo manželky vězněných opozičníků. Po několik let Dámy v bílém organizovaly pochody ulicemi Havany. Solerová v neděli odcestuje do Osla, kde jí organizace Human Rights Foundation udělí cenu exprezidenta Václava Havla za kreativní disent.

red

denik.cz, 10. 5. 2013, rubrika: Z domova

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme