Schwarzenberg při debatě spí, ale vnímá, říká Moravec

11. 4. 2010

V posledních čtyřech ročnících televizní ankety TýTý byl vyhlášen nejoblíbenější osobností televizní publicistiky. S politiky si totiž umí moderátor ČT Václav Moravec poradit.
Před lety jste řekl: "Politik by měl mít vzdělání a pokoru. Celá naše politická scéna je úsměvná. Jen mám pocit, že nechtěně." Platí to stále? Asi ano. Ale myslím, že třeba Karel Schwarzenberg je pokorný.

Ten se nepočítá, říkají to všichni

Ale Schwarzenberg taky překvapí! On je neuvěřitelný. Jednou přišel do studia nachlazený a během vysílání začal smrkat do velkého bílého kapesníku, na kterém měl vyšitý monogram K. S. A smrkal tak nahlas, že jsem neslyšel ani vlastní otázku. Anebo ve chvíli, kdy byl teprve kandidátem za zelené na ministra zahraničí, seděl ve studiu s Alexandrem Vondrou a Lubomírem Zaorálkem. Vondra se Zaorálkem se přeli o evropskou ústavu a strašně nahlas se hádali - a kníže usnul. To bylo vůbec poprvé, co jsem ho viděl sedícího a spícího.

Mně to přišlo velmi vtipné a začal jsem se smát. V tu chvíli se na mě zle podíval Lubomír Zaorálek a já mu ukázal, že se nesměju jemu, ale Karlu Schwarzenbergovi. Zaorálek se začal smát také, což rozhodilo Vondru, který zrovna mluvil. Zakoktal se a my se Zaorálkem ukázali na Schwarzenberga. V tu chvíli jsem si řekl: "Položím mu otázku, on nebude vědět, na co se ho ptám a provalí se, že tu spal." Položil jsem otázku, Karel Schwarzenberg otevřel oči a odpověděl. Druhý týden přišel do studia Mirek Topolánek a říkal: "Schwarzenberga, toho mám rád. On mi na vládě spí, a přitom poslouchá."

Renata Kalenská
tyden.cz, 11. 4. 2010, Rubrika: Politika
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme